Játékossors: ötéves börtönbüntetést kértek Xabi Alonsóra

Vágólapra másolva!
2018.03.21. 13:04
null
A madridi tartományi ügyészség ötéves börtönbüntetést kért Xabi Alonsóra (Fotó: AFP)
Adócsalás miatt ötéves börtönbüntetést kért a madridi tartományi ügyészség Xabi Alonsóra, a Real Madrid korábbi labdarúgójára.

 

Alig több mint egy évvel ezelőtt, 2017 elején mondták ki hivatalosan Xabi Alonso ártatlanságát, azt követően, hogy a Real Sociedad, a Liverpool, a Real Madrid és a Bayern München korábbi középpályását adócsalással vádolták.

Mint megírtuk, az egyik madridi bíróság azonban a napokban újra elrendelte, hogy vizsgálják ki az ügyet – a madridi tartományi ügyészség ötéves börtönbüntetést kért az ikonra.

A korábbi középpályás az ügyészség szerdai bejelentése szerint 2010 és 2012 között 2 millió eurót (622.8 millió forintot) nem fizetett be a spanyol államkasszába. Ezért a börtön mellett 4 millió euró (1.2 milliárd forint) befizetésére is köteleznék. Xabi Alonso pénzügyi tanácsadóira ugyanilyen büntetést kérnek.

Az aktív játéktól tavaly, 35 évesen visszavonuló labdarúgó, ahogy korábban is, teljesen ártatlannak vallja magát az ügyben.

A rivális FC Barcelona sztárja, Lionel Messi adócsalási ügye tavaly júliusban zárult: az ötszörös aranylabdás támadó a 2007 és 2009 közötti időszakra vonatkozóan rossz adóbevallást adott le, s a spanyol adóhatóság szerint 4.1 millió eurót nem fizetett be.

Így először 21 hónapos börtönbüntetést kapott, ám ezt végül 252 ezer euróval kiválthatta. Valószínűleg akkor sem kellett volna börtönbe vonulnia, ha nem kap bírósági hozzájárulást a pénzbírságra való átváltásra, mivel Spanyolországban az első bűncselekmény esetében a két évnél rövidebb időtartamra szóló börtönbüntetést általában felfüggesztik.

Korábban a spanyol élvonal nagycsapataiban szereplő több labdarúgó, így Cristiano Ronaldo, Luka Modric, Marcelo, Alexis Sánchez, Ricardo Carvalho, Ángel Di María, Javier Mascherano, Radamel Falcao és Fábio Coentrao ellen is hasonló eljárás indult. A Manchester United vezetőedzője, José Mourinho Real Madridnál töltött időszakát jelenleg is vizsgálják.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik