Xavi a legjobb, Iniesta a harmadik a Squawka összeállítása szerint (Fotó: AFP)

 

Az elemzők csak olyan játékost vettek figyelembe, aki legalább száz mérkőzést játszott nemzeti válogatottjában, abban meghatározó szerepet vitt, de az eredményesség csak az egyik szempont volt a rangsor kialakításánál.

A Squawka által összeállított lajstromban a világ- és kétszeres Európa-bajnok Xavi mellett további három spanyol is helyet kapott, a kapus Iker Casillas és a középpályás Andrés Iniesta, s a Real Madridban ma is aktív középhátvéd, Sergio Ramos. Casillason kívül még egy világbajnok kapus, az olasz Gianluigi Buffon követelt helyet magának a listán.

A legjobb tízbe bekerült a most a Juventusban légióskodó, előzőleg a Realt erősítő, ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo, aki Európa-bajnoki címig vezette a portugálokat. Ugyanakkor csak a „B-csapatba" fért be az FC  Barcelona sztárfutballistája, az Aranylabdát eddig hatszor kiérdemlő Lionel Messi, aki az argentin válogatottban kevésbé tudott hatékony lenni, s nemzeti szinten be kellett érnie a 2014-es vb-ezüsttel.

Szintén a „másodosztályba" sorolta a portál az Egyiptom színeiben 184 mérkőzésen szerepelt Ahmed Hasszant, aki abszolút válogatottsági rekorder a világfutballban.

A Squawka szerint a legjobb tíz labdarúgó sorrendje így fest…
  1. Xavi (spanyol, 133 meccs/13 gól)
  2. Iker Casillas (spanyol, 167/94 kapott gól)
  3. Andrés Iniesta (spanyol, 131/14)
  4. Sergio Ramos (spanyol, 170/21)
  5. Philipp Lahm (német, 113/5)
  6. Fabio Cannavaro (olasz, 136/2)
  7. Bastian Schweinsteiger (német, 121/24)
  8. Gianluigi Buffon (olasz, 176/146 kapott gól)
  9. Cristiano Ronaldo (portugál, 164/99)
10. Diego Forlán (uruguayi, 112/36)