Röplabda: az elnök szerint folytatni kell a tudatos építkezést

R. E. B.R. E. B.
Vágólapra másolva!
2018.12.27. 08:07
null
Kovács Ferenc szerint folytatni kell a tudatos építkezést (Fotó: hunvolley.hu)
Maraton, nem százméteres síkfutás – jellemzi Kovács Ferenc, a Magyar Röplabda-szövetség elnöke a sportág előtt álló fejlődési utat, amelynek fontos állomása a 2019-es társrendezésű női Európa-bajnokság.

 

– Mi az első, ami eszébe jut a sportág kicsit 2018-as évéről?
– Talán az, hogy sok olyan történt, amely korábban nem – válaszolta Kovács Ferenc, a Magyar Röplabda-szövetség elnöke. – Az európai szövetség, a CEV szerb elnöke, Alekszandar Boricsics háromszor is hazánkba látogatott, négyes döntőt rendeztünk a női Arany Európa-ligában, amely ráadásul a jövő évi Európa-bajnokságnak volt a főpróbája – kontinensviadalnak sem adtunk még otthont. Nálunk tartották a Bajnokok Ligája sorsolását és szintén nálunk mutatták be az Európa-bajnoki logót, ráadásul nemcsak a nemzetközi vezérkar, hanem az elitklubok képviselői is eljöttek hozzánk. A nemzetközi szövetség, az FIVB kongresszusán a CEV elnöke úgy számolt be az évről, hogy húszból négy-öt kép Budapesten készül, mindez a sportdiplomácia erejét mutatja.

– Eredmények nélkül ez nem menne.
– Kétségtelen, a két szervezet elsősorban az eredményeket nézi, és minden mást, ami mögötte van. Ezért fontos a női válogatottunk sikeressége, hogy ezüstérmet szerzett az Európa-ligában, és ha nehezen is, de a férfiaknál is elindult valami. A Kazincbarcika majdnem legyőzte a PAOK-ot a Bajnokok Ligája selejtezőjének első meccsén – ilyesmire évtizedek óta nem volt példa, de az is szép, hogy a nőknél két sorozatban három magyar csapat is érdekelve van a legjobb tizenhat között, és nem is játszik alárendelt szerepet. A tao ráadásul óriási lehetőség a sportágnak.

– Tud vele élni a röplabda?
– Sosem remélt nagyságrendű, nyolcmilliárd forintnyi taotámogatás áramlott a sportágba. Folyamatosan nő a szövetség taglétszáma, illetve az utánpótlás-játékosok száma, továbbképzéseket szervezünk az edzőknek, és elindultak a nagy infrastrukturális fejlesztések. Azért fontos mindez, mert ezek a legbonyolultabb projektek, ám Újpesten és Kaposváron már jól halad az építkezés, Kazincbarcikán letettük az alapkövet, és Békéscsabán is zajlik az előkészítés.

– Több sportágban is láttunk visszaéléseket – a röplabda képes valóban hasznosan és törvényesen felhasználni a forrásokat?
– Nagyon remélem. A kosár- és a kézilabda-szövetség főtitkárával is egyeztettem még a kezdetekkor, hogy mik a tapasztalatok. Sok sikeres pályázat érkezett, amellyel rengeteg a teendő, és folyamatosan azon dolgozunk, hogy megfelelő ellenőrzés mellett valóban a sportág számára hasznosan, értékesen és törvényesen használjuk fel a pénzt.

– Részben mert mélyről indult, az elmúlt években óriási fejlődést produkált a sportág – hasonló tempójú talán nem is reális a folytatásban. 2019-re mik lehetnek a reális szakmai célok?
– Sokat fejlődtünk, de azért még nem tartunk, ahol, mondjuk, a hetvenes években járt a magyar röplabda, igaz, a távolság csökken. A legfontosabb esemény jövőre a három országgal közösen rendezendő női Európa-bajnokság, és nemcsak a rendezésben, hanem az eredményességben is az ország jó hírét akarjuk vinni. Ezért az a cél, hogy felülmúljuk a legutóbbi két kontinensviadal szereplését (2015-ben a 12 közé jutott a csapat, és 12 lett, 2017-ben viszont nem lépett tovább a csoportkörből és a 15. helyen zárt – A szerk.). Ennek érdekében szerződtettük a korábbi sikerkapitányt, a belga Jan De Brandtot, aki ráadásul főállású kapitány lett, év közben is járja a klubokat, figyel, segít. Ez is a profizmus irányába való elmozdulást jelenti. A női bajnokságban bevezettük az Extraligát, és ez jó döntésnek bizonyult, mert izgalmasabb meccseket látunk. Hasonló lebonyolítást akarunk megvalósítani a következő idénytől a férfiaknál is. A sportág érdekét szolgálja a kiélezettebb bajnokság.

– Fejlődött a sportág, ám idehaza még mindig keresi a helyét, a közönségét – hogyan tehetik ismertebbé a röplabdát?
– Az Európa-bajnoki rendezés sokat segíthet az elismertség kivívásában, ráadásul minden lehetőség újabb lehetőséget és figyelmet generál. Az elmúlt két-három évben többet értünk el, mint amennyit öt évre terveztünk. Elindultunk azon az úton, hogy ismét az európai elitben szerepeljünk, de ez nem százméteres síkfutás, hanem maratoni verseny, fontos, hogy ne álljunk le a tudatos építkezéssel, és megmaradjon az elmúlt években látott lendület.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik