Másfél szett után ébredt a magyar válogatott, Horvátország három játszmában így is nyert

ROSKA EMESE BOGLÁRKA (összefoglaló), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre)ROSKA EMESE BOGLÁRKA (összefoglaló), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre)
Vágólapra másolva!
2019.08.28. 17:33
A női röplabda Európa-bajnokság C-csoportjában a magyar válogatott három játszmában kikapott Horvátországtól, így már csak abban az esetben reménykedhet a továbbjutásban, ha az utolsó csoportmérkőzésén legyőzi az eddig még szettet sem vesztő Hollandiát. Jan De Brandt együttese a második szett közepén váltani tudott, de mindez csak a játszmák szorosabbá tételéhez volt elég.
Nagyot küzdött, de játszmát nyerni sem tudott a magyar válogatott (Fotó: Török Attila)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!



NŐI RÖPLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
C-CSOPORT, BUDAPEST
HORVÁTORSZÁG–MAGYARORSZÁG 3:0 (20, 23, 33)
Papp László Budapest Sportaréna, 3600
néző. V: Schürmann (lichtensteini), Themelisz (görög)
HORVÁTORSZÁG: Mlinar 5, BUTIGAN 4, Brcic 3, KLARIC 16, Samadan 3, FABRIS 25. Csere: SAIN (liberó), Dumancic 3, Deak, Popovic-Gamma, Ikic 2. Szövetségi kapitány: Daniele Santarelli
MAGYARORSZÁG: Sándor 8, Nagy E. 1, Németh A. 11, SZAKMÁRY 19, PEKÁRIK 8, Tálas. Csere: Molcsányi, Tóth F. (liberók), Török K. 1, Dékány, Gyimes 5, Bleicher R., Bokorné Liliom 2. Szövetségi kapitány: Jan De Brandt
Az eredmény alakulása. 1. játszma: 2:1, 10:7, 15:11, 19:14, 21:18, 24:19. 2. játszma: 4:2, 8:4, 10:9, 16:11, 17:15, 21:16, 21:21, 24:22. 3. játszma: 3:1, 5:7, 7:11, 9:14, 14:16, 17:20, 23:22 , 23:24, 28:27, 32:33
MESTERMÉRLEG
Daniele Santarelli
: – A harmadik szett mindenkit kikészített, jól elfáradtam én is. Büszke vagyok a csapatra, meglepetésszerűen kezdtünk. Kár az azeriek elleni vereségért, csütörtökön szurkolunk majd, hogy Románia legyőzze Azerbajdzsánt, de már így is azt mondom, jól zártuk a csoportkört.
Jan De Brandt: – Az első szettben nem voltunk jól, szenvedtünk fogadásban, de aztán a cserékkel feljavultunk, a második szettől megtaláltuk a jó ritmust, pech, hogy olyan kevéssel elveszítettük azt a felvonást. A közönség hosszabb meccset érdemelt volna, köszönet a szurkolóknak a biztatásért, a játékosaimnak elképesztő élmény volt ilyen tornán szerepelniük.

KORÁBBAN
Azerbajdzsán–Észtország 3:2
(20, –18, 22, –22, 11)

Az állás: 1. (és továbbjutott) Hollandia 4 győzelem/0 vereség, 2. (és továbbjutott) Azerbajdzsán 3/1, 3. (és továbbjutott) Horvátország 3/2, 4. Románia 2/2 (6), 5. Magyarország 1/3, 6. Észtország 0/5

ÖSSZEFOGLALÓ

A pesszimisták vagy a realisták véleménye érvényesült, ki tudja, mindenesetre tényleg csak nagyjából szerdán este nyolcig volt értelme számolgatni, amennyiben a magyar válogatott legyőzi a horvátokat, akkor az azerieknek csütörtökön mit kell játszaniuk a románok ellen és kinek kedvezhet a szettarány.

VÉLEMÉNY

SZAKMÁRY Gréta, a válogatott ütője: – Hatalmas élmény volt ennyi ember előtt játszani. Keresem a szavakat, mert nagyon jó mérkőzést vívtunk, küzdöttünk, mint disznó a jégen. Ugyan kikaptunk, de úgy érzem, szépen búcsúzunk. Az első két elveszített szett után sem törtünk meg, persze megértettük, hogy három pontot már nem szerezhetünk, de még játszunk a hollandokkal, így bármi megtörténhet, mindenkinek van esélye.

Aztán gyorsan, szinte pontosan egy óra alatt megdőlt a tétel, hiszen 2:0-ra elhúztak a horvátok, ráadásul aztán a házigazda nemhogy 3:0-ra vagy 3:1-re, sehogyan sem győzte le a őket a női röplabda Európa-bajnokság C-csoportjának negyedik fordulójában.

A válogatottnak sajátja, hogy amikor igazán kell, a saját maga ásta gödörből is kikapaszkodik – lásd három éve, a románok elleni Európa-bajnoki selejtezőn –, de ahogyan az egész kontinensviadalon, a horvátok elleni sorsdöntő csatában is hiányzott a csapatból az átütő erő: szó szerint és átvitt értelemben is.

A közönségen semmi sem múlt, most tényleg majdnem megtelt az aréna, majd' négyezer szurkoló várta a csodát – ami aztán elmaradt.

Ugyanaz a magyar kezdő lépett pályára, mint eddig, ám a világklasszis Samanta Fabris vezetésével a horvátok léptek el. Jan De Brandt szövetségi kapitány ezúttal gyorsan reagált a gyengébb játékra, a szett derekán a horvát nyitásokkal alaposan megküzdő Sándor Renáta helyett jött Török Kata. Nagyon kiszámítható volt azonban a magyarok játéka, folyton Szakmáry Gréta kapta a labdát, és ezt a horvát sánc is pontosan tudta. Később az átló Németh Anett is több szóhoz jutott, és ugyan a gyengébb horvát nyitás a hazaiak kezére játszott, a 16:13-as hátrányban, kétszer is semmiből megmentett, majd megnyert katartikus labdamenet sem hozott fordulatot.

A második játszmában többnyire már az elsőben is néhány labda erejéig pályára küldött feladó, Bleicher Réka irányította a játékot, a szintén csereként beszálló Gyimes Zsófia szervái is adtak némi lendületet – egy-egy pontját legjobban a lecserélt poszttárs, Nagy Eszter ünnepelte a cseresarokban. Sokat számított, hogy végre elkezdett blokkolni a válogatott.

Bár egyre hízott a horvát előny, nem esett kétségbe: 21:16-os hátrányból 21:21-ig zárkózott. Szakmáry gyenge feladásokat is pontra váltott, ám a legfontosabb pillanatokban az ellenfél volt a jobb.

A harmadik felvonásban ugyan 8:5-re és 13:9-re is elhúzott a csapat, ám egy-egy hiba megint ahhoz vezetett, hogy a horvátok fordítottak a hajrában. Az első meccslabdát a challenge hárította, hiszen a horvátok hálóba értek, majd a magyar játszmalabda egy sokak által bent látott, de a videóbíró által outnak ítélt szervával maradt kihasználatlan. Aztán 27:26-os hátrányban után megint a challenge segített nekünk, hiszen Sándor labdája pályát ért. Egyik és másik oldalon is rontottak szervát, az idegek harcát végül az ellenfél bírta jobban, a 3:0-s vereséggel pedig tényleg csak matematikai esélye maradt a válogatottnak a csoportból való továbbjutásra.

„Hihetetlen volt, ahogy egy emberként mozdult meg az egész csarnok!”

PERCRŐL PERCRE

HARMADIK JÁTSZMA

Horvátország megnyerte a mérkőzést!

Sándort
blokkolják 34:33. Tálas megy fel, meghúzná a váratlant középről, de Klaric sáncol pontosan és ezzel Horvátország megnyerte a mérkőzést! 35:33.

Szakmáry megy fel és a blokk mellett elütve a bal sarokba küldi a labdát, 32:33. Klaric pontos a hálónál, 33:33.

Jó a magyar nyitás, de sajnos a horvát fogadás is és megint jön Fabris... 32:32.

Klaric
lecsapása jó, kegyetlen erő volt benne, újabb horvát meccslabda. De hárítjuk, Szakmáry üti el remekül a blokk mellett! 31:31. Németh megy föl remekül és az ellenfél oldaláról érkező labdát remekül lepattintja a horvát térfél közepére, játszmalabda újfent! 31:32.

Sándor
egy ásszal felérő nyitás, 29:30 ide, játszmalabda! A következő nyitásra jó a horvát fogadás, Fabris támad vissza belőle és ott a pont, 30:30.

Brcic
megy magasabbra mindenkinél, majd a blokk felett a bal hátsó sarokba küldi a labdát, újabb meccslabda, 28:27. Egyenlítünk, de aztán a horvátok újabb meccslabdához jutnak. 29:28-nál Fabris jön nyitni, erőből húzza meg, de pontatatlan, 29:29!

És nem sikerült hárítani. Legalábbis így tűnik elsőre
Videót kérünk biztos ami biztos, és bejön! A blokk után benn volt a labda a challenge alapján! 27:27!

Sándor ejtését blokkolják, ezzel 27:26, és horvát meccslabda. Az első igazi...

Németh, Tálas, Pekárik
a labda útja és utóbbi szenzációsan lecsapja a bal sarokba, 25:26! De jó a horvát nyitás és egál megint...

Tálas
feladása után Pekárik centerből megoldja, újabb játszmalabda! 24:25. De azonnal jön a válasz a horvátoktól, 25:25.

Gyimes!
A vonalbíró szerint ász! A vezetőbíró szerint viszont out! Újra videót kérünk! Ezúttal nem jön be, sajnos kinn volt! 24:24...

A horvátok elrontják a nyitást, 23:23. Gyimes nyitása jó, újabb hosszabb labdamenet, de jó a horvát blokk, talán Sándorral szemben, 24:23 és meccslabda Horvátországnak. Videót kérünk! És jó! Ezúttal nekünk segít! 23:24 ide és szettlabda a magyar válogatottnak!

Jan De Brandt időt kért.

Jó a horvát blokk Szakmáryval szemben, sajnos egál! 22:22. De a vezetést nem tudják megszerezni, Szakmáry robban lendületből a hálóhoz és elüti a blokk mellett balra, 22:23... De a horvátok videót kérnek, és nekik adnak igazat, mégis náluk az előny... 23:22 oda. Szakmáry a hálóhoz ért a bírók szerint.

20
:21 után Fabris az egyenlítésért nyit, de Molcsányi nagyszerűen fogadja, ellentámadunk, Szakmáry pedig lecsapja, 20:22! Araszolunk az első szettgyőzelem felé!

Sándor
löbböli át a blokkot, 17:20! Újabb horvát időkérés! Majd az első akcióból Fabris csinál pontot, Szakmáry csak belekapni tud a keresztlabdájába. 18:20. Bokorné Liliom Ritát blokkolja Brcic, 19:20. De mielőtt nagyobb lenne a baj, Sándor jelentkezik egy újabb bravúros ponttal, 19:21!

15
:17 ide, majd egy újabb klasszis megoldás Szakmárytól, de a következő két pont megint a horvátoké, így felzárkóznak egy pontra... Újabb hosszú labdamenet, itt is, ott is nagy mentésekkel, aztán Pekárik, háttal a hálónak csak átteszi a labdát, a horvátok viszont nem számítanak rá, ott a pont megint! 17:19.

Szakmáry
üti el a labdát a blokk felett, majd megint Szakmáryra jön ki a játék, úgy üti meg a labdát, hogy a blokkról kifelé pattanjon, be is jött! 12:16. Szépítenek a horvátok, aztán Brcic keresztje pontos, kihasználja a bal kezében rejlő lehetőségeket... 14:16. Dumancic viszont a hálóba pofozza a saját nyitását, 14:17.

Németh üti be a következő magyar pontot! Öttel vezetünk, 9:14. A horvátok viszont zsinórban három pontot is ütnek. Kár érte, nálunk előbb rossz a blokk, kipattan a pályáról, náluk viszont a következő jó, úgy vágódik le a labda a térfelünk közepén, hogy arra senki sem tud mozdulni. 12:14. Magyar időkérés!

A harmadik szett remekül indult Magyarország számára (Fotó: Török Attila)
A harmadik szett remekül indult Magyarország számára (Fotó: Török Attila)


Fabristól jön egy kíméletlen vonalütés a blokk mellett, 8:11. Gyimes elé kerül a labda a jobb szélen, ő pedig nem a blokkba üti, hanem ujjheggyel finoman elböki felette! 8:12! Szépítenek a horvátok, de Szakmáry a következő labdamenet végén nagyszerű kereszt-lecsapással jelentkezik, 9:13.

Sándor Renátát
próbálják hiába blokkolni a horvátok! 7:11! Santarelli időt kér!

Egy elhúzódó labdamenet, de a horvátok a végén némi szerencsével megszerzik a pontot. 6:8. A következő labdamenet megint a horvátoké, viszont elrontják a nyitást, így marad közte a két pont! 7:9. Brcic kiüti a lecsapásnál, így 7:10!

Jól támadják a nyitást a horvátok, így egál megint, de jön Szakmárytól egy jó lecsapás, aztán még egy pont, így először a mérkőzésen kettővel vezetünk egy szetten belül! 5:7. Pekárik blokkolja Fabrist! Hárommal vezetünk, 5:8!

Pekáriktól
jó a blokk, ezzel 4:4 és egál! Majd Pekárik megint bemutat egy jó blokkot, ezúttal Fabrisszal szemben! Vezetünk! 4:5

3:1 után nem jó a horvát nyitás-fogadás, ezzel szépítünk, viszont a következő pont megint a horvátoké, Szakmáryt blokkolják. 4:2.

Az első pont a miénk! Aztán viszont Szakmáry lecsapása kissé hosszú, így 1:1. Fabris jön és a magyar blokkról a pályán kívülre perdül a labda, így 2:1 oda!

MÁSODIK JÁTSZMA

Az első játszmalabdát hárítjuk, aztán jó a nyitás, de Szakmáry lecsapását összeszedik a horvátok, jön az ellentámadás, és ez sajnos jó a horvátoknak, 25:23. A második szett is Horvátországé! 2:0. Elúszott a hárompontos győzelem reménye.

22:22! Egy rendkívül hosszú labdamenet, többször is nagyot mentünk, Tóth, majd Tálas, a végén pedig Szakmáry lecsapása jó! De a vezetést megint nem tudjuk megszerezni... Majd egy jó nyitás és Ikic belöbböli a mieink közé, 24:22, játszmalabda.

Szakmáry! 21
:21! Zsinórban az ötödik pontunk és egál! Németh sajnos a blokkba üti, a fordítás így nem jön össze, 22:21.

Gyimes
blokkolja Mlinart, majd egy remek nyitás Sándor Renátától, 21:19. Németh-től jön egy lecsapás, a horvátok belekapnak, de a pályára nem tudják visszatenni! Egy pont! 21:20.

Tálas
jön vissza a pályára, jó a feladása, Gyimes pedig remek leütést hoz! 19:16! Felmegy a blokk, de sajnos kipattan a kezünkről! Majd Fabris üt el egy újabb labdát a blokk mellett, 21:16. Egy szerencsés pont Szakmárytól, de kellenek az ilyenek is. Zúg a lelátón a mindent bele, mindent bele! 21:17.

Magyar pont az időkérés után! Megint jól ment fel a blokk és sikerült megzavarni a horvátokat, akik a hálóhoz érnek. A nyitás viszont hosszú! Három pont közte! 18:15. Most a horvátok blokkolnak jól, 19:15, megint négy van közte...

Nincs két perce, hogy az egyenlítéshez is közel voltunk, most Fabris leütése után már öt van közte a horvátok javára megint.... 16:11. Tóth Fruzsina jön csereként, de az első fogadás nem jön össze, 17:11. Pekárik szépít, majd Fabrisszal szemben jó a blokk! Gyimes! 17:13! És egy újabb jó blokk, megint Gyimes keze ért oda! 17:14! Most Horvátország kér időt!

Egy egy pont mind a két oldalra, majd Pekáriktól jön egy magabiztos blokk, ezzel ismét csak egy van közte! Viszont mielőtt egyenlíthetnénk, jön Fabris egy újabb jó lecsapással a térfelünk közepére, senki sem érhette el. 13:11. Klarictól jön egy ász... 14:11.

10:6
után Szakmárytól jön egy remek leütés, majd Gyimestől egy ász! 10:8, Gyimes megint, besegít a hazai háló, feljövünk egy pontra! A következő szerva viszont kicsit hosszú, 11:9!

Bokorné Liliom Rita ejti be a labdát a sánc mögé, 7:4, de a következő labdamenet megint a horvátoké, 8:4. Egy rossz feladás a horvátoknál, a jobb szélen érkező horvát játékos nem is tudja a pályára ütni, 8:5. Viszont jön Fabris és megint üt egy nagyon magabiztos pontot… sajnos ellentmondást nem tűrő megoldás. 9:5.
Két hiba is a mieinktől, egy rossz nyitás után Jan De Brand ismét időt kér! 7:3 a horvátoknak…

Liliom Rita és Bleicher Réka jön csereként. Rossz a magyar nyitás, 4:2, sajnos megint nem ide! Pekárik szépít, majd Szakmáry mentene nagyot, de épp Pekárik fejét találja el, innen pedig nem sikerül visszahozni az akciót (5:3).

Fabris üt ismét látványos pontot, ezzel visszaszerzi a vezetést a horvát válogatott. De tud ám hibázni ő is, a következőt kiüti a pályáról! (2:2). Németh üti a blokkba, 3:2.

A horvátoké az első pont a második játszmában is (1:0). Aztán jön egy jó blokk Szakmárytól, így egál! (1:1).

ELSŐ JÁTSZMA

Klaric beejti a blokk mögé a labdát, 25
:20! A horvátoké az első játszma 1:0.

Az imént beállt Gyimes nyit, de a horvátok visszatámadnak, övéké a pont, játszma labda 24:19. Az elsőt hárítjuk, Pekárik Eszter üti be a pontot. 24:20.

Aztán viszont rossz a magyar szerva, 22:18, majd Klaric csinál látványos akciót centerjáték végén, 23:18. Németh Anett üti el a kettes blokk mellett a labdát, 23:19.

Szakmáry nyit remekül, a labda ugyan visszajön, de Török Kata ziccerben ütheti le, 21:17. A következő pont is a miénk, most talán kicsit el lehet indulni felfelé! 21:18.

Tálas feladása után Nagy Eszter hozza a pontot, 19:15. De nem sikerül tovább zárkózni, sőt, a horvátok megint két labdamenetet is megnyernek, ezzel 21:15 nekik! Egyre közelebb kerülnek az első szett megnyeréséhez...

18
:14 után Fabris nyit kőkeményen, nem sikerül a fogadás, így már öttel vezetnek a horvátok. Jan De Brandt másodszor is időt kér. 19:14.

Németh
ment nagyot háttal a pályának, majd Török Kata megcsinálja belőle a pontot! 16:14. De Fabris ellen megint nincs ellenszerünk, visszaállítja a hárompontos horvát fórt... 17:14.

A következő két pont megint a horvátoké sajnos, 15:11. Jan De Brandt időt kér! Hosszú a horvát nyitás, 15:12. Utána viszont Fabris elüt a sáncunk mellett, 16:12. És megint kiütik a pályáról a szervát, így 16:13.

13:9
után Molcsányi ment óriásit, majd Szakmáry leütését nem tudják visszatenni a pályára a Horvátok. Németh Anettől jön egy kiváló nyitás, felzárkózunk két pontra! (13:11)

Sándor nyitása nem jó, 11:8-nál járunk. Jön a helyére Török Kata, felé nyitnak a horvátok, de most ők hibáznak bele. Sajnos így marad közte három, 12:9-re mennek a horvátok.

Németh
megy fel blokkolni de oldalra vágódik a labda (9:7). Majd Sándor Renáta felé megy egy nyitás, nem sikerül fogadni (10:7).

6:4
után jön egy újabb jó leütés Németh Anettől (6:5), a következő pont a horvátoké, viszont zsinórban három akciót is remekül csinál végig a magyar válogatott, így újfent visszaszerezzük az előnyt (7:8). Videózni kell, a horvátok egyike hálóhoz érhetett. De sajnos nem, így az utóbbi pont a horvátoké a mieink helyett. (8:7)

4:3-nál
először vezetünk, de nem tartott sokáig, a horvátok egyenlítenek, majd egy jó blokkal a vezetést is visszaveszik. (5:4)

A miénk volt az első nyitás, de a horvátoké az első pont, viszont jó magyar fogadás után Németh Anett egyenlít (1:1). A következő labdamenet megint a horvátoké, aztán jön egy pocsék nyitás tőlük, a hálóban landol (2:2).

A hangulatra nem lehetett panasz (Fotó: Török Attila)
A hangulatra nem lehetett panasz (Fotó: Török Attila)



A magyar válogatott három szettben megnyerte az első csoportmérkőzését Észtország ellen, ezután viszont négy szettben kikapott Romániától, majd három játékban Azerbajdzsántól. Így pedig már nem csak a saját kezében van a sorsa...

A MAGYAR NŐI RÖPLABDA-VÁLOGATOTT KERETE

Feladók:Bleicher Réka(Újpesti TE),Tálas Zsuzsanna(Swietelsky-Békéscsabai RSE)
Ütők:Bokorné Liliom Rita(Újpesti TE),Dékány Bernadett(Vasas Óbuda),Szerencsés-Miklai Zsanett(1. MCM-Diamant Kaposvár),Németh Anett(Coastal Carolina University – Egyesült Államok),Sándor Renáta(Allianz MTV Stuttgart – Németország),Szakmáry Gréta (SSC Palmberg Schwerin – Németország),Török Kata(Vasas Óbuda)
Centerek: Gyimes Zsófia(Kansas State University – Egyesült Államok),Nagy Eszter(Rote Raben Vilsbiburg – Németország),Pekárik Eszter(Swietelsky-Békéscsabai RSE)
Liberók: Molcsányi Rita(Swietelsky-Békéscsabai RSE),Tóth Fruzsina(Fatum-Nyíregyháza)

A NŐI RÖPLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG CSOPORTJAI
A-csoport (Ankara):
Törökország, Szerbia, Bulgária, Franciaország, Finnország, Görögország
B-csoport (Lódz):Lengyelország, Olaszország, Belgium, Ukrajna, Portugália, Szlovénia
C-csoport (Budapest):MAGYARORSZÁG,Hollandia, Horvátország, Azerbajdzsán, Románia, Észtország
D-csoport (Pozsony):Szlovákia, Oroszország, Németország, Fehéroroszország, Spanyolország, Svájc

AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG PROGRAMJA ÉS EREDMÉNYEI ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik