Amunt, Valencia! Benítez bajnokcsapatát idézi a mostani gárda

RITZ BALÁZSRITZ BALÁZS
Vágólapra másolva!
2017.10.26. 21:49
A spanyol bajnokságot a közhiedelem a két gigász, az aktuális címvédő Real Madrid és a katalán FC Barcelona játszótereként tartja számon, ami valahol érthető, hiszen a La Liga legutóbbi 33 kiírásából csak ötöt nem a két óriásklub valamelyike nyert meg. A Realt és a Barcát leszámítva szinte egy másik bajnokság fut, óriási a csata azért, éppen ki tud dobogón végezni, netán merészebb álmokat szőni (mint a 2013–2014-es idényben az aranyérmes Atlético Madrid). Az előző öt szezonból négyben Diego Simeone együttese lett a bronzérmes (az ötödik vizsgált évadban meg elsők lettek a fővárosiak), a még Bajnokok Ligája-indulást érő negyedik helyre pedig ugyanezen időszak alatt öt gárda (Sevilla, Villarreal, Valencia, Athletic Bilbao, Real Sociedad) is odaért – mondhatni, igen kiélezett a harc a BL-részvételért. Most azonban úgy tűnik, az egyik érintett új erőre kapott, s nem elképzelhetetlen, hogy lejjebb szorítja az Atléticót a „bérelt” harmadik pozíciójából. Mi történt Valenciában, hogy az előző két idényben egyaránt 12. helyen záró csapat most közvetlenül az éllovas Barca mögött áll, ráadásul veretlen és csupán nyolc (!) percig volt hátrányban?

Nagyszerűen rajtolt a Valencia a bajnokságban (Fotó: AFP)
Nagyszerűen rajtolt a Valencia a bajnokságban (Fotó: AFP)
Nagyszerűen rajtolt a Valencia a bajnokságban (Fotó: AFP)

Kilenc forduló telt el a La Liga 2017–2018-as idényéből, azaz a bajnokság több mint kétharmada hátravan, de minimum figyelemre méltó, hogy az idén szinte teljesen megújuló Valencia milyen nagyszerű rajtot vett.

A hatszoros spanyol bajnok együttes egyike a három veretlen csapatnak (a másik kettő a listavezető Barcelona, illetve a negyedik helyen álló Atlético), mindössze négy pont a hátránya a Barcával szemben, ráadásul 25 gólt szerzett, ami csak eggyel kevesebb, mint Messiék eddigi góltermése. Ha minden igaz, a Valencia 1947 óta nem kezdett ilyen jól a bajnokságban kilenc játéknapot számítva.

A „denevérek” az előző idényben kilenc fordulót követően a 15. helyen álltak három győzelemmel, kilenc ponttal, 13 szerzett és 18 kapott góllal – ráadásul addigra már túl voltak egy edzőváltáson (Pako Ayestaránt előbb ideiglenesen Voro, majd Cesare Prandelli váltotta). A 2014–2015-ös szezon kezdete óta – a háromszor is beugró Vorót nem számítva – négy vezetőedzője volt a Valenciának Marcelino érkezéséig.

A gárda legutóbb három évvel ezelőtt, 2014 novemberében állt a tabella második helyén, miután 3–1-re nyert Villarrealban – épp Marcelino akkori csapata ellen.

A VALENCIA AZ ELSŐ KILENC FORDULÓBAN
FORDULÓ ELLENFÉL VÉGEREDMÉNY* A VALENCIA GÓLSZERZŐI
1. Las Palmas (o) 1–0 Zaza
2. Real Madrid (i) 2–2 Soler, Kondogbia
3. Atlético Madrid (o) 0–0
4. Levante (i) 1–1 Rodrigo
5. Málaga (o) 5–0 Zaza (3), Santi Mina, Rodrigo
6. Real Sociedad (i) 3–2 Rodrigo, Nacho Vidal, Zaza
7. Athletic Bilbao (o) 3–2 Zaza, Parejo, Rodrigo
8. Real Betis (i) 6–3 Kondogbia, Guedes, Rodrigo,
Santi Mina, Zaza, A. Pereira
9. Sevilla (o) 4–0 Guedes (2), Zaza, Santi Mina
*A Valencia szempontjából.


A Valencia ebben a bajnoki szezonban csupán nyolc (!) percig volt gólhátrányban. A második fordulóban a Real Madrid a 10. percben Marco Asensio révén szerzett vezetést a Santiago Bernabéuban, a vendégek a 18. percben egyenlítettek, azóta egyszer sem kellett futniuk az eredmény után. Marcelino csapata a legutóbbi öt fordulóban egyaránt legalább három gólt szerzett, ebből egyszer (a Real Betis otthonában) hatig jutott, amire 2004. január 31. óta nem volt példa a klub történetében. Abban a szezonban nem mellesleg a Valencia eddigi utolsó bajnoki címét (és az UEFA-kupát) nyerte meg – Rafa Benítezzel.

Ráadásul nem csak az „alsóházi” riválisok ellen épített pazar szériát a brigád, amely már játszott a Real Madriddal, az Atléticóval, a Betisszel, a Real Sociedaddal, a Bilbaóval és a Sevillával is – azaz a tabella első 11 helyezettje közül hattal.

„Még sok van hátra, de milyen szépen néz ki ez a Valencia!” – nyilatkozta Roberto Ayala, aki két bajnokságot és UEFA-kupát nyert a klubbal a 2000-es évek elején azután, hogy a Valencia 6–3-ra nyert Sevillában, a Betis vendégeként úgy, hogy a csapat góljait hat játékos szerezte.

A huszonöt szerzett gól csodás, ám a Valencia eddig tíz gólt kapott, ami csupán a hatodik legkevesebb a bajnokságban. Marcelino jelezte is fiainak, ha eredményesek akarnak lenni, nem engedhetnek ennyi gólt az ellenfeleknek. A tréner nyilatkozata után a Valencia 4–0-ra kiütötte a Bajnokok Ligájában is szereplő Sevillát…


Lassan a veretlenségi klubrekord is Marcelinóék célkeresztjébe kerülhet: Rafa Benítezzel a kispadon a Valencia a 2001–2002-es idényben (melynek végén bajnoki aranyérem került a valenciai nyakakba) sorozatban 13 ligameccsen maradt veretlen. Az együttes soron következő négy ellenfele a La Ligában: Deportivo Alavés, Leganés, Espanyol, Barcelona. Azaz a Barca ellen csúcsbeállítást ünnepelhetnek Valenciában, de addig még sok víz lefolyik a Dunán (meg a Turián), ne kiabáljunk el semmit…

A Valencia ráadásul nemcsak eredményesen, hanem igazán közönségszórakoztatóan is futballozik. A „denevérek” bajnokijain esett a harmadik legtöbb gól (35), csak a Real Sociedad (38) és a Real Betis (36) találkozóin kellett többször középkezdést elvégezni.

De mi állhat a sikerek hátterében?

A Valencia – amelynek többségi tulajdonosa 2014 óta Peter Lim szingapúri üzletember – tavasszal megelégelte a kudarcok sorát, s teljesen új útra lépett. Első lépésként új elnököt nevezett ki: a korábbi diplomata, a szingapúri Anil Murthy – aki mellesleg óriási West Ham-szurkoló hírében áll – lett a prezidente. Ezután nevezték ki a spanyol Mateu Alemanyt ügyvezetőnek, aki korábban az RCD Mallorca elnökeként is ténykedett. Alemany kitűnő érzékkel a Villarrealtól 2016-ban menesztett Marcelino García Toralt bízta meg a vezetőedzői feladatokkal, s közösen döntöttek a keret kialakításáról.

Marcelino (jobbra) elégedett lehet csapata eddigi teljesítményével (Fotó: AFP)
Marcelino (jobbra) elégedett lehet csapata eddigi teljesítményével (Fotó: AFP)


A nyáron hét új játékost igazolt a Valencia (a kölcsön után végleg megszerzett Fabián Orellanát és Simone Zazát, valamint a kölcsönből visszatérő Rúben Vezót és Robert Ibánezt nem számítva), a távozók névsora viszont 19 névből állt. A Valencia egyik nyári szerzeménye sem volt 26 évesnél idősebb, ennek is köszönhetően a csapaté a La Liga legfiatalabb kerete (az átlagéletkor 25 év).

A VALENCIA NYÁRI ÁTIGAZOLÁSAI
Érkezett: Neto (Juventus, 6 000 000), Nemanja Makszimovics (Asztana, i.), Toni Lato (Valencia B), Gabriel Paulista (Arsenal, 11 000 000), Nacho Vidal (Valencia B)
Kölcsön után végleg megvásárolt: Fabián Orellana (Celta Vigo, 3 000 000), Simone Zaza (Juventus, 16 000 000),
Kölcsönbe: Jeison Murillo (Inter), Geoffrey Kondogbia (Inter), Andreas Pereira (Man. United), Goncalo Guedes (PSG)
Kölcsönből vissza: Rúben Vezo (Granada), Robert Ibánez (Leganés)
Távozott: Mathew Ryan (Brighton, 6 000 000, előtte Genk, kölcsönben), Enzo Pérez (River Plate, 5 000 000), Pablo Piatti (Espanyol, 1 300 000, kölcsön után végleg), Yoel Rodríguez (Eibar, 750 000, kölcsön után végleg), Diego Alves (Flamengo, 300 000), Álvaro Negredo (Besiktas, 2 500 000, előtte Middlesbrough, kölcsönben), Nando (Alavés, i.), Vinícius Araújo (Real Zaragoza, i., előtte Huesca, kölcsönben)
Kölcsönbe: Aderllan Santos (Sao Paulo, 800 000), Zakaria Bakkali (Deportivo La Coruna), Joao Cancelo (Inter), Ajmen Abdennur (Olympique Marseille), Álvaro Medrán (Alavés), Nani (Lazio, 2 000 000), Tropi (Lorca)
Kölcsönből vissza: Guilherme Siqueira (Atlético Madrid), Eliaquim Mangala (Manchester City), Munir El Haddadi (Barcelona), Mario Suárez (Watford)

Itt jön a képbe Marcelino.

AKI MIATT ÉRDEMES VALENCIA-MECCSET NÉZNI: GONCALO GUEDES
A portugál szélső 1996. november 29-én látta meg a napvilágot. Gyermekkora óta a Benficában nevelkedett. A 2013–2014-es évadban az ifjúsági BL-ben a döntőig menetelt a lisszaboniakkal, ám a fináléban a Barcelona bizonyult jobbnak. Guedes nyolc meccsen négy gólt szerzett a sorozatban, többek között a PSG és a Manchester City ellen is betalált. A klub B-csapatában – amelyben 2014 áprilisában mutatkozott be – Ederson, Bernardo Silva (ma: Manchester City), Victor Lindelöf (Manchester United) és Nelson Semedo (Barcelona) is a csapattársa volt. A Benfica felnőttgárdájában 17 évesen debütált, s három bajnoki címet, valamint Portugál Kupát is nyert az együttessel. A Bajnokok Ligájában 2015 szeptemberében lépett először pályára, és a második BL-meccsén győztes gólt jegyzett a későbbi döntős Atlético Madrid otthonában – ezzel ő lett a BL-történelem legfiatalabb portugál gólszerzője. Diego Simeone, a spanyol együttes edzője kiemelte Guedes tehetségét a mérkőzést követő sajtótájékoztatón.
Tavaly nyáron a Valencia 25 millió eurót kínált érte, ám nem sikerült nyélbe ütni az üzletet. Idén januárban Guedes 39 élvonalbeli bajnokival és 13 BL-mérkőzéssel a lábában 30 millióért a PSG-hez került, ám tavasszal mindössze 11 találkozón jutott szóhoz. Neymar és Kylian Mbappé érkezésével borítékolható volt, hogy még nehezebb lesz a párizsi kezdőcsapatba beverekednie magát, így a PSG kölcsönadta. A nyári átigazolási időszak utolsó napján jelent meg a PSG Twitter-oldalán, hogy Guedes a Stoke Cityhez kerül, ám mint kiderült, ez csak egy baki volt, valójában a Valenciában folytatja – opciós vételjog nélkül.
A háromszoros válogatott játékos – aki két héttel a 19. születésnapja előtt debütált Fernando Santos csapatában (ezzel Cristiano Ronaldo óta az első portugál lett, aki a selecaóban már 18 évesen pályára léphetett), valamint játszott U21-es Eb-n és U20-as vb-n – szenzációsan kezdett a Valenciában. Hét bajnokin három gólt lőtt és öt gólpasszt adott. Nála csak Pione Sisto, a Celta Vigo dán szélsője készített többször elő gólt (6).

Az 52 esztendős spanyol tréner – aki játékosként 1983 és 1994 között a Sporting Gijónban, a Racing Santanderben, a Levantéban és az Elchében futballozott – a Recreativo Huelva mestereként hívta fel magára először a figyelmet, amikor a másodosztályból az élvonal nyolcadik helyéig vezette az együttest, majd a Santander edzőjeként a klub történetének legjobb élvonalbeli helyezését könyvelte el. Ezután a szebb napokat látott Real Zaragozával szintén kiharcolta az első osztályba való feljutást. A Sevilla kispadján alig több mint fél év jutott neki, mielőtt a Villarreal 2013 februárjában kinevezte. Marcelino ezzel a csapattal is felkapaszkodott a La Ligába, ahol kétszer végzett Európa-liga-indulást érő helyen, s egyszer a BL-t jelentő negyedik pozícióban. A Villarreallal 2016-ban El-elődöntőt játszott a Liverpool ellen, majd augusztus 10-én, néhány nappal az új idény kezdete előtt váratlanul menesztették.

Marcelino nem hisz a céltalan labdabirtoklásban. Mint mondta, ha nyolcvan százalékban nálad van a labda, de csak háromszor lősz kapura, unalmas vagy. A szakember jobban kedveli a gyors és pontos futballt, csapatai erőszakosan presszingelnek és szélsebes támadásokat vezetnek. Marcelino keze szinte azonnal meglátszott a Valencián. A statisztikákra szakosodott Opta szerint a Valencia kevesebbszer ível, mint a Barcelona, s átlagosan ligarekordot jelentő 23-szor szabálytalankodik, amit lehet fegyelmezetlenségként tekinteni, de sokkal valószínűbb, hogy a tudatos letámadás taktikai fegyvertárának egyik eszköze ez.

Az új vezetőedző új stábot hozott magával, s egy teljesen új házirendet is, amelynek betartása érdekében a játékosok családjával is egyeztettek. A labdarúgók új étrend alapján táplálkoznak, amely során állítólag gyakran előfordul, hogy a játékosok éhen maradnak. Dani Parejónak, az együttes kapitányának – aki nem mellesleg majdnem távozott a nyáron, ám Marcelino maradásra bírta – is meggyűlt a baja az új diétával, mint mondta, néha olyan érzése volt, mintha koplaltatnák őket.

Lehet, Marcelino csapata olykor tényleg koplal, ám az is biztos, hogy rég jellemezte a Valenciát ilyen sikeréhség. Dani Parejo úgy fogalmazott, az első edzéstől kezdve érezte, óriási hiba lenne részéről elszalasztani az esélyt, hogy Marcelino keze alatt dolgozzon, sőt néhány hétnyi közös munka után pályafutása két legjobb trénere között emlegette új „főnökét” (a másik Ernesto Valverde, aki jelenleg a Barcát irányítja).

Marcelino különösen nagy hangsúlyt fektet a fizikai felkészültségre. Kifejezetten érzékeny emberei testsúlyára és egyéb fiziológiai paramétereire. Állítólag annyira rigolyás, hogy előfordult már, egy játékosa a szaunában kezdte a napot, hogy egy grammal se mutasson többet a mérleg. Merthogy Marcelinónál mindennaposak a mérések, úgy gondolja, ezen adatok szabják meg, milyen futballra képes az egyén. Ugyanakkor nem titkolja, keveset konyít a fizikai felkészítéshez, viszont a stábjából Ismael Fernández zseniális e téren. Segítői rendszeresen figyelik a csapattagok értékeit, és például ha valakinek a testzsírszázaléka átlépi a vélt optimális értéket, nem játszik.

Gabriel Paulista korábban a Villarrealnál és most a Valenciánál is együtt dolgozik Marcelinóval. A brazil védő úgy fogalmazott, eleinte roppant idegesítőnek gondolta Marcelino módszereit, ám amikor 2015-ben az Arsenalhoz került, nem győzte elégszer meghálálni a spanyol szakember intelmeit, s idén nyáron nem kellett sokat gondolkodnia a Valencia hívásán.

De kik játszanak a Valenciában, hogy ilyen jól megy a szekér?

A védelem tengelyébe a nyáron Gabriel és Jeison Murillo érkezett, illetve a balbekk José Gayá maradása is kulcsfontosságú volt, no meg a Juventustól szerződtetett kapus, Neto is jó igazolásnak tűnik. A barcelonai nevelést kapó Martín Montoya, valamint Ezequiel Garay egyaránt fontos láncszem a védelemben. A középpályán az Internazionalétól jött Geoffrey Kondogbia a motor, aki egyszerre labdaszerző és támadásokat építő játékos. A franciára 25 millió eurós opciós vételi joga van a Valenciának, meglepő lenne, ha nem élne vele a klub. Mellette Dani Parejo az egyik karmester, a balon pedig a Paris Saint-Germaintől kölcsönvett, húszéves Goncalo Guedes – aki a ligában hét meccsen három gólnál és öt gólpassznál tart – sziporkázik. A drukkerek egyik kedvence a 20 éves, Valenciában született és nevelkedő Carlos Soler, aki négy asszisztot jegyzett eddig a bajnokságban. A Manchester Unitedtől kölcsönvett, 21 éves brazil Andreas Pereira is rendszeres játéklehetőséghez jut.

A 20 éves Goncalo Guedes üde színfoltja a Valenciának (Fotó: AFP)
A 20 éves Goncalo Guedes üde színfoltja a Valenciának (Fotó: AFP)


Elöl pedig pazar formában lévő csatárok szórják a gólokat. A kölcsön után végleg megvásárolt Simone Zaza nyolc találatot szerzett – pont annyit, mint korábbi klubja, a West Ham a Premier League-ben kilenc forduló alatt… A tar olasz támadónál csak Lionel Messi ért el több gólt (11-et). Zaza a legutóbbi öt bajnokiján rendre betalált, összesen hét alkalommal. Csatárpárja a Brazíliában született, ám spanyol válogatott Rodrigo, aki öt góllal járult hozzá a Valencia sikereihez. Ráadásul ezt az ötöt öt egymás utáni bajnokiján hozta össze. Rodrigo 2014 óta futballozik Valenciában, de az első három idényében egyszer sem jutott öt gól fölé... A 2015-ben a Celta Vigótól igazolt, 21 éves Santi Mina három találatnál tart, ebből kettőt csereként szerzett.

Tény, hogy sok van még hátra a szezonból, ám hosszú évek kínlódása után ismét jó lehet Valencia-szimpatizánsnak lenni. Marcelino és együttese garanciát jelenthet arra, hogy ez a közeljövőben sem változik meg, s ismét reménykedéssel teli hangok kiáltják majd a Mestallában:

„Amunt, Valencia!”

SPANYOL LA LIGA
10. FORDULÓ
Szombat:

13.00: Deportivo Alavés–Valencia (Tv: Sport1)
18.30: Atlético Madrid–Villarreal (Tv: Sport1)
20.45: Athletic Bilbao–Barcelona (Tv: Sport1)
22.30: Sevilla–Leganés

Vasárnap:
12.00: Getafe–Real Sociedad (Tv: Sport1)
16.15: Girona–Real Madrid (Tv: Sport1)
18.30: Eibar–Levante
20.45: Málaga–Celta Vigo (Tv: Sport1)

Hétfő:
21.00:
Espanyol–Real Betis
21.00:
Las Palmas–Deportivo La Coruna

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. FC Barcelona 9 8 1 26– 3 +23 25
2. Valencia 9 6 3 25–10 +15 21
3. Real Madrid 9 6 2 1 18– 7 +11 20
4. Atlético Madrid 9 5 4 14– 5 +9 19
5. Villarreal 9 5 1 3 15–10 +5 16
6. Betis 9 5 1 3 19–17 +2 16
7. Sevilla 9 5 1 3 9– 8 +1 16
8. Leganés 8 4 2 2 7– 3 +4 14
9. Real Sociedad 9 4 2 3 20–18 +2 14
10. Celta Vigo 9 3 2 4 18–14 +4 11
11. Athletic Bilbao 8 3 2 3 10– 9 +1 11
12. Levante 9 2 5 2 9–11 –2 11
13. Espanyol 9 2 4 3 8–12 –4 10
14. Getafe 9 2 3 4 11–10 +1 9
15. Girona 9 2 3 4 9–14 –5 9
16. Deportivo La Coruna 9 2 2 5 10–18 –8 8
17. Eibar 9 2 1 6 3–20 –17 7
18. Las Palmas 9 2 7 7–22 –15 6
19. Alavés 9 1 8 3–14 –11 3
20. Málaga 9 1 8 4–20 –16 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik