Emlékezés a Ferencváros és a Barcelona legendáira

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2020.10.19. 18:14
null
Ramón Alfonseda (jobbra) Vincze Ottóval (balra), Josep Maria Bartomeu Barcelona-elnökkel és lapunk főszerkesztőjével, Szöllősi Györggyel is beszélgethetett a magyar és a spanyol futballról (Fotó: Nemzeti Sport)
Ramón Alfonseda, a Barca-öregfiúk főnöke szerint a keddi Barcelona–Ferencváros BL-mérkőzés remek alkalom a mindkét klubot naggyá tevő klasszisok felidézésére.

– Kezdjük a legfontosabbal: hogy szolgál az egészsége?      
– Köszönöm, hála Istennek jól, de ahogy mindenki más, én is aggódom a járványhelyzet miatt, a vírus az emberek magánéletére éppúgy hatással van, mint a profi sportra – nyilatkozta lapunknak a 72 esztendős Ramón Alfonseda, a Barcelona Veteránjátékosok Szövetségének elnöke, aki 1969 és 1973 között csatárként futballozott a katalán csapatban. – Remélem, sikerül felgyorsítani a vakcina kifejlesztését, tesztelését, és minél hamarabb visszatérhet minden a régi kerékvágásba.

– Barcelonában továbbra sem lehetnek szurkolók az élvonalbeli bajnokikon, a hétvégi el Clásicót is nélkülük rendezik meg. Márpedig így nem az igazi a futball.      
– Ez így van, a játékosoknak, a szurkolóknak és a média munkatársainak egyaránt az lenne a jó, ha az emberek kimehetnének a stadionokba. Rengeteg pluszmotivációt jelentenek a futballistáknak, átlendítik őket a nehéz pillanatokon, és annak is megvan a szépsége, amikor idegenben, több tízezer vendégdrukker előtt kell pályára lépni. Ez a varázs egyelőre elveszett.

– A Barcelona terveivel ellentétben a keddi, Ferencváros elleni BL-csoportmérkőzés is zárt kapus lesz. Mit vár az összecsapástól?      
– A Bajnokok Ligájában nincs könnyű meccs, ráadásul a mi csapatunk jelentős átalakuláson megy keresztül. A Ferencváros teljesen megérdemelten jutott a csoportkörbe, megdolgozott érte, és egyáltalán nem szabad lebecsülni, lehet esélye a pontszerzésre a Camp Nouban. Nekünk, Barcelona-drukkereknek azért is lesz fontos ez a találkozó, mert összekapcsol minket a múltunkkal, remek alkalmat kínál arra, hogy felidézzük Kubala László, Czibor Zoltán és Kocsis Sándor klasszisát. Mindhárman sokat tettek a Ferencvárosért, a magyar futballért és a Barcelonáért.

– Csak a játék kedvéért: ha ők hárman pályára léphetnének kedden a Ferencváros színeiben, jelentősen megnőnének a magyar bajnokcsapat esélyei?      
– Ez teljesen nyilvánvaló. Bármelyik együttest erősítenék, az ellenfélre iszonyatosan nehéz kilencven perc várna, nem lennék a védők helyében.

– Akkor bizonyára mindhárman beférnének a jelenlegi Barcelonába.      
– Naná, ez nem is kérdés! Nekem elhihetik, kiváló játékosok voltak. Mindhármuknak más volt az erőssége. Kubala kreatív volt, remekül látott a pályán, Kocsis fantasztikusan fejelt, Czibor pedig elképesztően gyors volt, remekül centerezett. Emellett mindhárman gólerősek voltak, ott lenne a helyük a mostani Barcelonában is.

Az FTC és a Barca közös magyarjai, Kocsis Sándor, Kubala László és Czibor Zoltán a Puskás Aréna VIP-páholya előtti folyosón (Fotó: Szabó Miklós)
Az FTC és a Barca közös magyarjai, Kocsis Sándor, Kubala László és Czibor Zoltán a Puskás Aréna VIP-páholya előtti folyosón (Fotó: Szabó Miklós)

– Többször elmondta már, hogy mindig olyan akart lenni, mint Kubala László. Mit gondol, a mai Barcelonában kinek a stílusa hasonlít leginkább az övéhez?      
– Nagyszerű, technikás futballistáink vannak, akiknek élmény nézni a játékát, mégis azt kell mondanom, egyikük sem hasonlítható Kubalához. Mindig csodálattal tekintettem rá.

–  A jelenlegi Ferencvárost mennyire ismeri?      
– Jól ismerem a stadionjukat, és tudom, hogy előtte áll a fantasztikus Kocsis Sándor-szobor. Emellett természetesen tisztában vagyok vele, hogy jelenleg Magyarország legerősebb csapata. A magyar futball egyébként is közel áll hozzám, mert Kubala László az edzőm volt, a fiai pedig a barátaim. Mindig azt gondoltam, hogy Magyarországnak jó akadémiákra lenne szüksége, ahonnan remek labdarúgók kerülnek ki, mert a tehetségük adva van. Tudom, ez nehéz és hosszú folyamat, de meg kell próbálni. Ami a játékosokat illeti, Szoboszlai Dominikot jól ismerem, meghatározó tagja a Salzburgnak, hamarosan még magasabb szinten futballozhat.

– Vincze Ottóra, a Barcelona B-csapatának korábbi játékosára emlékszik még?      
– Igen, néhány évvel ezelőtt találkoztunk, ezúton is a legjobbakat kívánom neki, bár gyanítom, nem ugyanannak a csapatnak szurkol kedd este, mint én.

– Nemcsak a Barcelona drukkerei lepődtek meg, amikor a nyáron kiderült, hogy Lionel Messi távozni akar a Barcától. Mit gondol a kialakult helyzetről és az argentin klasszis jövőjéről?      
– Meggyőződésem, hogy marad a klubnál, a Barcelona az otthona, részben a családja is. A klub mindig tartozik majd neki, de ez fordítva is igaz. Egyértelmű szándék, hogy a jövőben ő is szobrot kapjon a stadion előtt, ahogyan Kubala László. Az utóbbi évtizedek csapatához legfeljebb az öt kupát nyerő legendás Barcelona hasonlítható, a Kubala-, Kocsis-, Czibor-féle együttes. A mostani korszak futballistái éppúgy örökre beírták magukat a klub történelemkönyvébe, ahogyan ők, ezért is bízom benne, hogy Messi a Barcától vonul vissza.

BAJNOKOK LIGÁJA 2020–2021
G-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Október 20., kedd
18.55: Dinamo Kijev (ukrán)–Juventus (olasz) – élőben az NSO-n!
21.00: FC Barcelona (spanyol)–FERENCVÁROS – élőben az NSO-n!

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Borbély László, Smahulya Ádám (szöveg),Nagy-Pál Tamás(videó) és Török Attila (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik