La Liga: megvan az első feljutó, 14 év után térnek vissza

Vágólapra másolva!
2020.07.13. 00:02
Miután a Real Zaragoza 4–2-es vereséget szenvedett vasárnap a Real Oviedótól a spanyol másodosztályú labdarúgó-bajnokság 40. fordulójában, biztossá vált, hogy a jelenleg listavezető Cádiz tizennégy év után visszajut az élvonalba.

A Cádiz már szombaton biztossá tehette volna a feljutását, sőt a bajnoki címét is, ám hazai pályán 1–0-ra kikapott a Fuenlabradától, így ahhoz, hogy már ezen a hétvégén osztályváltást ünnepelhessen, szüksége volt rá, hogy a kiesés ellen küzdő Oviedo legalább egy pontot megcsípjen a harmadik helyezett – de egyébként pocsék formában lévő – Zaragoza vendégeként. Az egyből három lett, az Oviedo 4–2-re nyert, így a Cádiz előnye már csak egy csapat, az Huesca számára behozható – vagyis a sárgamezesek 14 évnyi várakozás után visszajutottak a La Ligába, amelyben a 13. szezonjukat kezdhetik majd meg.

A Cádiz 2006 óta megjárta a harmadosztályt is, egész pontosan hét idényt töltött el a Segunda División B-ben, a legutóbbi négy szezonban pedig a második ligában szerepelt. Jelenlegi legértékesebb játékosa, egyben házi gólkirálya a Transfermarkt által 2.8 millió euróra taksált, az idényben 12 találatnál (és 6 gólpassznál) járó Álex Fernández, akit 2011-ben a spanyolok sikerével zárult U19-es Európa-bajnokság legjobbjának választottak, és aki két meccsen – egy bajnokin és egy Király-kupa-találkozón – a Real Madrid első csapatában is pályára lépett. Legismertebb játékosa az argentin válogatott tagjaként 2014-ben világbajnoki ezüstérmet szerző 34 éves Augusto Fernández. A csapat vezetőedzője az 54 esztendős Álvaro Cervera, ő játékos-pályafutása során öt évet játszott a Mallorcában (1987–1992), hármat a Valenciában (1992–1995).



A spanyol másodosztály kiegyenlített erőviszonyairól sokat elárul, hogy a Cádiz feljutása 40 forduló után úgy vált biztossá, hogy a meccseinek a felét sem nyerte meg (19), és legutóbb tavaly októberben győzött sorozatban három bajnokin.

Ami az üldözőket illeti: a második helyezett Huesca szombaton a sereghajtó és már biztosan kieső Racing Santandertől kapott ki, a harmadik Zaragoza a legutóbbi öt fordulóban egy pontot szerzett, hazai pályán pedig zsinórban öt vereségnél jár, míg a negyedik Almería az előző két meccsét elveszítette. Utóbbi együttes egyébként pontszámban még utolérhetné a tabellán a Cádizt, de rosszabb egymás elleni eredménye miatt meg már nem előzheti. Rájátszást érő helyen áll még jelenleg a Girona és a Fuenlabrada, de matematikailag a 12. helyezett Alcorcón is odaérhet még a playoffot érő hatodik pozícióba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik