La Liga: „Messi egyedülálló, Xaviból Barca-edző lesz”

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2019.10.30. 14:56
null
Guardiola már Bayern-edzőként köszönti Messit 2015-ben (Fotó: AFP)
Josep Guardiola, a Manchester City labdarúgócsapatának menedzsere barcelonai edzősködéséről nosztalgiázott minap a Catalunya Radio mikrofonja előtt: szóba került többek között Lionel Messi kivételes klasszisa és Xavi esetleges visszatérése a Barcához.

 

„A szakmában nagyon sok jó edző dolgozik, aki azért nem nyert semmit, mert nem voltak olyan játékosai, mint Messi – fogalmazott Pep Guardiola, aki egyebek mellett három bajnoki címmel és két Bajnokok Ligája-diadallal gazdagodott a Lionel Messire épülő FC Barcelona szakvezetőjeként. – Sohasem lesz még egy olyan futballista, amilyen ő. Amikor megkaptam az első csapatot Barcelonában, volt egy nagyszerű elnököm, Joan Laporta, és egy olyan játékoskeretem, amely tapasztalt játékosok és a Messi-fémjelezte fiatal generáció tagjainak keverékéből állt. Fantasztikus futballisták edzésére nyílt lehetőségem. Amikor viszont az apró termetű és végtelenül szerény Messit először megláttam, elbizonytalanodtam azt illetően, hogy tényleg olyan jó-e, mint amilyennek leírták nekem… Aztán az előidényben valahol Skóciában játszottunk, nyertünk hat-egyre, öt-nullára, lőtt három-három gólt, és már tudtam, hogy vele mindent képesek leszünk megnyerni.”

Szóba került Guardiola nagy barcelonai újítása, nevezetesen az a 2009. májusi bajnoki meccs, amelyen először szerepeltette Messit „hamis kilencesként” – és a kétgólos argentin vezérletével a Barca 6–2-re megverte a Real Madridot idegenben…

„Próbálkoztam hasonlóval a Bayern Münchennél is, de egyszerűen nem volt olyan játékosom, aki képes lett volna három ember kicselezése után gólt lőni, szóval más lehetőségek után kellett néznem…” – érzékeltette a korábbi barcelonai helyzet kivételességét Guardiola.

A beszélgetés során szóba került Xavi is; a riporteri kérdés arra vonatkozott, hogy Guardiola szerint lesz-e valaha korábbi játékosából, a katari al-Szadd jelenlegi tréneréből az FC Barcelona vezetőedzője.

„Egészen biztosan – vágta rá Guardiola. – Vannak futballisták, akikről előre tudható, hogy edző lesz belőlük. És eljön az idő, amikor Xavi lesz a Barca vezetőedzője. Van, ami sorsszerű… Látom rajta a szenvedélyt, és biztos vagyok benne, hogy rendkívül alapos, elkötelezett edzője lesz a csapatnak. Bátor, vállalkozó szellemű szakember, a tiszta beszéd híve. Nem tudom, mikor jön el a pillanat, de előbb-utóbb ő lesz a Barca trénere.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik