Spanyolország: Lopetegui elárult bennünket – Rubiales

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.13. 08:15
null
Lopetegui a vb után a Realnál irányíthat (Fotó: AFP)
Ahogy beszámoltunk róla, a Real Madrid kedden bejelentette, hogy a következő három évben a spanyol válogatottal jelenleg a világbajnokságra készülő szövetségi kapitány, Julen Lopetegui lesz a csapat vezetőedzője. A spanyol szövetség elnöke meglehetősen idegesen fogadta a híreket, alelnöke szintúgy, míg a La Roját kapitányként világ- és Európa-bajnoki címig vezető Vicente del Bosque szerint az 51 éves tréner a vb-n és a Realnál is megállja a helyét.

A spanyol sajtó szerint minimum szerencsétlen Lopetegui szerződtetésének a bejelentése – három nappal a portugálok elleni első vb-meccs előtt bizony alaposan megkavarhatja a játékosok fejét egy ilyen horderejű bejelentés –, ahogy a szövetség vezetőségében is zavart okozott a kapitány döntése.

Ez olyannyira igaz, hogy Luis Rubiales, a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) elnöke első felindulásában állítólag még azt sem tartotta kizártnak, hogy azonnali hatállyal menesztik a trénert, a spanyol válogatott pedig ideiglenesen megbízott kapitánnyal megy neki az oroszországi tornának, de ezt hivatalosan nem erősítették meg.

„Úgy érzem, elárult bennünket – fogalmazott Rubiales a Marcának, utalva arra, hogy Lopetegui három héttel ezelőtt hosszabbította meg szerződését a szövetséggel. – Nem ez a legmegfelelőbb időpont arra, hogy a kapitánykérdésről beszéljünk, de azt fogjuk tenni, ami a legjobb a spanyol nemzeti csapatnak. Felelősségteljes, átgondolt döntést fogunk hozni.”

Hasonlóan vélekedik a szövetség alelnöke, Rafael del Amo, aki szintén nem ezeket a híreket szerette volna kommentálni, ám töretlenül hisz benne, hogy Sergio Ramosék megnyerhetik a világbajnokságot.

„Nem gondolom, hogy megfelelő lenne az időzítés, és Lopetegui is tudja, hogy sok forog most kockán. Arra kellene koncentrálnunk, hogy hol vagyunk és mire készülünk éppen, úgyhogy azt hiszem, a Realnak talán egy másik időpontot kellett volna választani a bejelentéssel. Ennek persze nem kellene hatással lenni a játékosokra, mert profik, de nem tudom, hogy tudják-e függetleníteni magukat a hírektől. Sajnos nem tudom megmondani, hogyan fognak reagálni, de bízom benne, hogy jól, és világbajnokok lehetünk” – ütött meg elnökénél valamivel optimistább hangot Del Amo.

Kettejüknél jóval pozitívabban áll Lopetegui kinevezéséhez Vicente del Bosque, aki éppen a baszk szakember elődje volt a nemzeti csapatnál, amellyel 2010-ben világbajnok lett, majd 2012-ben az Európa-bajnokságot is megnyerte.

„Azt hiszem, Julen készen áll arra, hogy a Real Madrid vezetőedzője legyen. Mindig is a spanyol edzők pártját fogtam, most is ezt teszem, bízom benne, hogy jó munkát végez majd a Real élén” – mondta a 67 éves Del Bosque, aki igazán tudja, miről beszél, hiszen edzőként kétszer is bajnoki címet és Bajnokok Ligáját nyert a klub vezetőedzőjeként.

Az 51 éves baszk származású Julen Lopetegui tréner futballistaként – kapusként – 1988 és 1991 között a Real Madrid, míg 1994-től 1997-ig a Barcelona alkalmazásában állt. Vezetőedzői karrierjét 2008-ban a Real Madrid Castilla irányításával kezdte meg, amelynél Szalai Ádám is a játékosa volt. Utána a spanyol U19-es (2012) és az U21-es (2013) válogatottat is Európa-bajnoki címig vezette, majd 2014-ben az FC Porto vezetőedzője lett, de a gyenge eredmények miatt 2016 januárjában elbocsátották.

A spanyol felnőttválogatottnál a franciaországi Eb után állt munkába, a nemzeti együttest kivezette az idei vb-re, sőt szövetségi kapitányként még veretlen (20 meccsen 14 győzelem és 6 döntetlen a mérlege).

SPANYOLORSZÁG VILÁGBAJNOKI KERETE
KAPUSOK: 1
David de Gea (Manchester United – Anglia), 13 Kepa Arrizabalaga (Athletic Bilbao), 23 Pepe Reina (Napoli – Olaszország)
VÉDŐK:
18 Jordi Alba (FC Barcelona), 14 César Azpilicueta (Chelsea – Anglia), 2 Dani Carvajal (Real Madrid), 16 Nacho Monreal (Arsenal – Anglia), 4 Nacho (Real Madrid), 12 Álvaro Odriozola (Real Sociedad), 3 Gerard Piqué (FC Barcelona), 15 Sergio Ramos (Real Madrid)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 20
Marco Asensio (Real Madrid), 5 Sergio Busquets (FC Barcelona), 6 Andrés Iniesta (FC Barcelona), 22 Isco (Real Madrid), 8 Koke (Atlético Madrid), 7 Saúl Níguez (Atlético Madrid), 21 David Silva (Manchester City – Anglia), 10 Thiago Alcántara (Bayern München – Németország)
TÁMADÓK: 17 Iago Aspas (Celta Vigo), 19 Diego Costa (Atlético Madrid), 9 Rodrigo (Valencia), 11 Lucas Vázquez (Real Madrid)
Szövetségi kapitány: Julen Lopetegui

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik