Női röpi MK: elmaradt a nagy csata, megvédte címét a Fatum

R. E. B.R. E. B.
Vágólapra másolva!
2019.02.17. 16:48
2018-hoz hasonlóan ismét a Nyíregyháza győzött a női röplabda K&H Magyar Kupa érdi döntőjében, miután a várakozásokhoz képest relatíve könnyedén, három – szoros – játszmában múlta felül a bajnok Békéscsabát.  
A Nyíregyháza megvédte címét a kupában (Fotó: Tumbász Hédi)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A Nyíregyháza megvédte címét a kupában (Fotó: Tumbász Hédi) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

Nem lehet nem az egy évvel ezelőtti Magyar Kupa-döntő felelevenítésével kezdeni az idei finálét, hiszen 2018 márciusában ugyancsak a Nyíregyháza és a Békéscsaba csatázott az aranyért. Nyíregyházi oldalon néhány nappal a nagy meccs előtt Hollósy László váltotta Horváth Andrást (a tréner Hollósy segítője lett, most is az), s ez nyerő húzásnak bizonyult, hiszen óriási csatában a nyírségiek legyőzték a címvédő Békéscsabát. A vereség Alberto Salomoni edző állásába került, más kérdés, hogy az utódjának kinevezett Kormos Mihályt januárban Bogdan Paul követte a poszton. Szóval, mindenki nagy csatára számított – ami aztán elmaradt.

A finálé egyébként jelképes cselekedettel indult: Kovács Ferenc, a Magyar Röplabda-szövetség elnöke, Jan De Brandt, a női válogatott szövetségi kapitánya, továbbá a játékkal nemrég felhagyó korábbi válogatott Dobi Edina egy gombnyomással elindította a jegyvásárlást az augusztus 23-án kezdődő, részben hazai rendezésű női Európa-bajnokságra.

Döntőhöz méltó színvonalú játékkal indult a mérkőzés. Kezdetben a Nyíregyháza nem tudott ellenállni a Békéscsaba nagy ütőinek, a bajnok 4:1-re meglépett, ám aztán fokozaton a címvédő került előnybe. A magyar mezőnyben kiemelkedőnek számító ütőmagasságú Inneh-Varga Elizabet labdái ellen tehetetlen volt a csabai csapat. Bogdan Paul 16:10-es hátrányban a csapatot felrázandó feladót cserélt, Tálas Zsuzsanna helyett érkezett Fábián Fanny, ám a Nyíregyháza így is hét játszmalabdához jutott (24:17). Némi nyírségi koncentrációmegingás, illetve a nagy békéscsabai küzdésnek köszönhetően Nikoleta Perovics és társai a hétből négyet hárították, ám Fábián pályán kívülre szálló szervájával a Nyíregyháza került előnybe (25:21).

A Békéscsaba a második játszmában is gyengébben szervált, mint ellenfele, amely láthatóan jól felkészült belőle, a nyíregyháziak jól olvasták a békéscsabai kísérleteket. Szorosabban alakult a szett, ám a BRSE csak követte ellenfelét, egyenlíteni nem tudott. Bogdan Paul egyre idegesebben magyarázott, 18:15 után az időkéréskor külön Tálasnak és Perovicsnak ecsetelte a teendőket. Hiába, legalább ismét a Nyíregyházáé lett a játszma (25:22).

A békéscsabai ejtegetések nem vezettek célra, sok hibával játszott a szerdán története legnagyobb sikerét aratva a CEV-kupában négy közé jutó csapat. Perovics és Tatjana Bokan villant meg többször, ám az együttes összességében nem volt képes arra a játékra, amelyet például legutóbb a nemzetközi kupaporondon mutatott. A címvédő Nyíregyháza összességében magabiztosabban röplabdázott, a játék minden elemében felülmúlta kihívóját, így megvédte Magyar Kupa-címét, és összességében nyolcadszor hódította el trófeát.

A Nyíregyháza egyébként a bajnokságban már négyszer legyőzte a Békéscsabát, így a kupadöntővel együtt ötször bizonyult jobbnak nála.

NŐI RÖPLABDA MAGYAR KUPA
DÖNTŐ

FATUM-NYÍREGYHÁZA–SWIETELSKY-BÉKÉSCSABAI RSE 3:0 (21, 22, 23)
Érd Aréna,
1800 néző. V: Tillmann, Adler
NYÍREGYHÁZA: Matics 7, KALICSANIN 6, INNEH-VARGA 13, BRISEBOIS 17, White 6, G. FRANCESCO 6. Csere: TÓTH F. (liberó), Szabó L. Edző: Hollósy László
BÉKÉSCSABA: Ivanovics 3, Sz. Medics 4, Tálas, BOKAN 13, BODOVICS 8, Perovics 16. Csere: Molcsányi (liberó), Fábián, Mlinar 6, Bodnár 3, Glemboczki. Edző: Bogdan Paul
Az eredmény alakulása. 1. játszma: 1:3, 7:7, 10:7, 16:10, 19:16, 24:17. 2. játszma: 3:2, 7:3, 14:9, 18:15, 22:21, 24:22. 3. játszma: 3:2, 8:4, 12:6, 16:9, 18:15, 23:18, 23:22, 24:22
MESTERMÉRLEG
Hollósy László:
– Ilyenkor mindenki csak a jéghegy csúcsát látja, a sikert, de a hétköznapokban nagyon sokat kellett dolgozni érte. Voltak rosszabb és jobb napok, olyan, mint egy házasság, sok feszültséggel. Talán abban voltunk erősek, hogy az óhatatlanul fellépő konfliktusokat sikerült megoldanunk. Csodálatos, hogy ilyen arányban sikerült nyerni, a legmerészebb álmaimban sem gondoltam, hogy összejön. Ugyanakkor dolgozni kell, mert nyilván mostantól mindenki minket akar elkapni.
Bogdan Paul: – Egy pillanatig sem uraltuk a mérkőzést, az első perctől azt utolsóig az ellenfél irányított. Elképesztően rosszul szerváltunk, sok könnyű helyzetet rontottunk el, fogadásban is sokszor hibáztunk. A hét közben a magyar röplabda történetének egyik legnagyszerűbb teljesítményét érte el a csapat, nem lehetett most mentálisan fáradt, és fizikailag sem, hiszen profi játékosok.

A 3. HELYÉRT
VASAS ÓBUDA–JÁSZBERÉNY 3:0 (23, 22, 17)

A VÉGEREDMÉNY
1. Fatum-Nyíregyháza (Ancsin Kitti, Danielle Brisebois, Genesis Francesco, Inneh-Varga Elizabet, Szanja Kalicsanin, Lászlop Alexandra, Tatjana Matics, Allison Mayfield, Olivera Medics, Szabó Lili, Tóth Dalma, Tóth Fruzsina, Jazmine White. Edző: Hollósy László),
2. 1. Swietelsky-Békéscsabai RSE, 3. Vasas Óbuda, 4. Jászberény

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik