Félelem nélkül – Messi a kupában még nem lőtt gólt a Realnak

Vágólapra másolva!
2019.02.27. 15:07
null
Vajon megfékezik Lionel Messit a Real Madrid játékosai a visszavágón? (Fotó: AFP)
A Real Madrid szerda este a címvédő FC Barcelonát fogadja a spanyol labdarúgó Király-kupa elődöntőjének visszavágóján. A párharc első meccsén a Camp Nouban 1–1-es döntetlen született. A fővárosban nem tartanak a jó formában lévő Lionel Messitől, aki még sohasem szerzett gólt a királyiak ellen a kupában.
MEGTARTHATJÁK A TÁMOGATÁST

Az Európai Bíróság a Barcelona, a Real Madrid, a Bilbao és az Osasuna esetében is érvénytelenítette a tiltottnak minősített állami támogatások visszafizetését előíró korábbi döntést. Az Európai Bizottság 2006-ban több tízmillió euró megtéríttetésére kötelezte Spanyolországot hét futballklubbal szemben, amelyek a brüsszeli testület álláspontja szerint tisztességtelen előnyhöz jutottak az uniós szabályokkal összeegyeztethetetlen állami támogatások miatt. Az indoklás szerint húsz éven át nonprofit társaságként kezelték őket, ezért kevesebbet kellett adózniuk más sportvállalkozásoknál. A klubok fellebbezése után az Európai Bíróság megsemmisítette a bizottság döntését. „Az Európai Bizottság nem bizonyította a szükséges jogi sztenderdeknek megfelelően, hogy a kérdéses intézkedés az érintettek előnyére vált” – áll a hivatalos közleményben, amellyel szemben két hónapon belül lehet újabb fellebbezést benyújtani.

Merre billen a mérleg nyelve szerda este? A Real Madrid és a Barcelona eddig húsz párharcot vívott egymással a Spanyol Kupában, az elmúlt 117 évben a madridiak és a katalánok is egyaránt tízszer ünnepelhettek továbbjutást vagy kupagyőzelmet. Más kérdés, hogy az elmúlt húsz évben játszott négy párharcból háromszor a királyiak örülhettek a végén. Érdekesség, hogy a történelem első el Clásicóját a kupa elődjének számító Koronázási Kupa elődöntőjében rendezték 1902-ben, akkor 3:1-re nyert a Barcelona, ám a két klub igazi rivalizálása csak 1916-ban, a négymeccsesre húzódó, madridi továbbjutással végződő kupaelődöntőben kezdődött; az utolsó találkozó végén a Barcelona futballistái a játékvezető ítéletei ellen tiltakozva levonultak a pályáról.

Lám, anno videobíró sem kellett a botrányhoz, ám a múltidézés azért is indokolt, mert a vendégek szerdán egy lépéssel közelebb kerülhetnek ahhoz, hogy történelmet írjanak: ha továbbjutnak az elődöntőből, és megnyerik a finálét, sorozatban ötödször érnek a csúcsra. A madridiak nyilvánvalóan megakadályoznák ezt, ráadásul az 1–1-gyel záruló első mérkőzés után hazai pályán talán esélyesebbnek számítanak. A meccs külön érdekessége, hogy a hétvégén a bajnokságban is összecsap a két együttes, ám a szerdai találkozón sokkal nagyobb a tét, tekintve, hogy a La Ligában kilenc pont a triplázásra hajtó katalánok előnye.

„Egy lépésre vagyunk az újabb kupadöntőtől, minden sorozatot meg akarunk nyerni, győzni megyünk Madridba” – jelentette ki a hétvégi, a Sevilla otthonában 4–2-re megnyert mérkőzésen három gólt és egy gólpasszt jegyző Lionel Messi. Az argentin támadó az idény első klasszikusát sérülés miatt kihagyta, a kupaelődöntő első felvonásán pedig combizomproblémája miatt csak csereként lépett pályára, ezúttal viszont ereje teljében készül a csatára. Az eddigi 37 el Clásicóján 26-szor volt eredményes, igaz, a kupában még egyetlen gólt sem szerzett az ősi rivális ellen, pedig hét meccsen is próbálkozhatott.

„Nem félünk tőle, a labdarúgásban egyébként sem ismerjük ezt a szót” – mondta a hazaiakat irányító Santiago Solari, akinek az okozhatja a legnagyobb fejtörést, hogy a kezdőbe nevezze-e a 2014-es finálét eldöntő Gareth Bale-t. A kritikák és a sok mellőzés miatt vélhetően sértődött walesi szélső vasárnap nem ünnepelte meg a Levante elleni győztes gólját, amivel a hírek szerint magára haragította a szurkolók egy részét.

„Azóta beszéltünk, és mindketten a szerdai meccsre koncentrálunk. Minden más a klub belügye, az meg nem tartozik a nyilvánosságra” – mondta Solari.

SPANYOL KIRÁLY-KUPA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
21.00:
Real Madrid–FC Barcelona (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n
Madrid, Santiago Bernabéu Stadion. Vezeti: José María Sánchez Martínez
A várható kezdőcsapatok
REAL MADRID:
K. Navas – Carvajal, Varane, S. Ramos, Reguilón – Modric, Casemiro, Kroos – Lucas Vázquez, Benzema, Vinícius Júnior. Vezetőedző: Santiago Solari
BARCELONA: Ter Stegen – N. Semedo, Piqué, Lenglet, Jordi Alba – S. Roberto, Busquets, Rakitic – Messi, L. Suárez, O. Dembélé. Vezetőedző: Ernesto Valverde

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik