Röplabda: „óriási botrány; felháborító” – a szövetség közleménye

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.17. 12:21
A szerdai Magyarország–Macedónia (2:3) férfi röplabda Európa-bajnoki selejtezőn történt, a vendégek játékosa által elkövetett sportszerűtlenség kapcsán a hazai szövetség közleményt adott ki, melyet az alábbiakban tartalmi változtatás nélkül teszünk közzé.

„Óriási botrányt váltott ki – joggal – a magyar sportszerető társadalom körében az a hatalmas játékvezetői tévedés, amely döntően befolyásolta a Magyarország–Macedónia férfi röplabda Európa-bajnoki selejtező mérkőzés végkimenetelét – fogalmaz a hunvolley.hu-n megjelent közlemény. – Természetesen a válogatottak versenyeztetésért felelős Magyar Röplabdaszövetség sem hagyhatja szó nélkül a történteket.

Mint ismert, a magyar válogatott a továbbjutás szempontjából kulcsfontosságú mérkőzésen, hatalmas küzdelemben 0:2-ről állt fel Macedónia ellen, s az 5. játszmában 12:12 után a vezetést is megszerezte volna, ha Pádár Krisztián ütését követően a játékvezetők nem ítélnek tévesen hálóérintést a magyar csapat ellen, s adnak pontot a macedónok javára. Nyilvánvaló, hogy a játékvezető is ember és tévedhet, de ez egy ritkán látható óriási hiba volt. Persze, legalább ennyire volt felháborító a macedón feladó, Deszpotovszki viselkedése ennél az esetnél, aki a fair play szabályait teljesen figyelmen kívül hagyva szándékosan megrántotta alulról a hálót a magyar játékos ütésénél, s ezzel totálisan megtévesztette a játékvezetőket, akik azt hitték, hogy a magyar játékos szabálytalankodott. Ha a játékvezetők észreveszik a történteket, akkor a szabályok szerint a magyar csapat 14:12-ről, tehát meccslabdáról folytathatta volna a játékot, hisz Pádár pontja mellett Deszpotovszki szabálytalanságáért piros lap járt volna, s ezzel újabb pont a magyar csapat javára.

Mondanunk sem kell, hogy a magyar férfi röplabda-válogatott számára, amely az Eb-re való kijutást tűzte ki célul – ami legutóbb 2001-ben sikerült –, mennyire fontos lett volna győzelemmel kezdeni a hat meccsből álló selejtezősorozatot, amelyben minden pontnak hatalmas jelentősége van. Sajnálatos hogy egy ilyen – a sportág szellemiségét semmibe vevő eset – nem óvási alap, így a mérkőzés eredményének megváltoztatására nincs mód.

A rendkívül sportszerűtlen eset miatt a Magyar Röplabdaszövetség hivatalos levélben fordul az Európai Röplabda Konföderációhoz, melyben mind a macedónok, mind a játékvezetők precedens értékű büntetését kérjük és vizsgálat lefolytatását javasoljuk. A fair play elveinek ilyen mértékű megsértése véleményünk szerint eredményezhetné a macedónok kizárását a sorozatból, hiszen senki sem volt közöttük, aki az eset után feltette volna a kezét, hogy téves a döntés, tehát ez a csapat , s nem csupán a játékos felelőssége.

Csak remélni tudjuk, hogy a sors igazságot szolgáltat majd, s amennyiben a szerdaihoz hasonló játékkal és szellemiséggel röplabdázik a magyar csapat, siker fogja koronázni az erőfeszítéseinket. Egy biztos, a macedónok elleni meccs erkölcsi győztese a magyar sportszerető emberek szemében amagyar férfi röplabda-válogatott, s nagyon komoly erkölcsi vesztese Macedónia nemzeti csapata… Az MRSZ célja továbbra is a fair play, a játék tisztaságának maximális betartása, s erre a jövőben is igyekszik a lehető legnagyobb hangsúlyt fektetni!”

A magyar szövetség szerint a mérkőzés végeredményét döntően befolyásolta a sportszerűtlenség, a macedónok elleni meccs játékvezetőire precedens értékű büntetést kérnek (Fotó: Koncz György)
A magyar szövetség szerint a mérkőzés végeredményét döntően befolyásolta a sportszerűtlenség, a macedónok elleni meccs játékvezetőire precedens értékű büntetést kérnek (Fotó: Koncz György)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik