Vasárnap Gonzalo Higuaín szerezte meg a Real Madrid idénybeli 100. gólját (Fotó: Action Images)
Vasárnap Gonzalo Higuaín megszerezte a Real Madrid idénybeli 100. gólját (Fotó: Action Images)

A Cristiano Ronaldo és Gonzalo Higuaín alkotta páros eredményessége, a védelem jó munkája, Marcos Alonso sikeres debütálása és a nyártól a fővárosiakat erősítő ifjú santanderi, Sergio Canales ígéretes játéka jelent beszédtémát a bennmaradásért harcoló Racing elleni 2–0-s vasárnapi győzelmet követően a Real Madrid háza táján. No és persze máris a Barcelona.

„A támadásaink ezúttal nem sikerültek látványosra, de fontos volt, hogy nyerjünk, és ezért csapatként, különösen védekezésben, minden elvárhatót megtettünk – mondta Manuel Pellegrini vezetőedző, akihez a kapus Iker Casillas is csatlakozott: – A védekezésünkre nem lehetett panasz, nagyszerű, hogy nem kaptunk gólt."

Jorge Valdano, a Real általános igazgatója a jó védekezésel kapcsolatban felhívta a figyelmet Mahamadou Diarra és Christoph Metzelder megbízható játékára. A mali középpályás és a német hátvéd hosszú kihagyás után lett újra a kezdőcsapat tagja – Metzeldernek a vasárnapi volt az első meccse az idén –, és hogy milyen kiválóan visszailleszkedtek, azt jelzi, hogy nyolc tétmeccs után most először nem került a labda a „királyiak” kapujába.

„A Barcelona elleni meccsre való tekintettel lényeges volt az is, hogy senki sem szenvedett sérülést. A játék ugyanis egy kicsit keményebb volt a kívánatosnál, különösen Cristiano Ronaldo kapott sokat" – tette hozzá Valdano.

 GÓLOKBAN ITT TARTANAK
Sorozat Real M. Barcelona
Bajnokság 83 75
Bajnokok Ligája 16 14
Király-kupa 1 9
Klub-vb
5
Európai Szuperkupa
1
Összesen 100 104

A madridi szaklap, a Marca kiemelte: bár tíz bajnoki után a Real először ragadt három szerzett gól alatt, éppen az idénynek ezen a mérkőzésén érte el a lélektani szempontból fontos százgólos határt (a Barcelona előrébb tart, de csak akkor, ha két olyan sorozatot is figyelembe veszünk, amelyben a madridiak nem vettek részt). A száz gól több mint felét a vasárnap is eredményes két támadó, Gonzalo Higuaín (26) és Cristiano Ronaldo (25) szerezte.

„Fontos volt, hogy győzzünk, mert mindenképpen úgy szerettünk volna kifutni a pályára az el clásicón, hogy a tabella a mi nevünkkel kezdődik – érzékeltette a két vasárnapi találat lélektani jelentőségét a házi góllövőlistát vezető argentin. – Ami engem illet, az volt a célom, hogy több gólt szerezzek, mint az elmúlt szezonban; ezt már teljesítettem, úgyhogy nincs okom panaszra."

Pellegrini vezetőedző szerint is lényeges, hogy ha csak jobb gólkülönbségének köszönhetően is, de az élről várja a szombati madridi ütközetet a Real, hiszen így a szokásos mederben folyhat a felkészülés, nem kell „rendkívüli intézkedésekkel", a vészharangok elhallgattatásával vesződni. Ami pedig az el clásico várható kimenetelét illeti:

„Nem hinném, hogy a meccs kapcsán beszélhetünk esélyesről, hiszen mindkét csapat kiváló formában van és nyeri a mérkőzéseit. Az ilyen rangadókon általában az kerekedik felül, aki kevesebbet hibázik. Más kérdés, hogy pótolnunk kell az ősszel a Camp Nouban hagyott pontokat, és hiszek benne, hogy győzni fogunk" – utalt a chilei szakember a novemberi barcelonai vereségre (0–1).