ESM: Messi átvette rekordot jelentő 5. Aranycipőjét

SMAHULYA ÁDÁM (Barcelona)SMAHULYA ÁDÁM (Barcelona)
Vágólapra másolva!
2018.12.18. 14:47
null
Messi átvette az ötödik Aranycipőjét (Fotók: ESM)
Az Európai Sport Média (ESM) szervezet tagjai — köztük a Nemzeti Sport – a barcelonai Estrella Damm sörgyárban átadták az Aranycipőt Lionel Messinek. A Barcelona labdarúgója lett az európai bajnokságok legjobb góllövője a 2017–2018-as idényben 34 találattal.

Az első meglepetés akkor ért bennünket, amikor Barcelona utcáin sétálgatva rádöbbentünk, hogy a legkevésbé sem reprezentatív közvélemény-kutatásunkból kiderült: nagyjából tíz járókelőből három tudta, hogy néhány óra múlva Aranycipő-díjátadó lesz a városban. Közülük az egyik úriember is azért, mert nemrég mondták be a rádióban, amelyet sétálás közben hallgatott – de mentségére legyen mondva, hogy még a vezető sportnapilapok is alig írtak az eseményről. A főszponzor Marca is csak egy kis keretes anyagot szánt neki, igaz, többen megerősítették, hogy szerdán már minden ezzel lesz tele, és természetesen a televízió is élőben közvetítette az ünnepséget.

SÖRGYÁRBAN AZ UNOKA

Az Aranycipőt mindig abban a városban adják át, ahol a győztes futballozik, és Barcelonában természetesen ezúttal is az egyik legismertebb spanyol sör egykori, átalakított gyárában volt a kimondottan hangulatos ünnepség. S ha már szóba került a sörgyár, naná, hogy szóba került a Barcelona egykori klasszisa, Kubala László is. Merthogy kevésbé ismert tény, de a klub egykori klasszisának unokája jelenleg is a cégnél dolgozik informatikusként, azt pedig mondanunk sem kell, hogy a nagypapáját minden futballszerető ember ismeri a városban.

„Az egész testével varázsolt, remekül lőtt, és rendkívül technikás volt” – idézte fel egy idősebb szurkoló, aki élőben is láthatta „Lászit” futballozni. A négyszeres bajnok Kubala László egyébként a legeredményesebb spanyolországi idényében, az 1960–1961-esben tíz gólt szerzett, összesen pedig huszonhatszor volt eredményes a La Ligában.

„Hogy miért nem írnak róla? Mert ez már nem hír, mindig Lionel Messi nyer – mondta nevetve egy középkorú férfi, miközben mutatta is, hogy bizony az El Periodico sportrovata sem harangozta be a díjátadót. – Messi egyébként valóban zseniális, élmény nézni, ahogy játszik, pedig bevallom, a mai futball sokszor már untat. A technika helyett az erőnlét került főszerepbe, kevés a terület, durvák a meccsek, és a legtöbb edző arra törekszik, hogy ne kapjon gólt a csapata. De Messi más, ahogy ő futballozik, az tényleg elvarázsolja az embereket.”

Nos, természetesen az enyhe csúsztatás, hogy mindig a Barcelona támadója nyer, ám az tény, hogy kedden futballtörténelmet írt, ő az első játékos ugyanis, aki immár az ötödik Aranycipőjét vehette át, miután az előző szezonban harmincnégy gólt szerzett a spanyol bajnokságban, akárcsak a 2009–2010-es idényben, amikor először kapta meg a legjobb európai góllövőnek járó elismerést. Mindkét alkalommal hatvannyolc pontot szerzett, mivel a legerősebb bajnokságok kettes szorzóval számítanak, elvégre mégiscsak könnyebb a máltai ligában harminc gólt szerezni, mint a La Ligában. Bár erről nem esik szó, azért feltétlenül említsük meg, hogy alighanem az előző idény volt az utolsó, amikor Lionel Messi és Cristiano Ronaldo is a spanyol bajnokságban játszott, utóbbi egyébként huszonhat góljával csupán a nyolcadik helyen zárt.

A kisebb publicitásnak vélhetően az is oka, hogy az Aranylabdával ellentétben itt nincs meglepetés, hónapokkal ezelőtt kialakult a végső sorrend, ugyanakkor bizonyos szempontból az Aranycipő jóval értékesebbnek tekinthető. Mert míg az Aranylabda esetében az újságírók valamelyest szubjektív szavazata dönt, addig itt biztosan a legjobb vagy ha úgy tetszik, a leggólerősebb támadó veheti át a trófeát, amelyet 1996 óta, azaz több mint húsz éve a kontinens vezető sportlapjait, köztük a Nemzeti Sportot is tömörítő European Sports Media (ESM) ítél oda. Vagyis ez esetben egy percig sem lehet vita, valóban az nyer, aki a legjobban megérdemli.

MESSZE AZ ÖTVENTŐL

Lionel Messi ezúttal 34 bajnoki góllal lett első, akárcsak a 2009–2010-es idényben, ám egyáltalán nem ez volt a legeredményesebb időszaka, hanem a 2011–2012-es, amikor 50 gólt szerzett. A következő szezonban negyvenhatszor volt eredményes, míg az előző idényben 37 góllal hódította el az Aranycipőt. A rend kedvéért tegyük hozzá, hogy ezúttal Mohamed Szalah végzett a második helyen 32 góllal, míg a harmadik Harry Kane lett 30-cal, Neymar pedig csupán a huszadik 19 góllal.

És bár igaz, hogy Lionel Messi az egyetlen, aki ötször kapta meg a díjat, vélhetően sohasem büszkélkedhet majd el azzal, amivel Diego Forlán, Luis Suárez, Mário Jardel és Cristiano Ronaldo, akik több klub színeiben is megkapták a legjobb európai góllövőnek járó elismerést.

Ezt hangsúlyozta Juan Ignacio Gallardo, a Marca főszerkesztője is a díjátadó előtti beszédében, amelyet az ünnepelt az első sor közepén a rá jellemző alázattal, mosolyogva, már-már kissé megilletődve hallgatott. A közönség soraiban foglalt helyet a Barcelona képviseletében a Lionel Messit felfedező Carles Rexach, valamint Sergio Busquets, Éric Abidal és Sergi Roberto, illetve Kovács Barnabás barcelonai főkonzul is, és a többiekhez hasonlóan ők is ámulattal nézték a kivetítőn az argentin támadó korábbi góljai közül a legszebbeket. Merthogy a körülbelül félórás ünnepségen természetesen felelevenítették a korábbi négy idényt is, amikor szintén elhódította az Aranycipőt. A korábbi trófeákat az alapítványával együttműködő barcelonai gyermekgyógyászati központból meghívott négy gyerek helyezte el az üvegasztalon, miközben stílusosan, egyesével, piros fényben kezdett pompázni a játékos nevének egy-egy betűje. Meglehetősen hangulatos volt, amikor az elsötétített teremben már égett az M, az E, a második S és az I, a középső S felé pedig már természetesen a díjátadó főszereplője helyezte oda a legújabb, ötödik Aranycipőjét. Hogy aztán röviden és tömören, a tőle megszokott szerénységgel mondjon néhány mondatot.



„Amikor futballozni kezdtem, nem is álmodtam arról, hogy ennyi mindent elérek, az álmom az volt, hogy profi és sikeres labdarúgó legyek – mondta Lionel Messi. – A világ legjobb csapatában játszom, a világ legjobb játékosaival, s ez mindent könnyebbé tesz, rengeteget segített abban, hogy elnyerjem ezeket a díjakat.”

Még ejtett néhány szót a Lyon elleni, jövő februárban esedékes Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőről, majd elsietett, és éppen olyan gyorsan tűnt el, ahogyan a pályán rázza le magáról a védőket. A városban pedig ugyanúgy zajlott tovább az élet néhány perccel azután, hogy a futballtörténelem egyik legjobb játékosa átvette a sportág történetének talán legrangosabb egyéni díját.

Ahogy beszámoltunk róla, Messi a 2018–2019-es idény Aranycipőjéért is versenyben van, hétvégi triplájával felzárkózott az élmezőnybe.

Messi az újságírók gyűrűjében (jobbra Smahulya Ádám, a Nemzeti Sport munkatársa)
Messi az újságírók gyűrűjében (jobbra Smahulya Ádám, a Nemzeti Sport munkatársa)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik