Spanyol bundabotrány: hat gyanúsított áll bíróság elé

Vágólapra másolva!
2019.05.29. 13:50
null
Valenciai gólöröm a gyanúba keveredett valladolidi meccsen (Fotó: AFP)
Hat gyanúsítottat hallgatnak meg csütörtökön a kedden kirobbant spanyol labdarúgó-bundabotrány ügyében.

 

Az aragóniai legfelsőbb bíróság szerdai bejelentése szerint a hat férfit „korrupcióval, csalással és pénzmosással” gyanúsítják, de rajtuk kívül további 15 személy, valamint az élvonalból kiesett Huesca klubja ellen folytatnak nyomozást a feltételezett fogadási csalásokkal összefüggésben.

A csütörtöki kihallgatáson részt vevő hat gyanúsított között sajtóértesülések szerint egy klubelnök – vélhetően Agustín Lasaosa, az Huesca elnöke –, egy korábban a Real Madridban is játszó spanyol válogatott védő, valamint most is aktív és már visszavonult, első- és másodosztályban szerepelt játékosok vannak. Az huescai bíró a csütörtöki tárgyalás után elrendelheti az őrizetbe vételüket.

Kedden a spanyol rendőrség 10 embert vett őrizetbe az Oikos névre keresztelt akcióban, de közülük négyet szabadlábra helyezett. A hatóság feltételezése szerint „legalább három” első, másod- és alsóbb osztályú találkozó eredményét befolyásolták a gyanúsítottak. A rendőrség arról is beszámolt, hogy a másodosztályú meccs végeredményére az átlagosnál 14-szer nagyobb összeget tettek fel a fogadók.

A spanyol hírügynökség (EFE) kedden az írta, hogy a Real Madrid két korábbi játékosa, Raúl Bravo és Borja Fernández is érintett, továbbá Carlos Arandát is megnevezte, aki több csapatban is megfordult az élvonalban. Értesülések szerint Samuel Sáiz Alonso, a Getafe és Ínigo López Montana, a Deportivo La Coruna játékosa is gyanúsított, utóbbi korábban az Huescában futballozott. Rajtuk kívül még az Huesca elnökét említették a letartóztatottak között.

Az El Periódico című napilap konkrét mérkőzéseket is megemlített, amelyeket befolyásoltak és amelyekre az elkövetők a 888 és az Unibet sportfogadó oldalakon fogadtak. Az egyik a La Liga idei utolsó fordulójában lejátszott Real Valladolid–Valencia (0–2) összecsapás, a másik a tavaly májusban rendezett Huesca–Gimnástic de Tarragona (0–1) másodosztályú találkozó. A Valladolid játékosait szerdán (ma) beidézték kihallgatásra a helyi rendőrségre.

A második vonalból tavaly másodikként feljutott Huesca, miután bebiztosította élvonalbeli szereplését, kikapott az utolsó két fordulóban, míg az idén sereghajtóként búcsúzott az első osztálytól.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik