Röplabda: sorsdöntő Eb-selejtezők előtt a férfiválogatott

Vágólapra másolva!
2019.01.03. 21:06
Szombaton és jövő hét szerdán sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőt játszik a magyar férfi röplabda-válogatott. A mieink előbb Kazincbarcikán, a Don Bosco Sportcsarnokban fogadják Svájcot, majd szerdán Skopjéban lépnek pályára Macedónia ellen.

A magyar csapat szénája nem áll túl jól négy fordulót követően, hiszen csoportjuk utolsó, azaz negyedik helyén szerénykednek a fiúk. Az élen Ukrajna áll a maximális 12 ponttal, Macedóniának 6, Svájcnak 4, a mieinknek pedig 3 pontja van, csakhogy ők már túl vannak mindkét Ukrajna elleni találkozón, s ha úgy kalkulálunk, hogy keleti szomszédjaink megnyerik a hátralévő két meccsüket is, akkor a mieink a saját két mérkőzésük megnyerésével a csoport második helyén végeznének, amely ugyancsak Eb-kvalifikációt érhet, mert a hét csoport második közül öt kijut még a szeptemberi, belga, francia, holland és szlovén közös rendezésű kontinenstornára.

„Most kevesebb időnk volt a felkészülésre, mint a nyáron – mondta el a szombati mérkőzéssel kapcsolatban megtartott sajtótájékoztatón Bogdan Tanase, a magyar válogatott szövetségi kapitánya –, azonban most a játékosok a klubjaiktól érkeztek és mindenki sokkal jobb formában és kondícióban van, mint amikor nyáron elkezdtük az edzőtábort. Nagyon örülök annak, hogy a játékosok nagyon motiváltak, és az elvégzett munka alapján bízhatunk abban, hogy sikerül megnyerni a hátralévő két mérkőzést.”

Németh Szabolcs, a csapatkapitány arról beszélt, hogy szeretnének visszavágni a macedónoknak az augusztusi, hazai pályán, furcsa körülmények között elveszített mérkőzés miatt. Mint ismert, a döntő szettben 12:12-es állásnál, egy magyar támadás során a vendégek egyik játékosa szándékosan megrántotta a hálót, ám mivel ezt a játékvezetők nem vették észre, így magyar hálóérintést ítéltek, macedón hálóérintés és szándékos szabálytalanság helyett, azaz 14:12 helyett 12:13-ról folytatódott a találkozó, amelyet végül a vendégek nyertek meg.

Ezt megelőzendő, a Svájc elleni találkozón az MRSZ most először használja a Challenge-rendszert. Ez olyan, mint labdarúgásban a videóbíró, vagy teniszben a sasszem, amely nem kötelező a selejtezőkön, az Európa Liga júniusi döntőjében viszont alkalmazták már idehaza, ott azonban ez kötelező is volt. Röplabdában játszmánként egy edző kétszer kérhet Challenge-t, s ha bebizonyosodik, hogy igaza van, akkor visszakapja a lehetőséget.

„Mindenképpen szeretnénk visszavágni a macedónoknak, úgyhogy nagyon elszántan készül a csapat – mondta el a sajtótájékoztatón a Németh Szabolcs –, de először még a svájciakat kell majd legyőznünk szombaton, akik ellen idegenben sikerült nyernünk, de egy nagyon nehéz mérkőzésen, ahol egy kicsit meg is leptek minket a gyors játékukkal. Ahhoz, hogy életben maradjanak a továbbjutási esélyeink minkét mérkőzésen be kell gyűjtenünk a három pontot, azaz legfeljebb egy-egy játszmát veszíthetünk. Ez az elsődleges cél, ha ez meg van, akkor majd utána számolgatunk. A csapatban szerencsére mindenki egészséges, úgyhogy a legjobb felállásban állhatunk majd ki a találkozókra.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik