Üresen marad jövő szombaton a Camp Nou (Fotó: AFP)

 

A szituáció a legtöbb szurkoló számára már ismert: a Spanyol Labdarúgóliga (LFP) a héten azzal a kéréssel fordult a spanyol szövetséghez (RFEF), hogy az idény első „Klasszikusát” a katalóniai tüntetések miatt jövő szombaton (október 26.) ne Barcelonában, hanem Madridban rendezzék meg, ám ebbe sem a Barca, sem a Real nem egyezett bele. Abba viszont igen, hogy a találkozót későbbi időpontra halasszák, ez péntek délelőtt hivatalossá is vált, a kérdés már csak az, hogy mikorra.

A spanyol szövetség és a két klub a december 18-i dátumot preferálja, a Liga azonban azt szeretné, ha a mérkőzésre nem hétköznap, hanem hétvégén, december 7-én kerülne sor. Ehhez viszont a Mallorca és az Espanyol beleegyezése is szükséges, azon a hétvégén ugyanis az FC Barcelona és a Real Madrid e csapatokkal vívna bajnoki mérkőzést.

Az RFEF pénteki döntése értelmében a katalán és a madridi klub, valamint a Liga október 21-én (hétfő) 10 óráig kapott időt arra, hogy megegyezzen egymással a mérkőzés új dátumáról, ellenkező esetben a spanyol szövetség versenybizottsága jelöli ki az időpontot.

Javier Tebas, az LFP elnöke a minap elmondta, dacára annak, hogy a két klubnak megfelelne az időpont, az el Clásicót biztosan nem december 18-án játsszák majd le, mivel aznap Király-kupa-mérkőzéseket rendeznek.

Az új dátumról tehát még nincs döntés, az viszont biztos, hogy a jövő hét végén a Barca és a Real Madrid is pihen. A két csapat szurkolói néhány nappal később láthatják majd ismét kedvenceiket, amikor a Barcelona a Valladolidot (október 29.), míg a királyi egylet a Leganést (október 30.) fogadja a hétközi fordulóban.

ELŐZMÉNYEK

A rendbontások és az erőszakba torkolló tüntetéshullám azután kezdődött a katalóniai városokban, hogy hétfőn a spanyol legfelsőbb bíróság zendülés miatt elítélt kilenc katalán függetlenségi vezetőt, 9-től 13 évig tartó szabadságvesztéssel sújtotta őket a 2017. október 1-jén Madrid szerint alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakkal végződött függetlenségi népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt. A legkomolyabb összecsapások Barcelonában voltak.