Röplabda: ismét a belga Jan De Brandt a női válogatott élén

Vágólapra másolva!
2018.03.05. 15:30
null
Jan De Brandt visszatért (Fotó: hunvolley.hu)
Amint azt korábbi cikkünkben előre jeleztük már, a Magyar Röplabdaszövetség ismét a belga Jan De Brandtot kérte fel a női válogatott szövetségi kapitányának. A tréner 2014 és 2016 között három évig irányította a nemzeti csapatot, és egyéves kihagyás után foglalja el ismét a kispadot.

 

Az 59 éves belga szakemberrel a jövő évi Európa-bajnokság végéig kötött szerződést az MRSZ, amely azt szeretné, ha a következő másfél évben, főállásban, kizárólag a magyar szövetség alkalmazásában dolgozna.

Jan De Brandt, először 2014-ben lett a magyar válogatott szövetségi kapitánya, még abban az évben első helyen végzett Európa-bajnoki selejtezőcsoportjában, így a nemzeti csapat 28 év után szerepelhetett ismét az Eb-n. 2015-ben Európa-ligát nyert a válogatottal, majd a kontinensviadalon Azerbajdzsán ellen kiharcolta a csoportkörből való továbbjutást, és a nyolcaddöntőig jutott. A csapat 2016-ban a második helyen végzett az Eb-selejtezők csoportkörében, a pótselejtezőben Érden kivívta a 2017-es Európa-bajnoki részvételt Románia ellen.

A sikerek ellenére ezt követően leköszönt a kapitányi tisztségről, miután nem tudta már összeegyeztetni a szövetségi munkát az ezzel párhuzamosan betöltött klubkötelezettségével. Miután februárban a török Fenerbahce szerződést bontott vele, felvetődött,. hogy főállású kapitányként térjen vissza.

„Nagyon boldog vagyok, hogy ismét a magyar női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya lehetek – nyilatkozta az MRSZ honlapjának Jan De Brandt. – Mindig komoly megtiszteltetés, ha valaki egy nemzeti csapatot vezethet edzőként. Jól éreztem magam, amikor Magyarországon dolgoztam. Azt gondolom, nagyszerű eredményeket értünk el, és remélem, hogy ugyanezt tesszük a jövőben is! Az elmúlt két évben a magyar játékosok közül többen is sokat fejlődtek, s úgy érzem én is több lettem edzőként, ami a jövőt illetően pozitív lehet. A céljaink egyértelműek a következő időszakra: 2018-ban a Golden League-ben (az Európa Liga Arany csoportjában) indulunk – csoportunkban a franciákkal, a finnekkel és a horvátokkal – , s szeretnénk a döntőbe jutni. Fontos lesz továbbá, hogy új játékosokat építsünk be a nemzeti csapatba, ezért fokozott figyelmet fordítok az U19-es és az U17-es válogatott szereplésére, ott leszek a mérkőzéseiken, s folyamatosan konzultálok az edzőikkel is, s igyekszem szakmailag segíteni a munkájukat. A 2019-es év rendkívül fontos lesz számunkra, hisz Magyarország társházigazdaként szerepel majd a felnőtt női Európa-bajnokságon. Hosszú, 3-4 hónapos felkészülést tervezek a válogatottnak, s remélem, sikerül a csoportból való továbbjutást kivívni hazai közönség előtt. Szeretem a kihívásokat, őszintén mondom, hogy nagy örömmel térek vissza, s remélem, hogy a röplabda még tovább fejlődik majd Magyarországon. Itt az ideje a kemény munkának, itt az ideje, hogy a játékosok a lehető legjobb körülmények megteremtése mellett, a lehető legtöbbet hozzák ki magukból! Ami stábtagokat illeti, hamarosan őket is be fogjuk majd mutatni!”

A régi-új szövetségi kapitánnyal kapcsolatban Dr. Kovács Ferenc, az MRSZ elnöke is nyilatkozott: „A magyar röplabdázás az elmúlt években mind a sportdiplomácia, mind az eredményesség területén számos sikert tudhat magáénak. Sikereinknek köszönhetően bekerülnünk a TAO látványcsapat sportágak közé, és sikeres korosztályos Eb-döntők után készülhetünk a sportág történetének első hazai Európa-bajnokságának megrendezésére 2019-ben. Az, hogy egymás után kétszer szerepelhettünk a női válogatottunkkal a kontinenstornán, megnyertük az Európa Ligát, majd az FIVB World Grand Prix csoportunkat mutatja, hogy jó irányba haladunk. A jövőbeli céljainkat azonban csak úgy érhetjük el, ha minden helyzetben megfontolt döntést hozunk. Az Elnökség alaposan átgondolt döntést hozott, amikor a női szövetségi kapitányi poszt jelöltjei közül Jan De Brandtra voksolt, aki egyértelműen sikerkapitánya volt a női csapatnak, s nemzetközi szinten elismert szakember. ivel stratégiailag is fontos, hogy ne csupán egy nagyszerű eseményt szervezzünk 2019-ben, hanem a nemzeti együttes is jól szerepeljen, ezért esett a választás egy olyan neves szakemberre, mint Jan, akinek kiemelkedő eredményei mellett az is nagy erénye, hogy kiválóan ismeri a magyar mezőnyt. Benne látjuk annak letéteményesét, hogy újabb lépéseket tegyünk az Európai röplabdázás élmezőnyébe.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik