Azerbajdzsán három szettben legyőzte a magyar válogatottat

Vágólapra másolva!
2019.08.26. 20:20
A női röplabda Európa-bajnokság C-csoportjában a magyar válogatott Azerbajdzsánnal 74 perc alatt három játszmában kikapott a legutóbbi Eb-n 4. helyen végző ellenfelétől. Szerdán következik Horvátország, amely ellen győznie kell a magyar válogatottnak a továbbjutási remények életben tartásához.
Németh Anett (pirosban)  10 pontot szerzett (Fotó: Török Attila) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
Németh Anett (pirosban) 10 pontot szerzett (Fotó: Török Attila) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

NŐI RÖPLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
C-CSOPORT, 3. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–AZERBAJDZSÁN 0:3
(–21, –15, –22)
Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2500 néző. Vezette: Ovuka (bosnyák), Kovalcsuk (ukrán)
MAGYARORSZÁG: Pekárik 3, Németh A. 10, Szakmáry 13, Nagy E., Tálas 2, Sándor 3. Csere: MOLCSÁNYI R., Tóth F. (liberók), Török K. 5, Dékány, Gyimes 4, Bleicher R., Bokorné Liliom 5. Szövetségi kapitány: Jan De Brandt
AZERBAJDZSÁN: Abdulazimova 5, Rahimova 22, O. Aliyeva 10, Hasanova 12, Yagubova 1, Samadova 8. Csere: B. Aliyeva (liberó), Alishanova, Azizova, Azimova, Bessonova. Szövetségi kapitány: Giovanni Caprara

MESTERMÉRLEG
Jan De Brandt:
– Nagyszerű Azerbajdzsánnal találkoztunk, támadásban rengeteg lehetőséggel és a szinte megállíthatatlan Polina Rahimovával. Muszáj reálisnak lennünk, az azeriek csak három-kettőre kaptak ki Brazíliától az olimpiai selejtezőn, ez mindent elmond róluk. Nekik is nyerniük kellett, motiváltak voltak, és a legjobbjukat mutatták. Ha ilyen csapatok ellen húsznál több pontot szerzünk egy szettben, már boldognak kell lennünk.
Giovanni Caprara:
– Sokkal jobban játszottunk, mint az első két meccsünkön, főleg fogadásban és nyitásban, nagyon erősen szerváltunk. Támadásban is jók voltunk, és tartottuk magunkat, amikor a magyarok a harmadik szettben remekül játszottak. A lányok néha képesek elveszíteni a fejüket, de szerencsére ez most csak néhány percig tartott.

A csoport másik mérkőzésén
Hollandia–Horvátország 3:0 (16, 18, 23)

Senki sem kaparja ki helyettünk a gesztenyét.

Még akkor sem, ha vasárnap este az Európa-bajnoki-újonc Észtország szettet nyert Románia ellen, és a pontszerzés vagy a győzelem sem tűnt teljesen elérhetetlennek, de a csoportból továbbjutásra pályázó szomszédok nem hagyták kiénekelni a sajtot a szájukból.

TÖRÖK KATA

„Tudtuk, hogy jobb csapat ellen kell játszanunk, ám kicsit későn éreztük meg, hogy több van a meccsben, nem három nullás vereségnek éreztem ezt. A harmadik szett elején éreztük meg, ha jobban elhisszük, akkor játékban tudunk maradni velük. Előbb kellett volna, és akkor többet kihozhattunk volna belőle... Az első játszma végén éreztem, hogy kicsit megremegett a kezünk, amikor ott volt a lehetőség. Jól nyitottak, és Rahimovát jobban meg kellett volna állítani” – mondta a válogatott ütője a mérkőzést követően.

Szóval akárhogyan számolgatunk, az azeri, horvát kettősből valamelyiket le kell győzni, és még akkor sem biztos, hogy sikerül nyolcaddöntőbe kerülni. Aztán Azerbajdzsán meg Polina Rahimova gyorsan elrendezte, hogy szerdán élet-halál harc következzen a horvátok ellen.

Hiába van nekünk amolyan Európa-bajnoki felfedezettnek tetsző Németh Anettünk átlóposzton, ha a másik oldalon isztambuli sztárcsapatot erősítő klasszis püföli ugyanott a labdát. Igaz, amikor 8:5 után Németh emberes blokkot osztott ki a nála tizenkét centivel magasabb Rahimovának, időkérésre késztetve az azeriek olasz sztáredzőjét, Giovanni Caprarát, úgy tűnt, nem is kell annyira félteni a magyar csapatot. Ám akármilyen jól indult, sok hibával zárult a játszma, ráadásul az azeri sztár nemcsak ütni, szerválni is tud, ezt a második szettben 18:7-es vezetést eredményező sorozattal mutatta meg.

Jan De Brandt nem tudta úgy keverni a kártyákat, hogy abból győztes leosztás jöjjön ki. Érkezhetett centerbe még a szett elején Gyimes Zsófia, válthatta a feladó Tálas Zsuzsannát Bleicher Réka, minden egész eltörött úgy, hogy az első szett eleje után már nem is volt egész…

A magyar szurkolók nagyjából a második-harmadik szett közötti szünetben szórakoztak a legjobban, amikor az elsötétített arénában a mobiltelefonok adták a fényt és így a látványos élőképet. Aztán a villannyal mintha a magyar válogatottban is felkapcsoltak volna valamit, feljavult a játék és veszettnek látszó labdameneteket is megnyert, 15:13-nál az azerieknek kellett rendezni a sorokat.

Rendezték is, így Szakmáry Grétáéknak nyerniük kell szerdán a horvátok ellen – mert azt láttuk, az Eb-ezüstérmes hollandok ellen erre gyakorlatilag nincs esély.

Csak ki tudja, elég lesz-e egy siker annak a bizonyos gesztenyének a kikaparásához…

STATISZTIKA
MagyarországAzerbajdzsán
Blokk6
7
Ász4
8
Nyitásfogadás68/27 (40%)
55/30 (55%)
Támadás/pont
89/35 (39%)
84/43 (51%)
A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 3 3 9:0 9
2. Románia 3 2 1 6:5 6
3. Azerbajdzsán 3 1 1 1 6:5 5
4. Horvátország 3 1 1 1 5:7 4
5. MAGYARORSZÁG 3 1 2 4:6 3
6. Észtország 3 3 2:9 0

PERCRŐL PERCRE

HARMADIK JÁTSZMA

Két pont kell Azerbajdzsánnak a meccshez. Gyimes bravúros ejtésével 21:23. Rahimova ütésével meccslabda. Három. Rahimova a hálóba püföli a nyitást, 22:24. Gyimes nyitása után Rahimova beüti, Azerbajdzsán nyert, 22:25.

Magyar időkérés.

Török pontjával 19:20, de Rahimova visszaállítja a kétpontos különbséget, majd Bokorné csökkenti 20:21. Innen viszont megint elhúznak két gyors ponttal, 20:23.

Török nyitása rossz, ahogy Szakmáry ütését is jól blokkolták, 15:15. Visszaesett a fogadójátéka a magyar csapatnak az időkérés óta, elhúztak 16:18-ra az azeriek. A két pont különbség megmarad, 18:20.

Azeri időkérés.

Török jó fogadása után Bokorné lecsapja, egál. Szakmáry remek pontjával 14:13. Sőt, Török hátulról szerez blokkról pontot, kettővel megyünk, 15:13.

Rahimova egyenlít. Szakmáry szép ütése után itt a pont, aztán Rahimova kiüti Molcsányit, 10:10. Török a blokkról szerez pontot, ahogy Rahimova is, 11:11. Abdulazimova hálóba ért, 12:11, de megint gyorsan egyenlítenek. Egy rövid nyitással meglepnek minket, 12:13.

Hosszú menet, jó magyar védekezés és Bokorné jó blokkjával megvan az egyenlítés, 6:6! Két gyors azeri pont után aztán Pekárik remek lecsapása centerből, 7:8. Bokorné újabb pontjával 8 egyenlő. Szakmáry ütése után challenget kér De Brandt, mondván blokkot ért. És igen! 9:8!

Némethet blokkolják, 1:6. Megvan a második pontunk, egy rossz nyitásnak köszönhetően, 2:6. Szakmáry a hálótól szerzi a harmadikat. Gyimes ásza után 4:6! Szakmáry ejtésével 5:6. Jövünk felfelé!

Magyar időkérés.

A játszma azeri ponttal kezdődik. Egyenlítünk, de videóznak. Pontosabban csak szeretnének az azeriek, a játékvezető azonban hajthatatlan. 1:1. Hamar begyújtották a rakétát az azeriek, piszok gyorsan csináltak négy pontot egymás után, 1:5.

A szünetben a szokásos fényjáték szórakoztatta a publikumot.

MÁSODIK JÁTSZMA

Rahimova ejtését nem sikerült háromból áttenni, majd ütnek egy ászt az azeriek, játszmalabda. Vagy tíz. Az elsőt hárítjuk, Szakmáry volt az, 15:24. A másodikat megcsinálják, Samadova blokkal együtt hozza a második játszmát, 15:25.

Gyimes ászt nyit! 12:20. Yadubova pimasz húzásával, 12:21. Molcsányi blokkal szerez pontot, 13:21. Bleicher helyére jön vissza Németh Anett. Rahimova pont rajta szerez pontot, 13:22. Németh gyorsan válaszol, 14:22.

Szakmáry hosszú idő után szerez újabb magyar pontot, 8:17! Majd az újabb jó ütésével már 9:17. Bleicher nyitása után azeri pont. Rahimova üt szélest, 10:19. Egy pont oda, egy ide – a miénk egy hosszú menet után Török szép ejtése után jött, 11:20.

Szakmáryt blokkolják, hét a különbség. Sok most a hiba a játékunkban. Itt egy újabb, 7:15. Szakmáry lövését blokkolják megint, Odina Aliyevánál háló érintést lát a mieink kapitánya, challenget kér. Tévedett, 7:16. Rahimova ászával tíz közte, 7:17

Magyar időkérés. Több nem lesz ebben a játszmában.

Abdulazimova csinál pontot a blokkoló Pekárikon, aki utána centerből javít, 6:9. Két újabb pont a vendégeknél, elhúzni látszanak, de Németh újabb pontjával most mi zárkózunk, 7:11. Szakmáry keresztütése kimegy, 7:12. Tálas is kiüti, hat a különbség, 7:13.

Szépítés a blokkról, Szakmáry volt az, 3:5. Samadova hármas blokkon szerez pontot, 3:6. A hetedik azeri pont után Sándor helyére jön Török. Rögtön pontot is szerez, 4:7. Nem sikerül zárkózni, Hasanova hoz egy pontot, 4:8. Challenget kérnek az azeriek, de tévednek a lábhibával, 5:8.

Magyar időkérés.

Az azerieké az első két pont, aztán egy hosszú nyitással szépítünk, 1:2. Egy jó blokk Szakmárytól, majd mégy egy Tálastól, egyenlő, aztán egy pont Aliyevától, 2:3. Samadova a blokk fölött elütve szerzi az újabb azeri pontot, aztán Németh Anett talál hálót, 2:5.

ELSŐ JÁTSZMA

A másodikat is kivédjük, Szakmáry blokkolt lövése beesik középre, 21:24. Dékány nyitása után Rahimova ütését Tálas nem tudja megjátszani, 21:25.

Sándor ront, 18:21… Rahimova üt hosszút, 19:21. Sándor nyitása után Rahimova a hálótól szerez pontot, 19:22. Rahimova ejtését nem tudjuk áttenni, nyílik az olló, 19:23. Szakmáry lövése blokk nélkül szállt hosszúra, játszmalabda. Az első hárítva, 20:24.

Magyar időkérés.

Török nyitása után középről próbálja áttenni, de blokkolják, 17:18. Sándor blokkal együtt egyenlít. Két pontot szereznek gyorsan az azeriek, 18:20.

Rahimova Sándorra nyit, de Szakmáry remek pontot szerez, 15:16. Sándor a blokkról szerez pontot, 16:16. Hasanova is felír magának egy pontot, ott az előny. Ziccert rontanak az azeriek, szélesre üt Azimova, 17:17..

Szakmáry blokkjával 13:11, Rahimovát blokkolta. Pekárik nyitása után szépítenek, Aliyeva ütött szépet. Abdulazimova nyit, ő a Vasaban játszik, övék a pont, s hamar fordítanak is, 13:14. Kettővel mennek, de Németh újabb pontjával zárkózik a csapat, 14:15. Egy jó azeri ejtés Aliyevától, 14:16.

Yagubova nyitása után Németh Anett szerez újabb pontot, 10:9. Most Samadova lépett elő fő pontszerzőnek náluk, 10:10, majd Sándorra nyitnak, és nem tudjuk visszatenni, 10:11. Sikerül az egyenlítés, majd Rahimova üt hosszút, 12:11.

Most mi kérünk időt.

Samadova pontjával, majd Pekárik blokkolásával zárkóznak az azeriek, 9:7.Szakmáry nagy ütését kivédik és pontot szereznek belőle, majd Samadova blokkjával egyenlítenek, 9:9.

Azeri időkérés!

Újabb egyenlítés után Sándor is feliratkozik a pontszerzők közé, 5:4. Fej fej mellett haladnak a csapatok, majd Tálas jó nyitása után a blokkal 7:5, sőt egy azeri rontást követően már három, Rahimova blokkolása után pedig már négy az előny, 9:5!

Rögtön egy hosszú labdamenet, amelynek végén Németh Anett szerzi az első pontot, 1:0! A második is itt egy jó nyitás után, aztán Németh újabb pontjával már 3:0. Rahimova két pontjával aztán gyorsan 3:2. Sőt, Rahimova egyenlít, de Tálas egy remek rövid ejtéssel hoz újabb pontot, 4:3.

Kezdődik a mérkőzés!

A melegítésnek vége, jönnek a himnuszok. Előbb az azeri, aztán a magyar.

A csapatok már a pályán, zajlik a melegítés. A legutóbbi Eb-n negyedik helyen végzett azeriek zöld felsőben, a mieink pirosban játszanak.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Magyarország–Azerbajdzsán mérkőzés a női röplabda Európa-bajnokság C-csoportjának harmadik fordulójából. Tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

A csoportunk mai másik mérkőzésén a favorit Hollandia simán, három játszmában nyert Horvátország ellen, ezzel magabiztosan vezeti a csoportot. Bővebben itt.

A női válogatottunk hét nap alatt öt mérkőzést játszik, sorrendben Észtországgal, Romániával, Azerbajdzsánnal, Horvátországgal és az Eb-ezüstérmes Hollandiával. Jan De Brandt csapata pénteken 3:0-ra nyert az észtek ellen, majd szombaton 3:1-re kikapott a románoktól.

TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEK
A-CSOPORT, ANKARA
Franciaország–Szerbia 1:3 (–19, –13, 17, –23)
18.30: Törökország–Bulgária

B-CSOPORT, LÓDZ
Olaszország–Belgium 3:0 (18, 21, 23)
20.30: Lengyelország–Ukrajna

D-CSOPORT, POZSONY
Németország–Oroszország 3:2 (–25, 21, 23, –14, 11)
20.00: Szlovákia–Fehéroroszország

A MAGYAR NŐI RÖPLABDA-VÁLOGATOTT KERETE
Feladók:Bleicher Réka(Újpesti TE),Tálas Zsuzsanna(Swietelsky-Békéscsabai RSE)
Ütők:Bokorné Liliom Rita(Újpesti TE),Dékány Bernadett(Vasas Óbuda),Szerencsés-Miklai Zsanett(1. MCM-Diamant Kaposvár),Németh Anett(Coastal Carolina University – Egyesült Államok),Sándor Renáta(Allianz MTV Stuttgart – Németország),Szakmáry Gréta(SSC Palmberg Schwerin – Németország),Török Kata(Vasas Óbuda)
Centerek: Gyimes Zsófia(Kansas State University – Egyesült Államok),Nagy Eszter(Rote Raben Vilsbiburg – Németország),Pekárik Eszter(Swietelsky-Békéscsabai RSE)
Liberók: Molcsányi Rita(Swietelsky-Békéscsabai RSE),Tóth Fruzsina(Fatum-Nyíregyháza)

A NŐI RÖPLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG CSOPORTJAI
A-csoport (Ankara):
Törökország, Szerbia, Bulgária, Franciaország, Finnország, Görögország
B-csoport (Lódz):Lengyelország, Olaszország, Belgium, Ukrajna, Portugália, Szlovénia
C-csoport (Budapest):MAGYARORSZÁG,Hollandia, Horvátország, Azerbajdzsán, Románia, Észtország
D-csoport (Pozsony):Szlovákia, Oroszország, Németország, Fehéroroszország, Spanyolország, Svájc

AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG PROGRAMJA ÉS EREDMÉNYEI ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik