Szabó Tünde az ülőröplabda Eb ünnepélyes megnyitóján (Fotó: MTI)

 

A kontinensviadalon 12 férfi és 9 női válogatott vesz részt. Az Eb vasárnap esti ünnepélyes megnyitóján épek és kerekesszékesek közös táncos, labdás műsorszáma után a sportért felelős államtitkár a külföldi vendégek előtt kiemelte: „ez az esemény tökéletesen demonstrálja, hogy 2019-ben Budapest Európa sportfővárosa.” Emlékeztetett arra, hogy Magyarország számos sikeres világ- és Európa-bajnokságnak adott otthont, ám ahogy fogalmazott: az ülőröplabda Eb mindegyik közül a legkülönlegesebb. A legnépszerűbb para-csapatsportág viadalán 16 országból fogadnak sportolókat, felkészítőket, szurkolókat, és fontosnak nevezte, hogy a vendégek pozitív érzésekkel távozzanak.

Az államtitkár az MTI-nek elmondta, a hétfőn kezdődő kontinensviadal rangját emeli, hogy tíz éve nem volt ilyen nagy paraesemény Magyarországon.   

„Egy sportágnak nagy hatása van akkor, ha parasportolók is versenyeznek benne, hiszen azt mutatja: bárki űzheti, és ezáltal közösségteremtő ereje is nagyobb – fogalmazott Szabó Tünde. – Akik itt vannak, mind példaképek, ők bizonyítják, hogy a sport valójában egymás elfogadásáról szól. A versenynek egy nyertese lesz, de mindenki győz.”
    
A házigazda Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora, Koltay András beszélt a Ludovika történetéről, és megemlítette, hogy az NKE a közelmúltban együttműködési szerződést kötött a Magyar Paralimpiai Bizottsággal (MPB).
    
Szabó László, az MPB elnöke egyesével köszöntötte a 16 nemzet csapatait, majd szép élményt kívánt a vendégeknek.

Jelen volt a megnyitón Jan De Brandt, a női röplabda-válogatott belga szövetségi kapitánya is.
    
A nyitónapon a magyar férfi válogatott 10 órakor Németországgal, 16 órakor Litvániával játszik, míg a női csapat 18 órától Horvátországgal mérkőzik meg. A belépés ingyenes, a döntőket mindkét nem küzdelmeiben szombaton rendezik.