La Liga: a FIFA 20-ból kapnak közönséget a spanyol bajnokik

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.06.07. 22:31
null
A képen a Barcelona valódi szurkolói, jövő héttől a képernyőn viszont a digitálisak kaphatnak szerepet (Fotó: AFP)
Különleges technikai megoldással dobnák fel a zárt kapus mérkőzések hangulatát Spanyolországban. A tervek szerint a tévénézők számára a FIFA 20 játék virtuális közönségét vetítenék a lelátókra, miközben a korábbi mérkőzéseken rögzített atmoszféra szólna – az adott játékhelyzethez igazodva.

A Marca beszámolója szerint a Mediapro's 3D nevű technológiai megoldással lehetséges, hogy a FIFA 20 számítógépes játék közönségét virtuálisan a lelátókra vetítsék, így próbálják a valódi szurkolás illúzióját megteremteni a La Liga jövő heti folytatásakor. Hasonló a megoldás, mint aminek segítségével például a Formula–1-es futamok közvetítéseiben is több olyan hirdetés, reklámtábla jelenik meg, amely a valóságban nincs is az adott felületen.

A vetített közönség csak a hangulatteremtés egyik része. Mellé – ahogyan azt például a Bundesliga-közvetítésekben is próbálják – szurkolói hangokat is kevernének, ezzel megidézve a telt házas stadionok atmoszféráját. A ligánál állítólag hetek óta dolgoznak azon, hogy a korábbi mérkőzések hangsávjaiból minden stadion számára saját, egyedi atmo-listát készítsenek, így az adott adás rendezői a pályán történő eseményekhez legjobban passzoló szurkolói hangokat játszhatják be.

A történetben pedig egy harmadik technológiai csavar is leledzik: nem lesz kötelező ugyanis így nézni a meccseket. Mint a Marca megjegyzi, Spanyolországban a tévénézők választhatnak majd, hogy a digitális effektekkel turbózott adást, vagy a hagyományos közvetítést szeretnék-e követni. Azaz, ha valakit a szándékkal ellentétben éppen hogy zavarna a virtuális közönség, úgy „kikapcsolhatja” azt.

A klubok még a hét közepén döntöttek arról, hogy a tévétársaságok nyugodtan alkalmazhatják a technológiát. A napokban pedig már meg is kezdték az ehhez szükséges eszközök telepítését a stadionokban.

A koronavírus miatti szünetet követő első meccset június 11-én, csütörtökön rendezik meg a spanyol élvonalban, a Sevilla és a Real Betis városi rangadója lesz ez a találkozó. A listavezető FC Barcelona szombaton, a második helyen álló Real Madrid vasárnap lép pályára. Az újraindulást követő első két forduló programja itt tekinthető meg!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik