Barcelona: Bartomeu álprofilokkal mosdatta magát, Messit sem kímélték – sajtóhír

T. I.T. I.
2020.02.17. 14:13
null
Vajon meddig mosolyoghat még az FC Barcelona elnökeként? Dagad a botrány Bartomeu körül (Fotó: AFP)
A 13 Ventures nevű PR-cég az FC Barcelona megbízásából több mint száz kamuprofilt működtetett a közösségi oldalakon – számolt be a Cadena SER-ra hivatkozva a Marca. A beszámolók szerint a profilok – nem hivatalos – célja Josep Maria Bartomeu klubelnök megítélésének javítása volt, miközben a vitás kérdésekben a klub jelenlegi és korábbi játékosait, Bartomeu esetleges riválisait kellett kritizálniuk és ócsárolniuk... A klub hétfőn délután közleményt adott ki, amelyben cáfolta ezeket a híreket.


A Que t'hi jugues! című műsor anyagában konkrét neveket is említenek: Messit, Xavit, Piquét, Guardiolát, Puyolt, Laportát és Carles Puigdemontot is többször kritizálták az álprofilokról a Twitteren, illetve a Facebookon, ha Bartomeu érdeke ezt kívánta. Ugyanakkor a csapat jelenlegi elnökéről csakis pozitív felhangú kommentek, posztok jelentek meg.

Az ügy a néhány nappal korábbi Messi kontra Abidal vita nyomán bukott ki, ahol a profilsereg segítségével Bartomeut megpróbálták igazságos, a két fél vitájában békéltető szándékkal fellépő, megfontolt figuraként beállítani. Mint emlékezetes, Abidal az egyik rádióinterjúban arról beszélt, Ernesto Valverde távozását megelőzően már hónapokkal látta, hogy nem stimmel valami. A tréner egyszerűen nem tudta megfelelően motiválni a játékosok egy részét, akik alul is teljesítettek önmagukhoz képest. Messi erre visszaszúrt, hogy Abidal ne vagdalkozzon, mondjon konkrét neveket is, ha már a sajtón keresztül kritizálja a kerettagokat, ne ócsároljon mindenkit. Az ügy odáig fajult, hogy Abidalt állítólag kis híján ki is rúgták a nyilatkozat miatt, végül lapértesülések szerint Bartomeu a két féllel egyeztetve elsimította a dolgokat

A Marca hozzáteszi, már 2017-ben működésbe léptek az első profilok, amelyek Messire próbáltak nyomást gyakorolni az újabb szerződéshosszabbítás és annak feltételei kapcsán. De Piqué is megkapta a magáét a „kamuközvéleménytől”, mondván, mindenféle üzleti tevékenység helyett – mindez főleg a Davis-kupa megreformálásával kapcsolatban került előtérbe – inkább a csapatra és a futballra kellene koncentráljon.

A megbízás alapján egyébként a 13 Ventures szerződtetésének fő célja a klub közösségi médiában való megítélésének javítása volt. Ehhez képest elég egyértelmű, hogy a Bartomeunak fontos, vagy épp kényes kérdéseknél avatkoztak be. A megbízás 1 millió eurójába kerülhetett a katalán klubnak.

Az FC Barcelona tagadja, hogy létezne ilyen megállapodás és kapcsolatban lennének a PR-céggel, ugyanakkor a Cadena SER beszámolója szerint hat különböző számla is a birtokukba jutott, ezek bizonyítják a Barca kifizetéseit az irányukba.

Bartomeu 2014-ben, a Barcelona 40. klubelnökeként lépett hivatalba.

FRISSÍTÉS (15.30)

A Barcelona hivatalos közleményt adott ki hétfő délután a spanyol sajtóban terjedő hírekre reagálva.

„A klub nem áll kapcsolatban, szerződésben olyan cégekkel, amelyek közösségi oldalakat arra használnak fel, hogy másokat besározó üzeneteket kommunikáljon, a klubbal kapcsolatban állókat negatívan tüntesse fel. A 13 Ventures a Barcelona egyik partnere, amelyiknek nincs kapcsolata a hírekben említett áloldalakkal, de ha kiderülne, a klub azonnal szerződést bontana és jogi lépéseket kezdeményezne. Az FC Barcelona olyan cégekkel is együtt dolgozik, amik a közösségi médiában érkező pozitív és negatív üzeneteket is figyeli. Ezáltal szeretné a klub megőrizni dolgozóinak jó megítélését, illetve mindazokét, akik szervezetünkért dolgoznak nap mint nap. A klub a közzétett információk azonnali helyesbítését követeli, és fenntartja a jogot, hogy jogi lépéseket tegyen azokkan szemben, akik továbbra is terjesztik ezeket.”


Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek