Atlético: Keményfejű vagyok, a végsőkig megyek – Simeone ars poeticája

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.27. 14:23
null
A keményfejű Simeone a végsőkig elmegy, ha kell (Fotó: AFP)
Diego Simeone 2011 decembere óta irányítja a spanyol élvonalbeli Atlético Madrid labdarúgócsapatát. A fegyelmezett, kőkemény védekezésen alapuló taktikáját és néha vihart kavaró megmozdulásait már ismerjük, most azonban a magánéletébe és gondolatvilágába engedett betekintést egy terjedelmes írásban.

 

„De apa, ha sikeres leszel, sosem jössz vissza...” – így kezdődött Diego Simeone Atlético Madridba szerződésének története. Az imént idézett mondatot a 48 éves edző legkisebb fia, Giuliano – aki akkoriban nyolcéves volt – mondta, amikor Mar del Platában (tengerparti város Argentínában – a szerk.) töltöttek néhány napot, és megkereste a spanyol klub.

„Belemártotta a croissant-ját a tejbe, én kortyoltam egyet a kávémból, és csupán annyit mondtam neki: nem tudom, mit csináljak. Ő meg csak azt kérdezgette, hogy akkor most Falcao edzője leszek, és Messi meg C. Ronaldo ellen fogok meccselni?” – idézte fel a nyolc esztendővel ezelőtt történteket Diego Simeone a Coaches Voice-on írt nyílt levelében.

„Már 27-28 éves koromban eldöntöttem, hogy edző leszek. Hazamentem a tréningek után, fogtam egy mappát a kezembe, és úgy tettem, mintha én tartanám az edzést. Képzelődtem, mint egy gyerek. Mindent pontosan elterveztem előre. A nap végére tele volt a lakás cetlikkel, szerettem mindent felírni magamnak. Ettől fellelkesültem” – folytatta El Cholo, aki az ars poeticájából is megfogalmazott egy részletet.

„Ha egy dolgot kell kiemelni, akkor az lenne, hogy keményfejű vagyok. Ha valamit akarok, teszek érte, mindent elkövetek, ad nauseam. Amikor kineveztek az Atlético Madridnál, volt egy nagy előnyöm: ismertem mindenkit a klubnál, hiszen korábban öt és fél évet játszottam itt. Versenyképes csapatot akartam faragni, amely keményen védekezik, jól kontrázik, kellemetlen ellenfél a gigászoknak. Erre fókuszáltam, ez volt a célom” – így Simeone.

Az argentin tréner már az első idényében Európa-ligát nyert az Atléticóval, a másodikban Király-kupát és Európai Szuperkupát. Az igazi áttörés a 2013–2014-es évadban jött...

„Spanyolországban a Real Madrid és a Barcelona mellett bajnokságot nyerni szinte lehetetlen. Az elmúlt évtizedet ez a két csapat uralta, fantasztikus játékosaik voltak és vannak. De kemény munkával, állandósággal, kitartással és nagyszerű futballistákkal a szinte lehetetlent lehetségessé tettük. Hogyan? Napról napra hittünk abban, amit csinálunk” utalt a bajnoki cím megnyerésére Simeone, aki hozzátette: a labdarúgásban nincs megállás.

„Ebben a sportágban nem lehet hátradőlni és élvezni a sikereket. Amíg alszol, valaki más dolgozik. Néha azon gondolkodunk, vajon lehetséges-e a különböző időzónákat figyelembe véve, hogy egy nap 24 órát dolgozzunk? Valaki itt dolgozik, valaki ott, így senki sem alszik. Mert a futball kőkemény üzlet. Nekünk nincs 150-200 millió eurónk, amit igazolásokra költhetünk, így kreatívnak kell lennünk, fejlesztenünk kell a csapatot. Évről évre ezt tesszük. Fárasztónak hangzik? Az is! Mindig erőért fohászkodom, hogy nyugodt tudjak maradni és kimondjam az érzéseimet. Ezeket a legnehezebb fenntartani.”

És hogy mik az edző legfontosabb feladatai Simeone szerint?

„Mindent látnod kell, meg kell próbálnod mindent jól csinálni: az ellenfelek erejét elvenni, a sajátodat növelni. Erősnek kell lenned, a megfelelő időben a megfelelő dolgokat mondanod, hogy a játékosaid kövessenek. Nyitottnak kell lenned a világra. Sokat hallgatok, de ugyanolyan sokat kérdezek is. Végül azt teszem, amit a legjobbnak látok. Így tettem nyolc évvel ezelőtt a fiammal, Giulianóval is, amikor azt mondtam neki, nem tudom, mitévő legyek” – zárta gondolatait Diego Simeone.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik