NŐI RÖPLABDA EURÓPA-LIGA
ARANY DIVÍZIÓ, B-CSOPORT, 3. FORDULÓ
Finnország–MAGYARORSZÁG 3:1
(19, –23, 16, 19)
A legjobb magyar pontszerzők: Szakmáry 18, Pekárik 12, Sándor R. 10

A tamperei összecsapáson ugyanaz a 14 játékos alkotta a magyar keretet, mint a horvátok ellen. Jan De Brandt szövetségi kapitány a kezdőhatoson egy helyen változtatott: feladóátló poszton az előző mérkőzés legjobbjának megválasztott Németh Anett kapott lehetőséget.

A magyar csapat sok támadási hibával kezdte a mérkőzést (7:3), de az időkérés után a javuló sáncmunkának és Szakmáry Gréta ütéseinek köszönhetően hamar egyenlített (11:11). Sokáig fej fej mellett haladtak a csapatok, de a játszma hajráját az ezt megelőzően egy győzelmet és egy vereséget begyűjtő házigazdák várhatták kedvezőbb helyzetből (19:16). Az utolsó labdamenetekre cserékkel is próbálkozott De Brandt, ám egy rossz magyar támadást követően a finnek kerültek előnybe (25-19).

A második szettet is sok rontással kezdte a magyar válogatott, amely ekkor nem találta a finnek pontos játékának ellenszerét (8:2). A folytatásban a vendégek összeszedettebbé váltak, s a csereként beállt Pintér Andrea blokkjával egyre zárkóztak (15:14). Sándor Renáta pontjai után a finnek szakvezetője kért időt (19:20), de ez sem zökkentette ki a magyar csapatot, amely Németh jó sáncával egyenlített (23:25).

A harmadik játékrész tízperces szünetet követően kezdődött, ez a mieinket zökkentette ki jobban: a hazaiak elsősorban ütőjátékosaik, Pauliina Vilponen, Piia Korhonen és Salla Karhu jó teljesítményének köszönhetően folyamatosan növelték a különbséget (11:8, 17:12), s könnyedén kerültek ismét előnybe (25:16).

A negyedik játszmára feladót cserélt Jan De Brandt: Bleicher Rékát Bagyinka Fanni váltotta, de az ő beállása ellenére is a finnek uralták a mérkőzést (8:4). A magyarok egy-két labdamenettől eltekintve nem tudtak megfelelő ellenállást kifejteni (16:8), így a mérkőzés utolsó részében olyanok is pályára léptek, akik eddig kevesebb lehetőséget kaptak. Jan De Brandt tanítványai a végjátékhoz közeledve ugyan három pontra megközelítették ellenfelüket (19:16), de ennél közelebb nem kerültek, s elszenvedték első vereségüket a sorozatban (25:19).

A válogatott Finnországból egyből Nancyba repül, ugyanis szerdán ott mérkőzik meg a franciák legjobbjaival.

A magyar együttes a múlt vasárnapi első fordulóban Franciaországot 3:0-ra, majd szerdán Horvátországot 3:1-re győzte le, így három kör után 2/1-es mérleggel áll csoportjában.

A magyar csapat házigazdaként már tagja a négyes döntőnek, amelyet június 14-én és 15-én rendeznek a Papp László Budapest Sportarénában.

A TOVÁBBI PROGRAM
Május 30., 20.00: Franciaország–Magyarország, Nancy
Június 2., 17.00: Horvátország–Magyarország, Split
Június 5., 18.30: Magyarország–Horvátország, Érd Aréna
Június 14-15.: négyes döntő, Papp László Budapest Sportaréna