Lionel Messi: Barcelona az otthonom, nem akarok máshol játszani

R. B.R. B.
Vágólapra másolva!
2019.09.12. 13:08
null
Lionel Messi nem akar máshol futballozni, a Barcával akar trófeákat nyerni (Fotó: AFP)
Ritkán ad hosszabb terjedelmű interjút Lionel Messi, az FC Barcelona 32 esztendős argentin kiválósága. A katalán Sport megkeresésére azonban nem mondott nemet a hetek óta sérüléssel bajlódó, ötszörös aranylabdás klasszis, aki őszintén beszélt az előző idény kudarcairól, az új játékosokról, Neymarról és magánéletéről is.

– Az előző idény nem úgy sikerült a csapat számára, mint remélték – igaz, bajnokok lettek, kupadöntőt játszottak és eljutottak a Bajnokok Ligája elődöntőjéig. Azonban egyénileg káprázatos Leo Messit láthattunk, aki esélyes az Aranylabdára…
– Egészen a hajráig nagyszerű évünk volt – válaszolta Lionel Messi a Sportnak. – A liverpooli BL-kiesés megbélyegezte az idényünket. Egy meccs miatt szinte mindenről lemaradtunk. A Király-kupa-döntőre sem tudtuk túltenni magunkat a Liverpool elleni párharcon. Csak a második félidőben játszottunk komolyan, az elsőt odaajándékoztuk a Valenciának. Mondhatni, rossz idényünk volt, mert „csak” a La Ligát nyertük meg. Elégedett voltam magammal, bár a csapat sikerei mindig fontosabbak számomra, márpedig az előző kiírásban nem értük el a céljainkat.

– Esélyesnek tartja magát az Aranylabdára?
– Nem tudom. Furcsa ez a díj, igazán senki sem tudja, ki a favorit. Mostanában a klubszinten elért eredmények sokat nyomtak a latban, ami persze nem baj. Néha meg a világbajnokságon nyújtott teljesítményt díjazzák. Nincs konkrét kritérium, ami alapján egyértelmű lenne, ki érdemli meg az Aranylabdát. Sohasem éreztem magam esélyesnek. Ahogy mondtam, az egyéni díjak számomra másodlagosak.

– Hogy van a sérülése?

– Jobban vagyok. Balszerencsés voltam, mert rögtön az első edzésen megfájdult a vádlim. Hetek óta nem tudok a csapattal edzeni, ám nyugodt vagyok, akkor térek vissza, amikor teljesen rendbe jövök. Nagyon várom már, hogy pályára lépjek, roppant motivált vagyok. Nem tudjuk pontosan, mikor futballozhatok legközelebb. A Valencia ellen biztosan nem számíthatnak rám. Meglátjuk, a Borussia Dortmund vagy a Granada ellen bevethető leszek-e.

Messi a sérülése miatt a lelátóról kénytelen nézni a Barca meccseit (Fotó: AFP)
Messi a sérülése miatt a lelátóról kénytelen nézni a Barca meccseit (Fotó: AFP)

– Miként vélekedik a csapatról és a szezonrajtról? Aggódik?
– Dehogy aggódom! Szokatlan kezdés volt, mert számos sérültünk volt. Az Athletic ellen nagyszerűen játszottunk, ám Bilbaóban nem könnyű jó eredményt elérni. A Betis ellen pazarul futballoztunk, főleg a második játékrészben. Aztán idegenben, az Osasuna ellen ismét botlottunk. Gyengén kezdtünk, de a válogatott mérkőzések miatti szünet után erősebbnek kell lennünk.

– Elégedett lenne, ha megnyerik a BL-t, de nem szereznek aranyérmet a bajnokságban?
– Nem. Az idény elején – mint mindig – minden trófeát meg akarunk szerezni. Nyilvánvalóan a BL-győzelem fontos célunk, hiszen rég nem nyertük meg a sorozatot. Szeretnék BL-t és bajnokságot nyerni.

– Az Anfielden történteket óriási csalódásként élték meg. Ám sohasem árulták el, mi a tanulság az olyan mérkőzésekből, mint a Liverpool vagy az egy évvel korábbi, Roma elleni.
– Egyetlen rossz produkció miatt kieshetsz, még akkor is, ha tetemes előnyre tettél szert. Az angol stadionokban a hazai szurkolók rengeteget segítenek övéiknek. Ahhoz, hogy BL-t nyerj, muszáj idegenben gólt szerezned. Piszkosul nehéz, ha nem tudsz betalálni az ellenfél otthonában. Ez a legfontosabb tanulság.

– Érkezett Frenkie de Jong, Antoine Griezmann, Neto és Junior Firpo. Jobb a keretük, mint egy évvel ezelőtt?
– Nem tudom. Legutóbb is remek csapatunk volt. Fontos játékosok érkeztek. Majd az eredményekből kiderül, milyen erős keretünk van.

Messi nagyon szeretne újra együtt játszani Neymarral (Fotó: AFP)
Messi nagyon szeretne újra együtt játszani Neymarral (Fotó: AFP)

– A Barca igyekezett visszacsábítani Neymart, ám nem járt sikerrel. Örült volna, ha visszatér?
– Az az igazság, hogy nagyon szerettem volna, ha visszaköltözik. Persze megértem, ha sokan másképp vélekednek erről azért, ahogyan távozott tőlünk. Az én szememben Neymar a világ egyik legjobb labdarúgója.

– Ön szerint a Barca mindent megtett a megvásárlásáért?

– Fogalmam sincs. Nincs rálátásom a tárgyalásokra. Beszéltem Neymarral, elszánt volt, hogy visszatérjen. Nem tudom, a klub valóban akarta-e őt szerződtetni. Ami biztos, Neymar nagyon bízott benne, hogy újra a Barcában játszhat.

– Az a hír járja, hogy az öltöző kérvényezte Neymar átigazolását. Ez igaz?
– Nem. Elmondtuk a véleményünket, hogy jó vagy rossz döntésnek tartjuk-e, de nem kértünk semmit. Ugyanúgy Griezmann esetében is kikérték a véleményünket. Nem vagyok csalódott, hogy Neymar nem tért vissza, bár jó lett volna újra együtt játszani vele.

– Mint korábban oly sokszor, idén nyáron is lehetett azt olvasni, hogy a klub az ön utasításaira cselekszik. Mit gondol, amikor ezt hallja?
– Már hozzászoktam ehhez, nem ez az első alkalom. Nyilvánvalóan nem így működik a Barca. Ugyanezzel „vádolnak” az argentin válogatott kapcsán is. Azt mondják, én állítom össze a kezdőcsapatot. Tudom, mi az igazság, és mi a szerepem. Csak egy játékos vagyok a sok közül.

– Ugyancsak pletykálták, hogy a Barca-öltöző nem látta volna szívesen Griezmannt a csapatban. Volt már alkalma jobban megismerni őt?
– Sajnos kevés időt töltöttünk el eddig együtt. Amióta visszatértem, sérült vagyok, nem vagyok a csapattal az edzéseken. Az öltözőben néha összefutunk. Idővel rengeteg közös élménnyel gazdagodunk.

– A Barcelona legutóbbi 21 igazolásából csak hat tagja a keretnek. Miért vall kudarcot ilyen sok új szerzemény?
– Mert nagyon nehéz a Barcelonában futballozni. Ez a világ legnagyobb klubja. Nem könnyű idejönni és kilépni a Camp Nou gyepére. Néhányak számára nem fontos, mások pedig azonnal azonosulnak a hellyel. Ha valaki mentálisan erős és tele van önbizalommal, nem lesz gondja itt. Minden ember más, van aki nem tud gyorsan alkalmazkodni. Nem könnyű a Barcában játszani.

– Félt attól, hogy Ernesto Valverdét menesztik?
– Ha az eredmények nem jönnek, mindenki a legrosszabbra gondol. Az előző idény kudarca elsősorban a mi felelősségünk, a szakmai stáb nem tehet arról, hogy pocsékul játszottunk Liverpoolban. Egészen addig uraltuk a bajnokságot, és bejutottunk a kupadöntőbe.

– Josep Maria Bartomeu elnök elárulta, szerződése értelmében ön ingyen távozhat az idény végén. Aggódniuk kell a barcásoknak?
– Nem mondhatok semmit, hiszen a megállapodásokban szerepel titoktartási záradék. Annyit elárulhatok, Barcelonában szeretnék futballozni, mert ez az otthonom. Nem szeretnék hosszú távú szerződést. Nem azért akarok még sokáig itt lenni, mert a megállapodás kötelez, hanem mert játszani szeretnék és fontos tagja akarok lenni a csapatnak. Szeretnék trófeákat nyerni ezzel a klubbal. Számomra nem fontos a szerződés és a pénz, más dolgok motiválnak. A legfontosabb, hogy győztes projekt részese legyek. Addig akarok itt maradni, amíg jól tudok teljesíteni, s a testem ezt engedi. Nem én intézem a szerződésem részleteit, édesapám egyeztet az elnökkel vagy akivel kell. Nyerni akarok, méghozzá a Barcával. Ez az otthonom. Nem akarok máshol futballozni, de trófeákat akarok nyerni.

Messi és felesége, Antonella (Fotó: AFP)
Messi és felesége, Antonella (Fotó: AFP)

– Amikor nem játszik, a gyermekei társaságában nézi csapata meccseit. Jobb velük szurkolni?
– Velük jobban szeretek a lelátón ülni, mint egyedül. Felemelő érzés, de persze jobb lenne a pályán lenni. A fiaim Barcelona-drukker. Egyikük sem szeret veszíteni, és egyikük sem boldog, ha kikap a Barca.

– A katalán kormány Szent György-kereszttel tüntette ki. Mit jelent ez önnek?
– Rendkívül megtisztelő. Argentin vagyok, de katalánnak is érzem magam. A díj átvétele megható pillanat volt számomra és a családom számára is.

– Mit tud mesélni kedveséről, Antonelláról? Róla ritkán beszél. Miként segíti önt a nehéz pillanatokban?
– Ő a mindenem. Jelentősen megkönnyíti az életem, hogy mindig mellettem van. Gyermekkorom óta ismerem, mindent tudunk egymásról. Pontosan tisztában van vele, mire van szükségem, főként a rossz időszakokban. Gyakorlatilag sosincs rossz napja, mindig jó kedvében van. Csodálatos társ.

– Hogyan élte meg, ami Luis Enrique kislányával történt?
– Szörnyű volt, senki sem számított erre, habár apró részleteket tudtunk a kezeléséről. Ilyen szomorú hírre nem lehet felkészülni, főleg ha egy kisgyermekről van szó… Sok időt töltöttünk el együtt, a fiaim egy iskolába jártak vele. Borzasztó érzés erre gondolni, hiszen mindannyiunknak vannak gyerekei.

Messi és Cristiano Ronaldo a legutóbbi gálán sokat beszélgetett egymással (Fotó: AFP)
Messi és Cristiano Ronaldo a legutóbbi gálán sokat beszélgetett egymással (Fotó: AFP)

– Nemrég Cristiano Ronaldo azt mondta, szívesen együtt vacsorázna önnel. Elfogadná a meghívást?
– Nem lenne ellenemre. Sohasem volt gondom vele. Azért nem vagyunk barátok, mert sohasem voltunk ugyanazon öltöző tagjai. Csupán díjátadókon és gálaesteken találkoztunk. A legutóbbi eseményen sokat tudtunk beszélgetni, közelebb kerültünk egymáshoz. Nem tudom, sikerül-e összehozni a vacsorát, hiszen mindkettőnknek megvan a saját élete. Természetesen elfogadnám a meghívást.

A Lionel Messivel készült interjút a Sport készítette. Ide kattintva spanyol és angol nyelven elérhető a teljes beszélgetés.

A TELJES INTERJÚ VIDEÓN:

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik