Mourinho: Az öröm csodák forrása - és a Real örül

Vágólapra másolva!
2010.10.22. 20:04
null
José Mourinho egyelőre elégedett (Fotó: Action Images)
José Mourinho, a spanyol labdarúgó-bajnokság (Primera División) tabelláját vezető Real Madrid vezetőedzője a Racing Santander elleni szombati bajnoki mérkőzés előtti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy jó a hangulat a Real Madrid öltözőjében, ami nagyszerű eredmények forrása lehet. A tréner beszélt Marcelo megtáltosodásáról, Johan Cruyff kritikájáról, az IFFHS versenyéről, amelyben egyelőre Arsene Wenger ígérkezik az évtized edzőjének, valamint a törvényszerűen bekövetkező rosszabb periódusokról.

„A dolgok egyelőre jól mennek, a Bajnokok Ligájában például már-már továbbjutottunk egy nagyon nehéz csoportból – mondta Mourinho. – Fiatal csapatunk máris nagy reményeket ébreszt szurkolóinkban, de nem szabad eufóriába esni. Az öröm csodák forrása, és a Realt most boldognak látom, ugyanakkor tudjuk, hogy lesznek rossz napjaink, és érnek majd minket kritikák. Ezt sohasem szabad szem elől tévesztenünk"

A tréner erről azért érezte szükségét beszélni, mert szerinte mindenkinek tisztában kell lennie azzal: tartósan sikeres csapat csak hosszú távon építhető.

„Kevés időnk volt eddig együtt dolgozni, márpedig ez egy négy évre szóló vállalkozás. Még semmit sem nyertünk, sőt messze vagyunk attól, hogy bármit is nyerjünk. Nem vagyunk tökéletesek sem, távol  vagyunk attól az állapottól is. Természetesen nem kizárólag tőlem függenek a sikerek, hanem a játékosokkal alkotott közösségünktől, és annak összekovácsolódásához is idő kell. De hiszek abban, hogy idővel nagy csapat leszünk, amelyik sok trófeát gyűjt majd."

Mourinho az idő fontosságát hangsúlyozandó személyes példával is szolgált. Jelezte: jelentős változást tapasztalt Marcelónál, akinek helyére – elemezvén a madridiak által az elmúlt szezonban kapott gólokat – nyáron más játékost akart szerződtetni. „Két-három hónap alatt rengeteget fejlődött. Nem szégyellem bevallani, másik balhátvédet akartam, de már örülök, hogy nem vásároltunk senkit, mert most már úgy látom, nálunk játszik a legjobb."

Pepe küszöbönálló szerződéshosszabbítása is szóba került, ami alkalmat kínált Mourinhónak arra, hogy személyes tapasztalatai alapján párhuzamot vonjon a mediterrán országokban és a Nagy-Britanniában dolgozó edzők sorsa között:

„A latin országokban, Portugáliában, Olaszországban és Spanyolországban is van beleszólása az edzőnek a szerződéshosszabbításokba, Angliában viszont meg kell találnia ehhez a fedezetet is. Szóval most rendkívül egyszerű a dolgom, hiszen csak azt kell kijelentenem, hogy igen, Pepének maradnia kell, mert egy Real Madrid nem engedhet csak úgy el egy Pepét. Remélhetőleg az idő megoldja majd a kérdést, és Pepe itt marad, ahol szeret lenni, és ahol sikereket ért el."

Az újságírók nem hagyták ki az alkalmat, hogy Mourinho hiúságát nyilvánvalóan sértő témákat is szóba hozzanak. A rivális Barcelonánál játékosként és edzőként is nagy sikereket elérő holland legenda, Johan Cruyff a napokban kifejtette: tiszteli Mourinhót és elismeri az eredményeit, de a Barcelonához sohasem szerződtetné edzőnek, Frank Rijkaardot és Pep Guardiolát egyaránt alkalmasabbnak tartja egy ilyen nagy klub képviseletére. Mourinho röviden és ironikusan reagált, egy korábbi olaszországi gegjét megismételve: „Nézzék a szemem! – bökött az arca felé. – Ugye látják, hogy egész héten nem aludtam emiatt?"

Megkérdezték továbbá, mi a véleménye arról, hogy a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet, az IFFHS értékelése szerint Arsene Wenger (Arsenal) vezet az évtized (2001–2010) legjobb edzője versenyben Sir Alex Fergusont (Man. United) és őt megelőzve. Mou velős válasza: „Én a Racing ellen akarok nyerni, ezen a héten kizárólag ez a győzelem érdekel. És az érte járó három pont."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik