Ülőröplabda Eb: három meccsből egyet nyertek meg a magyarok

MIHÁLYI ANDRÁSMIHÁLYI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2019.07.15. 22:00
Elkezdődött. A magyarok késő délutáni két meccse már kifejezetten sok néző előtt zajlott az ülőröplabda Európa-bajnokságon – előbb a férfiaké, aztán a nőké.
Férficsapatunk hétfői mérlege egy győzelem és egy vereség (Fotó: Koncz György) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Férficsapatunk hétfői mérlege egy győzelem és egy vereség (Fotó: Koncz György) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Az erősebbik nem nemzeti csapata ekkorra sajnos már túl volt egy vereségen, de az kalkulálható volt: a németekkel játszottak, akik négy évvel ezelőtt még ezüstérmesek voltak. Ez a találkozó finoman szólva sem nekünk állt, mégis jól kezdtek a mieink, az első játszma feléig tartották a lépést. De csak addig, és abból a szempontból talán jól is jött, hogy viszonylag gyorsan alakult ki a papírformának számító 3:0-s szettarány oda, hogy így több energia maradt az előzetesen sokkal inkább nyerhetőnek ítélt, litvánok elleni mérkőzésre.

Mi tagadás, kellett is.

A derék baltikumiakkal ugyanis a lehető leghosszabb csatába bonyolódtunk, az ötödik játszma döntött, amely akárcsak az anyasportágnak számító „álló” röplabdában, itt is 15 pontig tart – íme egy újabb hasonlóság a szabályok között. Szóval ötjátszmás összecsapás lett, az első ilyen az Eb első versenynapján, és végig futnunk kellett az eredmény után, ugyanis 1:0-ra és az egyenlítés után 2:1-re is a litvánok vezettek. Fiaink azonban állták a sarat, még úgy is, hogy csak két cserejátékosuk volt. Halk közbevetés: biztos, hogy a mintegy négyszázezer magyar mozgássérült közül mindössze nyolc olyan aktív férfit találni, aki kapható az ülőröplabdázásra…? Amely kifejezetten mozgalmas és szórakoztató játék, főleg az alsóvégtagsérültek számára – de nem csak nekik.

Szóval egy huszáros negyedik szettel (25:13) egyenlítettünk, hogy aztán a mindent eldöntő ötödikben végre végig nálunk legyen a kezdeményezés. A 15:10-es játszma- és egyben mérkőzésnyerés után jöhettek a hölgyek, a szurkolók által kellően felforrósított hangulatban. Nem tudtak élni azonban a lehetőségekkel, tompán, gyengén kezdtek az utóbbi három kontinensviadal sereghajtója, Horvátország ellen, amely semmi különöset nem csinált, csak lelkesen játszva hozta, amit tud, és ami nem sok, de sajnos, mint kiderült, épp elégnek bizonyult a mieink meglepéséhez. Itt is végig futottunk az eredmény után, itt is egyenlítettünk kétszer azután, hogy az ellenfél elvitte az első és a harmadik szettet, ám az ötödikben már nem egyezett a koreográfia az előző mérkőzésével.

A legvégén megint megállt a tudomány. Kár érte. Így viszont sajnos sokkal lejjebb kell tennünk azt a bizonyos lécet, hogy mi számít mostantól eredményes szereplésnek. A rokonok és a barátok azért így is tapsoltak a végén a lelátón. Tényleg sokan voltak. Többet érdemeltek.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST
Férfiak. A-csoport:
Németország–Magyarország 3:0, Magyarország–Litvánia 3:2
Nők. A-csoport:
Horvátország–Magyarország 3:2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik