PLexit: Milánó és Róma lett az utolsó napok főszereplője

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2019.09.04. 10:56
null
Sánchez: kétszer annyit kapok még a Unitedtől, mint az Intertől! (Fotó: AFP)
Itt a vége, huss el véle: a végére értünk szépen lassan az átigazolási időszaknak a labdarúgó topligáknak, ideje számot vetnünk a jött-mentekkel. A francia és a német élvonal utolsó lépései után ma az angol, spanyol, olasz trióval foglalkozunk.

 

A SERIE A-BAN az utolsó hetet maximálisan kihasználták a csapatok, mindenki elszántan rendezkedett még a keretben. A Bajnokok Ligájára készülő Atalanta szerzett egy fél védelmet kölcsönbe a Sevillától, a balhátvéd Guilherme Arana és a rutinos középső védő, Simon Kjaer is kölcsönbe érkezett, ellenben igazi jött-ment lett Martin Skrtel: a 34 éves szlovák három héttel aláírása után máris távozott, saját bevallása szerint azért, mert nem tudott „vénségére” megbarátkozni a háromvédős rendszerrel. Az olaszok szerint erőnléti problémák miatt. Gyorsan aláírt ellenben a Basaksehirhez. Befuthat még a 28 éves, ötszörös olasz válogatott középpályás, Andrea Bertolacci, akinek nincs klubja.

Az Inter balhátvédet cserélt egy évre a Fiorentinával, Dalbertet Cristiano Biraghira, és érzésünk szerint jól járt, jövőre 12 millió euróért meg is veheti az ötszörös olasz válogatott játékost. Mauro Icardi távozását már kiveséztük, és szerintünk jó ötlet volt Alexis Sánchez megszerzése is: a chilei szélső jól ismeri Udinéből a Serie A-t, és mivel már nemsokára 31 éves, sok éve nincs a futballban, meg kell ráznia magát végre – és csak kölcsönbe érkezik egy idényre, ha mégsem így történne, és nettó évi 12 millió eurós fizetéséből csak ötöt állnak a milánóiak, a többit a manchesteriek fizetik…

Az Inter szerette volna megszerezni a végére még Ante Rebicet Icardi helyére, ennek előkészületére a Fiorentinának eladta volna 30 millió euróért Matteo Politanót, de ez kútba esett. Távozott két évre kölcsönbe a 17 éves ék, Eddie Salcedo, vissza a Genoához, ahonnan a nyáron nyolcmillió euróért érkezett, a genovaiak meg azzal a lendülettel kölcsönadták a Hellas Veronának egy évre. A télen visszatér kölcsönből az egyre jobb formában lévő brazil csatár, a 29.5 millióért vett Gabriel Barbosa, hacsak meg nem veszi addig a Flamengo.

Mint említettük, Rebicet a Milan szerezte meg, ellenben azt kevesen jegyezték meg, hogy a horvát következő vételárának 30-50 százalékát a Fiorentina kapja majd meg, ahonnan néhány kabátgombért opciózta el őt az Eintracht Frankfurt. A milánóiak olasz források szerint 25, németek szerint 40 millióért vehetik meg két év múlva Rebicet, két évre kölcsönadták érte André Silvát, őt 25-30 milliós opcióval a nagy szakértő Gianluca Di Marzio szerint. Ángel Correára nem volt pénze a milánóiaknak, akik hiába ajánlottak húszmillió eurót a Sahtar Doneck szélsőjéért, Taisonért, a 31 éves brazilért 30 milliót kértek az ukránok, természetesen hiába. „Gratulálok, sikerült összetörni az álmaimat” – köszönte meg a Sahtarnak a gondoskodást Taison, akinek a másik kérője a Roma volt. Diego Laxalt a Torinóhoz került kölcsönbe, 12 milliós vételi lehetőséggel, az örök tehetség Alen Halilovic a Heerenveenben építgeti magát, a következő Milan-célpont a Benfica védője, Rúben Dias lesz.

Nagyon csendben volt a Juventus, nem jött sem Jérome Boateng, sem Shkodran Mustafi, sem Medhi Benatia, de maradt Emre Can, Blaise Matuidi, Mattia De Sciglio, Paulo Dybala és Mario Mandzukic is. Bezzeg a Roma öltözője hangos volt az érkezőktől és a búcsúzóktól: Robin Olsen, Maxime Gonalons, Grégoire Defrel és Patrick Schick távozása várható volt, jött a támadósorba a Milan után az Atlético Madridnál is csalódást okozó ék, Nikola Kalinic, 2+9-es felállásban, az Arsenal potom hárommillióért kölcsönadta a Sánchezhez hasonló cipőben járó, anno éppen rá elcserélt Henrih Mhitarjant, igen szerény, százezer eurós bónuszlehetőséggel, de ha 25-ször pályára lép a „farkasok” között, akkor meg kell venni őt. A heti 220 ezer eurós bért teljes egészében a Roma fizeti.

Az RB Leipzignek 29 millió eurót kell fizetni Schickért, Gonalons-ért négy, Defrelért 9-12 millió eurót jöhet a következő nyáron. A védelem új feje az angol Chris Smalling lesz, egy idényig legalábbis biztosan, az utolsó lépést a Roma a Phil Foden, Mustafi kettősért tette, sikertelenül.

Régi „ismerőseink” közül Stefano Okaka Chuka, Gary Medel, az argentin válogatott szélső, Emiliano Rigoni, Matteo Darmian és Fernando Llorente is visszatért a ligába, a Bologna 7.35 millióért megvette a nagy argentin védőtehetséget, Nicolás Domínguezt a talján gigászok orra elől, a Lecce kölcsönkapta a középpályás Giannelli Imbulát, akiért karrierje során eddig 52 milliót fizettek, az ötszörös bajnok Simone Padoin az Ascolihoz távozott a Cagliaritól, ahová befutott a végére a kis Simeone, azaz Giovanni.

A nagy öreg, örök szépfiú Alessandro Matri is hallatott magáról, Defrel miatt klubot váltott, elhagyván a Sassuolót a Brescia kedvéért, hogy ott összeálljon Mario Balotellivel, Simone Verdit pedig kölcsönvette egy idényre Nápolyból a Torino olasz módra: most 3, jövőre 20 milliót kell fizetnie a szélsőért.

Kétség nem fér hozzá, az utolsó napok bajnoka a Fiorentina, ahová Franck Ribéry, Milan Badelj, Erick Pulgar, Kevin-Prince Boateng és Pol Lirola után megérkezett Dalbert, aprópénzért kölcsönbe a szélső Rasid Gezzal, 9.7 milliós opcióval, a Liverpooltól megvették a 18 éves középcsatárt, Bobby Duncant, Steven Gerrard unokatestvérét, szerződést kötöttek a 32 éves védelmi mindenessel, Martín Cáceresszel, az új gólvágó pedig a 22 éves brazil Pedro Guilherme lesz, akit 10.5 millióért számított meg a Fluminense. Az Udinese támadója, Rodrigo de Paul is lilába borulhatott volna, de klubja az utolsó pillanatokban visszautasította a 30 millió plusz bónuszok típusú ajánlatot, a Manchester United pedig nem adta kölcsön Fredet.

A PREMIER LEAGUE NYÁRI ÁTIGAZOLÁSAIRÓL, AZ UTOLSÓ NAPOK MOZGÁSAIRÓL BŐVEBBEN EBBEN A CIKKBEN OLVASHAT!

A LA LIGÁBAN sem az FCBarcelona, sem a Real Madrid, sem az Atlético Madrid nem vett senkit, ez bizony nagy meglepetés. A bajnok kölcsönadta Juan Mirandát a Schalkének, Oriol Busquetset a Twentének, majd Rafinhát nagy meglepetésre holmi 1.5 millió euróért a Celta Vigónak, de előtte szerződést hosszabbított vele plusz egy évre, azaz 2021 nyaráig. Érdekes, hogy Rafinha 90-szer lépett pályára a Barca színeiben, és ezalatt 14 nagy trófeát nyert el a csapattal… Neymarért az utolsó ajánlat Ivan Rakitic és Jean-Clair Todibo játékjogát, valamint Ousmane Dembélé egyéves kölcsönadását tartalmazta, a katalánok szerint 130 milliós értékben, de nem nyertek. Nem csoda.

A Real Madrid kapuscseréjét megénekeltük már, Lucas Silva szerződését ellenben felbontották, Bruno Fernandesszel és Neymarral nem kötöttek ilyet, az Atlético kölcsönadta Kalinic mellett a nagyon tehetséges védőt, Francisco Monterót és az egy betegség miatt tarkopasz 18 éves szélsőt, Víctor Mollejót, megtartotta Ángel Correát, ám hiába ácsingózott Icardi, Dani Olmo és Rodrigo Moreno után.

A Valencia és a Sevilla is tartogatott egy-egy meglepetést a végére: előbbi képes volt 12 millió eurót fizetni és negyedannyi bónuszt bevállalni a Transfermarkt szerint 400 ezer eurót érő portugál szélsőhátvédért, Thierry Correiáért a Sporting CP legnagyobb örömére, utóbbi pedig elhozta Angliából a 31 éves mexikói csatárikont, Javier Hernándezt, 7.75 millióért, egymilliós bónusszal.

Mint a lenti táblázatból kiderült, meglepően sokan költöztek el Angliából véglegesen vagy időlegesen Spanyolországba, emeljük ki közülük a 33 éves Nacho Monrealt, akit negyedmillió euróért kapott meg a Real Sociedad, noha a spanyol játékos becsült értéke harminckétszer ekkora!

AZ ÁTIGAZOLÁSI TÁBLÁKAT IDE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik