A Real akkor sem nyert volna, ha minden lövése gól

Vágólapra másolva!
2010.11.30. 17:20
null
Xavi helyzetben, de ekkor nem talált be (Fotó: Action Images)
A Barcelona 5–0-s győzelmével végződő el clásico statisztikáiban a legjelentősebb különbség labdabirtoklásban volt a két csapat között, és a katalánok nagyszerűen használták ki, hogy kétszer annyi ideig volt náluk a labda, mint a blancóknál. A fővárosiak támadásai erőtlenek voltak, és még akkor sem nyerték volna meg a rangadót, ha minden lövésükből gól születik.

Nyugodtan állíthatjuk, hogy a Barcelona lefutballozta a Real Madridot a tegnap esti el clásicón: bár a madridi Marca szerint a 40. percben tizenegyest kellett volna ítélni Cristiano Ronaldo javára, mivel Víctor Valdés szabálytalankodott vele szemben, vitathatatlan, hogy a katalánok sokkal jobban játszottak, és teljesen megérdemelten nyertek.

A mérkőzés statisztikáiból is ez derül ki: Josep Guardiola csapata 68 százalékban birtokolta a labdát, így a vendégeknél kevesebb mint feleannyi ideig volt a labda. Érdekesség, hogy a legutóbbi szezonban a Bajnokok Ligája elődöntőjében az Inter ellen 3–1-re elveszített első meccsen éppen ugyanekkora volt a labdabirtoklási arány a két csapat között (akkor is a Barca javára), és a gránátvörös-kékek a milánói találkozón is hétszer találták el az ellenfél kapuját.

SZAVAZÁS

José Mourinhóval a Real Madrid képes lesz-e elhódítani a spanyol bajnoki címet a Barcelonától?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Csakhogy azon a találkozón sokkal jobban zárt José Mourinho csapatának védelme, mint a királyi gárdáé a tegnapi meccsen, és a milánói összecsapáson Júlio César többször nagyszerűen védett, míg Iker Casillasnak nem sikerült bravúrt bemutatnia (a kapuját eltaláló hét lövésből öt bement) a Camp Nouban, és Pedro gólja előtt talán el kellett volna érnie a keresztbe lőtt labdát.

A katalánok az Inter elleni visszavágón még többet birtokolták a labdát, de akkor is csak egy gólt tudtak szerezni, ami kevés volt a továbbjutáshoz. A milánóiak sikerének egyik kulcsa az volt, hogy úgy le tudták zárni a területeket, hogy a Barca hiába passzolta körbe a pályát, gólhelyzetbe nem tudott kerülni.

A Real Madrid ellen azonban nemcsak a rengeteg passz volt meg a katalánoknál, hanem a gólhelyzetek is, és ezekből ötöt sikerült is értékesíteni. A blancók védelme korántsem nyújtott olyan jó teljesítményt, mint áprilisban az Interé: Marcelo lemaradt az első két találatnál, és a katalánok (főleg Lionel Messi) kiugratásai rendre gólhelyzeteket teremtettek a hazai támadók előtt.

Az is beszédes adat, hogy míg a Barca két gólt is szerzett a mérkőzés első húsz percében, a Real Madrid egyetlen szabálytalanságot sem követett el ebben az időszakban, ahelyett hogy a középpályán tördelte volna a katalánok játékát. A vendégek védekező középpályásai közül Sami Khedira hét labdát veszített el, és csak kettőt szerzett, míg Xabi Alonso ötször hibázott, és ugyanennyiszer vette el a labdát az ellenféltől. A másik oldalon Sergio Busquets hét labdát szerzett, és ötöt veszített el, míg Xavi ötöt szerzett, és csak hármat adott el.

Végül érdemes visszanézni a Barcelona második gólját, amely talán a legjobban adja vissza a katalánok stílusának zsenialitását: a hazaiak 58 másodperc alatt 21-szer passzoltak, mielőtt Pedro kétgólosra növelte csapata előnyét ajtó-ablak helyzetben.

 

21 PASSZ, 58 MÁSODPERC
 
   
A MECCS STATISZTIKÁI
BARCELONA  REAL MADRID
5 Gól
7 Kaput eltaláló lövés 2
1 Kapufa
4 Kapu mellé 2
3 Szöglet 6
68% Labdabirtoklás 32%
67 Labdaszerzés 58
80 Labdavesztés 87
10 Szabálytalanság 20
5 Sárga lap 6
0 Piros lap 1
5 Les 2
3 Védés 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik