Férfi röplabda: újabb vereség, távolodik az Eb-szereplés

Vágólapra másolva!
2018.08.25. 20:51
null
A magyar férfi röplabda-válogatott kikapott Ukrajnától (Fotó: Micheller Szilvia)
Játszmát igen, de pontot nem nyert a magyar férfi röplabda-válogatott Ukrajna ellen, így a csoport utolsó helyéről várja az Eb-selejtező januári zárását.

 

Még néhány perccel a mérkőzés kezdete előtt is kígyózott a sor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportcsarnokának bejáratánál, ezzel párhuzamosan pedig bent szépen megteltek a lelátók. A mieink szempontjából sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőre az ellenfelet ellenben csak négy szurkoló kísérte el, s bár mindannyian teli torokból énekelték Ukrajna nemzeti himnuszát, értelemszerűen nem vehették fel a versenyt sem dalolásban, sem szurkolásban a hazai publikummal.

Négy napja Zaporizzsjában még fordítva alakultak az erőviszonyok, s ami ennél sokkal fájóbb volt, a második szett szoros játékát leszámítva a pályán sem állta a sarat a magyar az ukrán ellen, így 3:0-s vereséget szenvedett.

HARCOLNI KELL TOVÁBB

Németh Szabolcs, a válogatott csapatkapitánya (ütője):

„Azért dolgozunk nap mint nap, hogy a férfiröplabdát előbbre juttassuk. Ilyen mérkőzésekkel és ilyen színvonalú játékkal folyamatosan teszünk lépéseket előre. Bár a két meccsen nem sikerült pontokat szerezni az ukránok ellen, ellenük játszottuk a legjobb összecsapásokat. Más típusú röplabdát játszanak, és jelenleg előttünk vannak. Igaz, az első és az utolsó szett is csak két ponton múlt. Nem fest jól, hogy az utolsók vagyunk a tabellán, de semmi nincsen veszve, harcolni kell tovább a második helyért.”

Keen Cameron Illés, a válogatott feladója:

„A csoport második helyéhez nagyon kellett volna a siker, és az a rosszabb, hogy pontot sem tudtunk szerezni, mert nem biztos, hogy így elég lesz a második helyhez. Nagyon jól játszottunk, végre kezdünk csapattá válni, és egy-két pozitív emlékkel megyek haza, hiszen rengeteget tanulhattunk Bogdantól. Ha januárban ezt az irányt tudjuk tartani, akkor talán meglesz az eredménye.”

Az első pontokat látva csak a pályán kívül változott a felállás. Az ukránok – elsősorban a magyar hibáknak köszönhetően – repülőrajtot vettek, Bogdan Tanase, a hazaiak fiatal román szövetségi kapitánya 5:1-es hátránynál időkérés keretében igyekezett felrázni a társaságot. Láthatóan sikerült: Keen Cameron szervái nyomán (is) gyorsan fordított a csapat, ugyancsak időkérésre kényszerítve a vendégek többnyire higgadt, de olykor félelmetes arccal és intenzitással magyarázó lett trénerét, Ugis Krastinst. Feljavultak a magyar nyitások, a centerek pedig jól éltek a feladó Keen rövid labdáival, így váltakozó vezetés után a hazaiak jutottak háromszor is játszmalabdához. Csakhogy míg ők nem tudtak élni a lehetőségekkel, az ukránok Gergye Roland outra szálló megoldásával az elsőt kihasználták.

Miközben a pályán egymást gyűrték a felek, a svájciak, ha nem is győzték le a macedónokat, mint legutóbb, de a 3:2-es vereségükkel ismét pontot raboltak tőlük. Az alpesi ország nem várt jó teljesítménye – amelyet a magyar válogatott is megtapasztalt az ötszettes svájci győzelme alkalmával – a mieink malmára is hajthatta volna a vizet. A csoport utolsó helyezettje elleni eredmények ugyanis kiesnek, amikor a hét csoportból a 2019-es, négy országban rendezendő Európa-bajnokságra a csoportelsők mellett szintén kvalifikáló öt legjobb második helyezettet állapítják meg. Csakhogy mindez kezdett egyre inkább lényegtelenné válni, hiszen a nagy küzdelemben elveszített játszma megfogta Pádár Krisztiánékat, az ukránok az elsőnél jóval simábban behúzták a második felvonást is.

Nem véletlenül szajkózza azonban minden játékos, ez a válogatott nem az, amelyet az elmúlt években láthattunk, nem törik meg csak úgy – ezt ismét bizonyította, hiszen remek, olykor hősies játékkal szépített. Akaratban, szándékban nem volt hiány, senki sem kímélte magát, Keen Cameron a lelátóig is elfutott a labdáért, de az elszántság itt már nem elég. Az európai ranglistán (18. az ukrán, 31. a magyar), ám főleg a tudásban mutatkozó különbséget ezzel nem lehet eltüntetni. A sokkal jobban blokkoló ukránok a negyedik játszmában már nem hibáztak, így a maximális három ponttal távoznak Budapestről (1:3).

A magyar válogatott a négyes utolsó helyére csúszott, s bár papíron él még az esélye az esetleges Eb-részvételt jelentő csoportmásodik hely megszerzésére januárban, de jóval halványabb, mint tíz nappal ezelőtt, a selejtezők rajtjakor.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ, FÉRFIAK
F-CSOPORT, 4. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG
–UKRAJNA 1:3 (–26, –20, 19, 24)
Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportcsarnok, 1200 néző. V:
Vudurisz (görög), Herbik (lengyel)
MAGYARORSZÁG:
PÁDÁR 20, Gergye 11, Nagy J. 8, Keen 4, NÉMETH SZ. 9, SZABÓ A. 9. Csere: Deák, Pápai (liberók), Baróti, Kaszap, Bozóki. Szövetségi kapitány: Bogdan Tanase
UKRAJNA: Kliamar 10, TERJOMENKO 12, Didenko 2, JERESCSENKO 18, Drozd 5, VJETSZKIJ 17. Csere: Fomin, Brova (liberók), Szemenjuk 6, Kovalcsuk 1, Sevcsenko, Tevkun 1. Szövetségi kapitány: Ugis Krastins
Az eredmény alakulása. 1. játszma: 0:2, 1:5, 7:6, 10:12, 19:17, 22:23, 24:23. 2. játszma: 3:0, 5:7, 10:9, 11:14, 13:19, 19:23. 3. játszma: 1:5, 7:7, 10:9, 15:12, 21:14, 24:18. 4. játszma: 2:0, 4:7, 9:13, 19:19, 20:23, 23:23
A csoport másik mérkőzésén: Svájc–Macedónia 2:3
MESTERMÉRLEG
Bogdan Tanase:
– Több pillanatban jól játszottunk, de még mindig sok hibát követünk el. A nyáron több sérülés hátráltatott minket, és most is, Deák Márkot is amiatt kellett lecserélni, mert fájdalmat érzett a lábában. Ugyanakkor örülök, hogy a válogatott elkezdett közönséget vonzani a csarnokba. Amíg csak esélyünk van, küzdeni fogunk, és reméljük, hogy képesek leszünk hat pontot szerezni januárban. Azt mondtam a játékosaimnak, fel a fejjel, folytatjuk a harcot!
Ugis Krastins: – Nehéz meccs volt, ahogyan arra számítottunk. Mindkét csapat fáradt volt az utazásoktól, és a mérkőzés jelentősége kissé megbénított minket. Összességében nagyon büszke vagyok a csapatra, mert mindenki nagy szenvedéllyel játszott. A nagyszerű közönség miatt alig hallottuk egymást a pályán, mégis sikerült nyerni, ami szép teljesítmény. Megérdemeltük a győzelmet.

Az állás: 1. Ukrajna 11 pont, 2. Macedónia 6, 3. Svájc 4, 4. MAGYARORSZÁG 3

A további program. Január 5/6: Magyarország–Svájc. Január 9: Macedónia–Magyarország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik