Vaida Beáta 2017-ben volt ezüstérmes az U22-es Európa-bajnokságon, egy évvel később pedig Brazíliában nyert World Tour-versenyt (fotó: cev.eu)

 

A koronavírus-járvány beütése előtti hónapokat már Magyarországon, a DSZC-Eötvös DSE teremröplabda-csapatában töltötte Beáta Vaida, vagy éppen Vaida Beáta, hiszen a 22 éves játékos családja magyar, Szatmárnémetiben él. Az már a történelem viharainak a hibája, hogy magát sem románnak, sem magyarnak nem vallja igazán, hiszen úgymond „a két ország között ragadtunk”.

A teremben ütőposzton szereplő röplabdázó azonban a homokon képzeli el a jövőjét, még ha a következő idényben – szerződésének eleget téve – játszik a debreceni teremcsapatban. A strandröplabda az igazi világa: 2017-ben Adriana-Maria Matei oldalán ezüstérmet szerzett az U22-es strandröplabda Európa-bajnokságon, míg 2018-ban szintén vele győzött a Brazíliában, a Miguel Pereirában rendezett egycsillagos World Tour-versenyen.

„Eddig nem gondolkodtam el azon, hogy van esély Magyarországon játszani, de itt jobb az infrastruktúra, sokkal több az lehetőség, megfontolandó, hogy magyar színekben szerepeljek – kezdte Vaida, aki a múlt héten több neves magyar strandröplabdázóval együtt készült Gödöllőn. – Adriana három évig volt a párom, ám sérüléssel küzdött, ráadásul nem is akarta folytatni a strandröplabdát. Az elmúlt időszakban folyamatosan új társat kerestem, de nem találtam, igazából én vagyok az egyetlen profi strandröplabdázó Romániában.”

A folytatás még képlékeny, hiszen a magyar és a román szövetségnek meg kell egyeznie Vaida játékjogáról. Láttunk már példát arra, hogy ez nem megy könnyen, a teremröplabdázó Inneh-Varga Elizabet ügye évek óta húzódik, pedig a budapesti születésű átló hosszú ideje nem játszik a román válogatottban.

„Ismerem Elizát és a történetét is – így Vaida, akivel együtt jön hazánkba edzője, Adrian Pricop is. – Remélem, hogy a két szövetség meg tud egyezni, bízom abban, hogy nem lesz gond. Eddig nem sikerült társat találni nekem, és nem is tudtak támogatni, érthető, ha szeretnék előrelépni.”