Kerekesszékből a Real Madridba – a „védők Mbappéja” 15 évesen tanult újra járni

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.13. 12:18
null
Ferland Mendynek különleges volt minden PSG elleni mérkőzés (Fotó: AFP)
Egy makacs ízületi gyulladás miatt tizennégy évesen kerekesszékbe kényszerült, huszonnégy esztendősen 50 millió eurónál is többet érhet a Real Madrid számára. Ferland Mendy, miután újra megtanult járni, a francia ötödosztályban építette fel magát, a Le Havre első csapatán keresztül Lyonba vezetett az útja, ahol válogatott lett, és pillanatok alatt megtízszerezte piaci értékét a francia-szenegáli bekk.

„Nem volt könnyű sorom, de sosem adtam fel. Mindig is égtem a vágytól, hogy sikeres legyek, ilyen jellem vagyok. Mindig is ilyen voltam. Most pedig végre itt vagyok.”

Ferland Mendy áprilisban – legalábbis az interjúk szintjén – elégedetten beszélt lyoni karrierjéről. A 23 éves francia bekk, akiért első körben 48 millió eurót fizetett ki a Real Madrid (bónuszokkal pedig bőven 50 millió felett lehet a vételár) nagyon mélyről küzdötte fel magát Zinédine Zidane kívánságlistájára. Négy évvel ezelőtt még annak is örült, hogy a francia ötödosztályban játszhat, elvégre tizenöt esztendősen még tolószékben ült.

A Párizsban nevelkedett futballista a februári Lyon–PSG rangadó apropóján a Le Parisien hasábjain idézte fel ezt az időszakot. Mendy kilencévesen került a fővárosi klubhoz, tizennégy esztendős koráig pedig nagyszerűen fejlődött, korosztálya kiemelkedő tehetségei közé sorolták, mígnem jött egy csípősérülés és a gyógyulni nem akaró ízületi gyulladás.

„A profi futballt mindenképpen el kell felejtened. Talán soha többé nem is fogsz tudni járni” – mondta a kezelőorvosa Mendynek, aki három hónapig gipszben feküdt.

„Őszintén, soha de soha nem adtam fel. Mindig azt mondtam magamnak, »lehetetlen, hogy ne járjak újra, lehetetlen, hogy ne futballozzak újra«. Első körben három hónapot töltöttem a Necker Kórházban. Ezt követte egy öt-hat hónapig tartó rehabilitáció, Bullionban. Az időm nagy részét kerekesszékben töltöttem. Aztán jött a járókeret. Apránként, lépésről lépésre újra megtanítottak járni.”

Real Madrid C.F. on Twitter

#RMFans, meet our latest signing @ferland_mendy! #WelcomeMendy | #HalaMadrid https://t.co/h6kBuhbyeX

Egy évvel később visszatért a PSG-hez, de a játéka meg sem közelítette a korábbit. Heti két-három alkalommal tudott csak edzeni. Sokszor a tartalékok tartalékai közt csupán.


„Minek hazudjak, nem voltam azon a szinten, mint régen. Újra kellett tanulnom a labdarúgás alapjait, újra meg kellett tanulnom passzolni. Tizenhét éves voltam, véget ért az idény, a klubnál pedig nem tudták, mit kezdjenek velem.”

Mendy döntött: alacsonyabb szinten, kisebb elvárások mellett próbálja újra felépíteni magát. Első lépésben a Párizstól mintegy ötven kilométerre található kiscsapathoz, az FC Mantes-hoz szerződött, majd 2013-ban a Le Havre játékosa lett. No nem a másodosztályú csapatnál, hanem az ötödik ligában szereplő tartalékoknál.

Két idény alatt 43 bajnokin lépett pályára a Championnat National 3-ban, majd 2015 áprilisában, a Sochaux ellen a profi csapatban is bemutatkozhatott. Júliusban profi szerződést kapott, a német piaci portál, a Transfermarkt viszont még megbecsülni sem próbálta az értékét ekkortájt.

Az ekkor már 22 éves Mendy 2017 nyarán 47 másod- és 56 ötödosztályú bajnokival a háta mögött az Olympique Lyonnak 5 millió eurót ért meg. A hétszeres francia bajnoknál szinte berobbant: az első idényében 27, a másodikban 30 mérkőzést játszott a Ligue 1-ban – összességében 79 tétmérkőzésen három gólt lőtt. A Barcelona elleni Bajnokok Ligája nyolcaddöntő első felvonásán (0–0) pedig kimagasló teljesítményt nyújtott.

Mendy a francia válogatottban is bemutatkozott már (Fotó: AFP)
Mendy a francia válogatottban is bemutatkozott már (Fotó: AFP)

„Minden annyira gyorsan történt a Le Havre óta, de mindig azt gondoltam, ugyanezzel a lendülettel kell dolgozni tovább” – mondta a France Footballnak.

Mendyvel kapcsolatban már korábban is olyan európai élcsapatok érdeklődéséről lehetett hallani, mint a Juventus, a Chelsea vagy a Manchester City. Ám a Barcelona-meccs után egyre többször említették egy mondatban a nevét a másik spanyol gigásszal, a Real Madriddal.

A pletykákból és a kölcsönös érdeklődésből június 12-én lett tényleges bejelentés.


„Ő a bal oldali védők Kylian Mbappéja” – jellemezte nem túl szerényen ügynöke, Yvan Lee Mée Mendy kvalitásait.

Madridban hamarosan kiderülhet, igaz-e a hangzatos megállapítás.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik