FFT: George Pattullo, a Barcelona „első Messije”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.27. 15:38
A háborús hős skót tette naggyá a Barcelonát, minden későbbi sztár köszönettel tartozik neki.

Mindenki hallott már Lionel Messiről. Többen ismerik Paulino Alcántarát is, akit 399 mérkőzésen szerzett 395 gólja szintén legendává tett a Barcelona berkeiben. Ugyanakkor csak keveseknek cseng ismerősen George Pattullo, a világháborúban hősi viselkedéséért kitüntetett, teniszben is remeklő skót amatőr neve, aki olyan szorgalmasan szerezte a gólokat az 1910-es években, hogy még a klub is róla kapta a becenevét.

A szurkolók annyira lázba jöttek a skót labdarúgótól, hogy rendszeresen felmásztak a Camp de la Industria fő lelátójának falára, hogy láthassák, akik pedig arra sétáltak, rendre azt tapasztalták, hogy emberek lógnak a falon a hátsójukat mutatva. Őket kezdték Culers néven emlegetni, ami katalán nyelven nagyjából annyit jelent, hogy „fenekes emberek”. Ebből alakult ki a Los Culés alakváltozat, ami a mai napig a klub beceneve.

Jól érthető oka van annak, hogy személye miért veszik homályba. Főleg azért, mert hat volt belőle: gyakran utaltak rá Johnként, de emlegették Jorge, Jordí, José és Georges néven is, ahogyan tényleges nevén, George-nak is hívták. A skót csatár óriási hatással volt a katalán klub fejlődésére. Az 1910–1911-es idényben felfoghatatlanul sok, 41 gólt szerzett 20 mérkőzésen. Mindezt az adatot csak nemrégiben hitelesítették, a rengeteg neve miatt. Akkoriban számos skót játékos tűnt fel az újonnan épített Camp de la Industrián, ám vitathatatlanul Pattullo volt a legnagyobb sztár köztük.

George Pattullo hihetetlen története elolvasható a FourFourTwo magazin legfrissebb, 2019. márciusi számában, és a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik