A Real nem lett Mir-állomás • Ásó, Kepa, nagyharag?

Vágólapra másolva!
2018.01.22. 18:04
null
Úgy tűnik, Kepa nem nyújt segítő kezet a Real Madridnak ebben az átigazolási időszakban (Fotó: AFP)
Újra itt van, újra itt van... No, nem a nagy csapat, hanem a nagy csapatás a nemzetközi futball transzferbulijában, ahol a kegyetlen ügynökök szedik a belépőt, a pénzes klubok rendelik a zenét, a sajtó adja a zümmögőkórust, a vigyorgó futballisták meg kaszálnak, mint bolond Pistike a falusi diszkóban. Mint mindig, ebben az átigazolási szezonban is megpróbálunk rendet vágni a topligák igazolásmezőin és pletykadzsungelében, a szokásoknak megfelelően ezúttal is a Premier League-ben kezdtünk, majd a Serie A, a Bundesliga és a Ligue 1 után Spanyolországban zárjunk.

 

Sokan majdnem leharapták a fejünket, amikor a nyáron arról írtunk, hogy bajban lesz a REAL MADRID a szokásos nyári hibája miatt: ismét nem vett azonnali erősítésként bevethető, világklasszis középcsatárt. Rendben, érkezett az idény előtt a védő Theo Hernández és a középső középpályás Dani Ceballos, a kispadra, és hiába szintén elképesztően tehetséges a kölcsönből visszatért Jesús Vallejo, Marcos Llorente és Borja Mayoral, nagyon hiányzik az Álvaro Morata, Danilo, James Rodríguez trió legutóbbi idénybeli munkája.

Danilo minden hibája ellenére több poszton is hasznosan futballozik, a Manchester City mostani idényéből 22 találkozón vette ki a részét, Morata 16, James Rodríguez 10 kanadai pontnál tart a futó szezonban.

Arról már nem is beszélve, hogy sikerült elkótyavetyélni Fábio Coentraót, a fiatal védővel, Diego Llorentével egyetemben (utóbbit lassan vissza is lehetne venni, olyan jól megy neki a Real Sociedadban), de még a nyolcmillió euróért eladott Mariano Díaz is remek formába lendült Lyonban, lásd a 25 fellépésén összehozott 14 gólját és négy asszisztját. Gyorsan meg is jegyezte róla elnöke, Jean-Michel Aulas, hogy a Realnak nincs visszavásárlási opciója a 24 esztendős játékosra.

Mariano Díaz ugyanis kerek-perec bevallotta, hogy szívesen visszatérne Madridba, míg a spanyol szövetségi kapitány, Julen Lopetegui elárulta, hogy talán magával viszi őt a nyári világbajnokságra, annak ellenére is, hogy a csatár évekkel ezelőtt pályára lépett egy felkészülési mérkőzésen a dominikai felnőtt-válogatott színeiben. Díaz egyébként 2002 óta játszik Spanyolországban, az Espanyol volt első ottani csapata, és rendelkezik spanyol útlevéllel is.

Karim Benzema mostanában gyenge formát mutat, helyére a legújabb jelölt a nem is annyira új jelölt Pierre-Emerick Aubameyang, aki a mostanában divatos módon kisztrájkolja magát csapatából egy gigászi fizetés reményében – speciel a Real Madrid éppen az a hely, ahol lazán ráígérnek a kínaiak vagy az angolok ajánlotta évi tízmillió eurós fizetésre, és az Arsenal első, a Kicker szerint valamivel ötvenmillió euró fölötti ajánlata sem túllicitálhatatlan.

Szintén régi név a realos kívánságlistán a müncheni Robert Lewandowski, és hogy a BBC helyett NHL legyen, a Cristiano Ronaldóért cserébe érkező Neymar és a Chelsea-vel éppen új szerződéséről alkudozó Eden Hazard is kell még – a szakértők szerint e trió megszerzéséhez félmilliárd euró, minden költséget beleszámítva, ebből természetesen lejönne a BBC eladásából befolyt pénz.

Az egyik szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy ha az NHL-lel négyével szerződést köt a Real, a félmilliárdot négy, 125 millió eurós összegben írhatja le a költségvetésében, ez az UEFA Fair Play-előírásai miatt fontos, és mivel a BBC-t már évekkel ezelőtt szerezte meg, az eladásukból befolyt összeget szabadon elköltheti az újakra.

Ha már betűzünk, mint égető nap a telekvégi faépítménybe, írjuk le gyorsan azt is, hogy a BBC mostanában csak elméleti lehetőség volt Madridban, ugyanis a hétvégi, Deportivo elleni bajnokira 273 nap után állt össze a trió!

Titkos esélyes még a középcsatár posztra Mauro Icardi (RIB, BIB, RIH, LRI, SMS, MTK, MHK, AVH, NAV, NSO, mi lesz ebből?), akit az Inter száztíz millió euróért köteles elengedni a nyáron, de az is lehet, hogy az Icardi-klán így szeretné milánói éves fizetését ötmillióról hétmillióra emelni.

Griezmann iránt érdeklődött a Barcelona, de ő (egyelőre) marad Madridban (Fotó: AFP)
Griezmann iránt érdeklődött a Barcelona, de ő (egyelőre) marad Madridban (Fotó: AFP)

Valamivel kevesebbért az Atlético Madridtól el lehet csenni Antoine Griezmannt, akiért az FC Barcelona tett már egy tétova lépést, amely nagyon nem tetszett a madridiaknak, de állítólag Lionel Messinek sem – esetleg városon belül is válthatna a francia, akit biztosan nem érint olyan mélyen az Atlético–Real ellentét, mint egy spanyolt. Lásd még azt a Theo Hernándezt, aki a nyáron váltott, noha testvére jelenleg is Diego Simeone csapatát erősíti, mint ahogyan azt édesapjuk, Jean-Francois Hernandez is tette azt valaha…

Harry Kane is állandó szereplője a pletykarovatoknak a Real Madrid címke alatt: Florentino Pérez elnök állítólag a nyáron 227 millió euróért megveszi őt, már csak a világrekord kedvéért is, és kapóra jön neki, hogy Marco Asensiót mindkét manchesteri gigász is szívesen látná, a megfelelő díjért, természetesen, legalább egy coutinhónyiért.

Azonban még a spanyol kapust, az egyszeres válogatott Kepa Arrizabalagát sem sikerült megvenni az Athletic Bilbaótól, bár erről nem a fővárosi klub, hanem a kapus sérülése tehet – aztán sokáig úgy tűnt, hogy ami késik, nem múlik, mert a futballista szerződése a nyáron lejárt volna Bilbaóban, de végül megunta a huzavonát, és hosszabbított.

Nincs is jobb a nyugodt vidéki életnél.

Zinédine Zidane és Pérez egyébként látványosan elbeszélt egymás mellett Kepa-ügyben, az edző szerint nincs értelme a télen játékost igazolni (úgy meg pláne, ha most fizetni kellene, akár húszmillió eurót, mint azt a nem mellékesen most legalább három hónapig harcképtelen játékos szerződése tartalmazta); Pérez egyébként is keresi már a francia vezetőedző utódát a mindig bennfentes madridi sajtó szerint, természetesen az is meglehet, hogy csak áskálódnak páran Zidane irigyei közül.

Ásó, Kepa, nagyharag?

A szinte biztosan maradó Kepa miatt aligha engedik el a Getaféhez Kiko Casillát, így maradhat ott a helyén a kirúgással fenyegetett Vicente Guaita. Ilyen az, amikor nem dől a dominó.

A régi Real-célpont Thibaut Courtois elmondása szerint nagyon közel áll ahhoz, hogy így tegyen a Chelsea-ben, egyébként Eden Hazard-ral együtt, ő maga pedig a világ legjobban megfizetett kapusa legyen. David De Gea kijelentette, hogy nagyon jól érzi magát a Manchester Unitednél, de szintén 2019-ben lejáró szerződéséről nem volt hajlandó beszélni.

Az AS Roma egyre jobban teljesítő Alissonjának akadnak neves francia és angol kérői a Real mellett, ahol a kapusposzton felmerült még a 18 éves ukrán őstehetség, Andrij Lunin (Zorja Luhanszk), csak éppen a Villarreal, a Valencia, az Arsenal, a Manchester City és a Liverpool is szeretne előre haladni a „lunini úton” (miközben természetesen Moszkvában közben vígan sztálingózik a hó).

A Fulham csodagyereke, a 17 esztendős balhátvéd, Ryan Sessegnon neve a Realnál is felmerült, a szűrői posztra pedig a húszéves argentin, a VfB Stuttgartban loholó Santiago Ascacíbar a legújabb jelölt. Itt jegyeznénk meg, hogy a szívbeteg brazil védekező középpályás, Lucas Silva kölcsönben még egyszer sem lépett pályára a Cruzeiróban, csak úgy ne járjon, mint szűk tíz éve Rubén de la Red.

Sessegnon egyébként fiatal kora ellenére rutinos játékosnak vallhatja magát a felnőttek között, a korosztályos válogatottakban pedig rendre eredményes – és ezért is kellene a Manchester Unitednek, a Borussia Dortmundnak, a PSG-nek, a Tottenhamnek is, és ezért is lesz a sejtések szerint húszmillió euró felüli az ára, minden bizonnyal csak a nyáron.

Ezen a télen is szóba hoztak pár madridi ászt a sajtóban más klubokkal: Cristiano Ronaldo párizsi kalandja vagy manchesteri visszatérése örök téma, és távozhat még Dani Ceballos is, akit vinne vissza egykori csapata, a Real Betis (hiába egyeztek ebbe a felek mind, a váltásnak adminisztratív akadályai vannak, mert a sevillaiak a középpályást erre az idényre már benevezték a pontvadászatba, és csak aztán adták el, egy szezonon belül pedig kétszer nem lehet átigazolni a La Ligában), de vevő lenne rá az Inter is, lásd még Icardi-sztori.

Az olaszok sportigazgatója, Piero Ausilio egy füst alatt intézi a Mateo Kovacic-ügyet is, egykori játékosát kölcsönbe vinné az Inter, végleg meg a Manchester United, de hivatalos ajánlatot még nem tett (a kölcsönt pedig a Real nem preferálja).

Mateo Kovacic visszatér az Interhez? (Fotó: AFP)
Mateo Kovacic visszatér az Interhez? (Fotó: AFP)

Toni Kroos nagy tisztelője Jürgen Kloppnak, és fordítva, már csak az a kérdés, hogy hol is dolgoznak majd együtt: pár lap szerint Madridban, pár szerint meg Liverpoolban, és még az is meglehet, hogy James Rodríguezzel egyetemben. Lásd még ehhez a témához: Mohamed Szalah ügynökének felbukkanása a Bernabéuban. A Manchester United állítólag csábítja Alexis Sánchez megszerzése után is Gareth Bale-t, mert José Mourinho szerint a walesi a keze alatt felérne egészen az Aranylabdáig, a Don Balón szerint Bale azonban nem itt lesz cserealap De Geáért, hanem a londoni járaton Eden Hazard miatt.

Sergio Ramos nagyot mondott: szeretné maga mellé venni, pontosabban vetetni Leonardo Bonuccit, de ennél is meglepőbb és kézenfekvőbb, hogy Cristiano Ronaldót hívja egy kínai klub, a Tiencsin Csüancsien, hogy összeálljon végre a várva várt C. Ronaldo, Alexandre Pato, Anthony Modeste, Axel Witsel kvartett, Paulo Sousa mester és Ázsia nagy örömére.

Mint említettük Kepa kapcsán, nem egyszerű még a Real Madridnak sem igazolnia, de meglepő, hogy az ő szintjén fillérekért sem: a spanyol sajtó hiába kürtölte már világgá, hogy félmillió euró ellenében fehérbe öltözik a Valencia fiatalja, a szélső és középcsatár Rafa Mir, végül a Wolverhampton Wanderershez került a húszéves, eleddig csak a tartalékok között villogó spanyol.

Hogy miért nem lett realos Mir?

„Tudom, hogy négyszer is ajánlatot tett értem a Real Madrid – vallotta maga a játékos. – A Wolves első ajánlatát elfogadta aztán a Valencia, mert a Realnak nem akart eladni. A nyáron azt akarta a Valencia, hogy hosszabbítsam meg a szerződésem, ez igaz, de az hazugság, hogy már egy egész éve könyörögnek nekem, hogy írjak alá. Most egy olyan helyen, egy ambiciózus klubban folytatom, ahol bíznak bennem, nem úgy, mint Valenciában.”

Azt is tegyük azért hozzá a denevéres klub védelmében, hogy az angolok végül négyszer annyit fizettek Mirért, mint amennyit a Real akart.

Felkészül még: a Manchester City Raheem Sterlingje.

LA LIGA, TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
2018

ALAVÉS
Érkezett:
Kölcsönbe: Hernán Pérez (Espanyol), John Guidetti (Celta Vigo)
Kölcsönből vissza: Anderson Emanuel (Bouzas)
Távozott: Enzo Zidane (Lausanne, ingyen)
Kölcsönbe: Anderson Emanuel (NK Rudes)
Kölcsönből vissza: Óscar Romero (Sanghaj Senhua)

ATHLETIC BILBAO
Érkezett:
Távozott: Eneko Bóveda (Deportivo La Coruna, ingyen)

ATLÉTICO MADRID
Érkezett: Diego Costa (Chelsea, 66 000 000 euró)
Kölcsönből vissza: André Moreira (Braga), Vitolo (Las Palmas)
Távozott:
Kölcsönbe: André Moreira (Belenenses), Luciano Vietto (Valencia)

BARCELONA
Érkezett: Philippe Coutinho (Liverpool, 120 000 000), Yerry Mina (Palmeiras, 11 800 000)
Távozott:
Kölcsönbe: Arda Turan (Basaksehir)

REAL BETIS
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Felipe Gutiérrez (Internacional), Rubén Castro (Kujcsou Csecseng)
Távozott:

CELTA VIGO
Érkezett: Róbert Mazán (MSK Zilina, 300 000)
Kölcsönből vissza: Álvaro Lemos (Lens)
Távozott:
Kölcsönbe: Álvaro Lemos (Lugo), John Guidetti (Deportivo Alavés)

DEPORTIVO LA CORUNA
Érkezett: Eneko Bóveda (Athletic Bilbao, ingyen)
Kölcsönbe: Makszim Koval (Dinamo Kijev)
Távozott: Alejandro Arribas (UNAM Pumas, 2 000 000)
Kölcsönbe: Saúl García (Numancia)

ESPANYOL
Érkezett:
Távozott: Pape Diop (Eibar, ingyen)
Kölcsönbe: Álvaro Vázquez (Gimnástic Tarragona), Hernán Pérez (Deportivo Alavés)

EIBAR
Érkezett: Pape Diop (Espanyol, ingyen)
Kölcsönbe: Fabián Orellana (Valencia)
Távozott:
Kölcsönbe: Christian Rivera (Barcelona B), Alejandro Gálvez (Las Palmas)

GETAFE
Érkezett: Robert Ibánez (Valencia, ingyen)
Kölcsönbe: Leandro Cabrera (Crotone)
Távozott: Nicolás Gorosito (Albacete, ingyen)
Kölcsönbe: Chuli (Lugo), Robert Ibánez (Osasuna), Karim Yoda (Reus Deportiu)

GIRONA
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Manel Martínez (Lorca), Fran Sandaza (al-Ahli Doha)
Távozott: Manel Martínez (Peralada)
Kölcsönbe: Farid Bulaja (Metz)
Kölcsönből vissza: Marlos Moreno (Manchester City)

LAS PALMAS
Érkezett: Jairo Samperio (Mainz, 350 000), Gabriel Penalba (Cruz Azul, ingyen)
Kölcsönbe: Alejandro Gálvez (Eibar)
Kölcsönből vissza: Mateo García (Osasuna)
Távozott: Alfredo Ortuno (szerződése lejárt)
Kölcsönbe: Mateo García (Alcorcón)
Kölcsönből vissza: Vitolo (Atlético Madrid)

LEGANÉS
Érkezett:
Kölcsönbe: Jahja al-Sehri (al-Naszr)
Távozott: Erik Morán (AEK Athén, 130 000)
Kölcsönbe: Mamadou Koné (Eupen), Owusu (Cartagena)

LEVANTE
Érkezett:
Kölcsönbe: Coke (Schalke)
Távozott: Mitchell Langerak (Nagoya Grampus, 1 450 000)
Kölcsönbe: Enes Ünal (Villarreal)

MÁLAGA
Érkezett: Ignasi Miquel (Lugo, 500 000), Manuel Iturra (Necaxa, ingyen)
Kölcsönbe: Alberto Bueno (Porto B)
Távozott: Paul Baysse (Bordeaux, 1 000 000)
Kölcsönbe: Emanuel Cecchini (Club León, 500 000), Jony (Gijón)

REAL MADRID
Érkezett:
Távozott:

REAL SOCIEDAD
Érkezett:
Távozott: Carlos Vela (Los Angeles FC, 5 000 000)

SEVILLA
Érkezett: Guilherme Arana (Corinthians, 11 000 000)
Távozott: Walter Montoya (Cruz Azul, 5 500 000)
Kölcsönbe: Borja Lasso (Osasuna)

VALENCIA
Érkezett: Francis Coquelin (Arsenal, 14 000 000)
Kölcsönbe: Luciano Vietto (Atlético Madrid)
Távozott: Robert Ibánez (Getafe, ingyen)
Kölcsönbe: Fabián Orellana (Eibar)

VILLARREAL
Érkezett: Daniel Raba (Villarreal B)
Kölcsönbe: Roger Martínez (Csiangszu Szuning), Szalem al-Davszari (al-Hilal)
Kölcsönből vissza: Enes Ünal (Levante)
Távozott: Cédric Bakambu (Pejcsing Kuoan, 40 000 000)

Lezárva vasárnap este, vastaggal az elmúlt egy hét történései.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik