Női röplabda: a döntőbe jutás a cél az Európa-ligában

Vágólapra másolva!
2018.06.13. 14:18
A játékosok, a szövetségi kapitány és a szövetség vezetősége is egyértelműen a döntőbe jutást ki célul a női röplabda Európa-liga Arany-divíziójának csütörtöki, pénteki, Budapesten rendezendő négyes döntőjében.

Csütörtök este 8-kor Csehország ellen lép pályára a magyar női röplabda-válogatott az Európa-liga Arany-divíziójának négyes döntőjében, amelynek Budapest, a Papp László Budapest Sportaréna ad otthont.

„Már önmagában nagy eredmény, hogy olyan helyszínen szerepel a röplabda, ahol korábban nem – jegyezte meg Ludvig Zsolt, a szövetség főtitkára. – Elvárás, hogy a csapat a legjobb játékát nyújtsa, és ha ez sikerül, akkor döntőbe lehet jutni. A csehek építkezésbe kezdtek, maximális koncentrációval le lehet győzni őket. A szövetség számára nagy kihívás volt az esemény szervezése, például az, hogy nézőkkel megtöltsük az arénát.”

A csapat hat mérkőzést játszott a csoportban, négy győzelemmel és két vereséggel fejezte be a szakaszt.

„Tökéletes felkészülést zártunk, nem túl stresszeset, de voltak céljaink – kezdte Jan De Brandt szövetségi kapitány. – Meg akartuk nyerni a hazai meccseket, hogy jó reklámot csináljunk a sportágnak itthon. Az idegenbeli mérkőzések ugyancsak jól szolgálták a felkészülést, szóval jó állapotban várjuk a versenyt, ezt a csodálatos eseményt. Az előétel, a csoportkör nagyon finom volt, a főfogás Csehország, és a desszert a pénteki mérkőzés lesz.”

A szakember elmondta, hogy figyelte a cseheket, akik mind a hat meccsüket megnyerték a csoportban: erős és eredményes csapat vár a magyar válogatottra.

„Senkinek sem jelent plusz terhet, hogy hazai pályán játszunk, ez inkább motiváció, a közönség plusz egy ember lesz nekünk a pályán – mondta Bleicher Réka, a magyar együttes feladója. – Amikor elkezdtük a felkészülést, Jan azt mondta, hogy június tizennegyedikén kell a legjobbunkat hoznunk. Nagyon jól összeállt a csapat.”

„A meccsek alatt jó közösséget és jó csapatot építettünk fel, elkezdtük érezni egymást. Így kellett alakulni a mérkőzéseknek, és a nehezítő körülménynek számító utazások is hozzátettek ahhoz, hogy összeálljon a válogatott. Ez lehet a legnagyobb erősségünk. Fontos, hogy mindenki lássa, mennyire szeretjük, amit csinálunk. A Papp László Sportarénában képviselni a magyar színeket – ezeket a pillanatokat meg kell élni és meg kell ragadni” – nyilatkozott Nagy Eszter, a csapat centere.

Szedmák Réka a teljes négyes döntő legfiatalabb játékosa, de a céltudatos ütő kiemelte, szeretné, hogy ne a kora miatt beszéljenek róla. „Különben is, ne neveket emeljenek ki, hanem a magyar válogatottat, hogy ott van az Európa-liga döntőjében. Érzem az extázist, és már nagyon várom a délutáni edzést, hogy először itt készüljünk. A sajtótájékoztató előtt benéztünk, tényleg óriási a tér, be kell járnia a szemnek.”

A liberó, Molcsányi Rita kiemelte, biztosan nem lesz panasz a hangulatra, hiszen a közönség a csoportkör hazai mérkőzése alatt már bizonyította, hogy milyen jól tudja biztatni a csapatot.

Amennyiben a csapat legyőzi a cseheket, június 20–24-én Peruban, Limában szerepel. Itt rendezik a selejtező tornát, hat csapattal (Kolumbia, Peru, Puerto Rico, Kazahsztán és az El két döntőse), és a győztes játszhat a Nemzetek Ligájából kieső csapattal, hogy feljusson az elitsorozat 16-os mezőnyébe.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Bagyinka Fanni (Hungast-Haladás, feladó), Bleicher Réka (feladó, UTE), Dékány Bernadett (ütő, Trentino Rosa), Lékó Lilla (liberó, Jászberény VT), Molcsányi Rita (liberó, Linamar-Békéscsabai RSE), Nagy Eszter (center, Linamar-Békéscsabai RSE), Németh Anett (ütő, Vasas Óbuda), Pekárik Eszter (center, Linamar-Békéscsabai RSE), Pintér Andrea (center, Jászberény VT), Sándor Renáta (ütő, Allianz MTV Stuttgart), Szakmáry Gréta (ütő, SSC Palmberg Schwerin), Szedmák Réka (ütő, Linamar-Békéscsabai RSE), Szűcs Kinga (ütő, UTE), Tálas Zsuzsanna (feladó, Trefl Proxima Kraków), Villám Lilla (ütő, Fatum-Nyíregyháza)

A PROGRAM
Csütörtök

17.00: Bulgária–Finnország
20.00: Magyarország–Csehország
Péntek
17.00: a 3. helyért
20.00: döntő

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik