Madridi derbi a Mourinho-dilemma árnyékában

Vágólapra másolva!
2011.01.20. 16:28
Csütörtök este tíz órakor a madridi Vicente Calderón Stadionban újra megütközik egymással az Atlético Madrid és a Real Madrid, a tét: a labdarúgó Király-kupa elődöntőjébe jutás. Az első mérkőzésen a Real nyert 3–1-re, de még Cristiano Ronaldo is úgy véli, az előny csupán százszázalékos összpontosítással tartható meg.

Derbi a vulkán tetején – így fogalmaz a tekintélyes spanyol sportnapilap, a Marca, arra célozván, hogy az alapjáraton is forró hangulatú madridi derbit különösen feszült pillanatokban rendezik meg. A Real háza táján tapasztalható idegeskedés oka a José Mourinho személye körül keringő, tegnap honlapunk által is megénekelt pletyka, amely szerint a sikeredző a nyári távozáson morfondírozik.honlapunk által is megénekelt pletyka, amely szerint a sikeredző a nyári távozáson morfondírozik.

Iker Casillas és José Mourinho

(Fotó: Action Images)
Iker Casillas és José Mourinho (Fotó: Action Images)

A spanyol újságírók természetesen kifaggatták a témáról Iker Casillast, a Real csapatkapitányát; a kiváló kapus elképzelhetetlennek tartja a szakítást:

„Maradni akar, és a klub is azt akarja, hogy maradjon. Ezt úgy is mondom, mint csapatkapitány – nyomatékosította szavait Casillas rádióinterjújában. – Fiatal csapatunk van, és Mourinho tisztában van vele, hogy a közös munka csak hosszú távon gyümölcsözhet. Higgyék el, a városban és a klubban is kitűnően érzi magát."

Ha a Jorge Valdano általános igazgató és Mourinho közötti, az edző lehetséges távozása egyik fő okaként emlegetett feszültség esetleg csillapodik is – „Az égvilágos semmi problémám Mourinhóval", idézi Valdanót az „ügyet" szerdán kirobbantó As csütörtökön –, még akkor is marad elég balhéforrás a portugál tréner körül. A Real szerdán éles hangú közleményben támadta a Spanyol Labdarúgó-szövetséget (RFEF), amiért annak honlapján – a klub értelmezése szerint – kóstolgatták Mourinhót.

„Mourinho úgy érzi, a játékvezetők rosszul bánnak vele, ezért sasszemmel figyeli majd a csütörtöki Király-kupa-meccs eseményeit" – volt olvasható a később a cikkből eltávolított inkriminált mondat. Ez fortyog tehát a vulkánban, amelynek tetején a ma esti mérkőzést játsszák.

„Nem férhet hozzá kétség, a párharc teljesen nyílt – mondta a csütörtöki meccsről Cristiano Ronaldo, a Real vezéregyénisége. – Szó se róla, az első meccs hajrájában szerzett gól valamelyest megkönnyítheti a dolgunkat, ezzel együtt óriási hibát követnénk el, ha úgy gondolnánk, nem szükséges százszázalékos erőbedobással küzdenünk."

A két csapat egymás elleni mérlege miatt nincs izgulni valója a Realnak, hiszen az Atlético 1999 októbere óta nem képes győzni ellene. Az Atlético akkori 3–1-es idegenbeli sikere óta tizenkilencszer találkoztak a felek, hat csata döntetlennel ért véget, 13-szor – így például a legutóbbi négy alkalommal – a Real nyert.

A nagy számok törvénye alapján persze semmilyen sorozat sem tarthat örökké. C. Ronaldo óvatosságra intő szavai még akkor is aktuálisak, ha tudjuk: Sergio Agüero, az Atlético egyik ásza az első mérkőzésen elszenvedett combizomsérülése miatt nem léphet pályára. A Real keretéből a sérültek (Pepe, Gonzalo Higuaín, Jerzy Dudek) mellett Mahamadou Diarra, Lassana Diarra és Mateos hiányzik.

KIRÁLY-KUPA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK
Atlético Madrid–Real Madrid 22.00 (tv: Sport Klub)
(Az első mérkőzésen: 3–1 a Real javára)
KORÁBBAN JÁTSZOTTÁK
Sevilla–Villarreal 3–0
Továbbjutott: a Sevilla, 6–3–as összesítéssel
Deportivo–Almería 2–3
Tj: az Almería, 4–2–vel
Betis (II. o.)–Barcelona 3–1
Tj: a Barcelona, 6–3–mal
AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Sevilla–Real Madrid/Atlético Madrid
Barcelona–Almería
Az első mérkőzéseket január 26-án, a visszavágókat február 2-án játsszák.
DÖNTŐ: április 20.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik