Női röpi: „Mi vagyunk a legjobbak” – nagy a mellény a riválisnál

ROSKA EMESE BOGLÁRKA (MEXIKÓ)ROSKA EMESE BOGLÁRKA (MEXIKÓ)
Vágólapra másolva!
2017.07.07. 07:42
null
Itt készülnek a mieink a tornára
Elbizakodottan nyilatkozott a magyarok elleni mérkőzésről és a World Grand Prix harmadik vonalának mexikói tornájáról Francisco Cruz, Trinidad és Tobago szövetségi kapitánya, így a magyar női röplabdázók még inkább le akarják győzni az ellenfelet a magyar idő szerint szombat hajnali nyitányon.

 

Majdnem pórul járt Pallag Ágnes a csütörtöki első edzésen. Történt ugyanis, hogy a World Grand Prix harmadik csoportjának Trinidad és Tobago elleni nyitányára készülő magyar női röplabda-válogatott csütörtökön először – és a magyar idő szerint szombat hajnali egykor kezdődő mérkőzés előtt utoljára – edzhetett a meccs helyszínén. A körcsarnok alapvetően szép, ám nem túl igényesen rakták le a borítást, így többen is elégedetlenül nézték a pályát. Később viszont a többség megriadt, amikor a plafonról lelógó óriási reklámplakátok egyikét mindenféle figyelmeztetés nélkül oldották le, majdnem eltalálva Pallagot. Az ütőjátékos végül szerencsére megúszta a sérüléssel fenyegető esetet.

A jövő héten ennél is komolyabb veszélyek leselkednek a válogatottra, amely a mexikói Aguascalientes után Caracasba utazik, márpedig Venezuelában lenni mostanság nem életbiztosítás. Mindenki vérmérséklete szerint vette tudomásul a legfrissebb híreket, miszerint egy kormánypárti csoport betört a venezuelai parlamentbe, és képviselőket vert véresre. Noha még korábban elhangzott, hogy kiemelten ügyelnek a World Grand Prix szereplőinek biztonságára, egyáltalán nem tűnik elhamarkodottnak Németh Lajos csapatvezető óvatossága, aki már jó előre megmondta: a caracasi szállodából bárki legfeljebb mérkőzés vagy edzés miatt teheti ki a lábát.

Korai azonban még a második tornával foglalkozni, hiszen előbb sorrendben Trinindad és Tobago, Ausztrália és a házigazda Mexikó vár a magyarokra Aguascalientesben.

Az eseményt a szokásoknak megfelelően sajtótájékoztató vezette fel, amelyen mind a négy szövetségi kapitány nyilatkozott a viadallal kapcsolatos várakozásairól. A trinidadiak edzője igencsak alulöltözött érkezett az eseményre, póló nélkül viselte köldökig lehúzott cipzárral a melegítőfelsőt. Ellenben nagy mellénnyel beszélt arról, hogy ők bizony nyerni jöttek, s szerinte az ő válogatottja a legjobb. Alberto Salomoni szövetségi kapitány fejcsóválva idézte a csapatnak a kapitánykolléga flegma szavait, s az a konszenzus született: meg kell nekik mutatni a pályán, van náluk jobb a mezőnyben.

„A trinidadiak azt gondolják, hogy övék lesz a torna, mi ellenben szeretnénk bebizonyítani, hogy tévednek – jegyezte meg Liliom Rita csapatkapitány. – Fizikailag nagyon erősek a játékosok, minden erejüket beleadják az ütésbe. Nekik az a lényeg, hogy minél nagyobbat üssenek, mindegy, hogy a pályára be, vagy négy méterrel ki, viszont nem túlságosan szervezettek. Igyekszünk ezt kihasználni, fegyelmezetten játszani. Ha nagyon szép pontot csinálnak, akkor oké, az az övék, de utána egyből vissza kell állnunk, és tenni a dolgunkat. Amikor kijelented, hogy hú, mennyire jó vagy, utána mindig erős visszaesés jön. Reméljük, náluk is így lesz.”

A magyarok azonban nem az ellenfél hibáira akarnak apellálni, így a délutáni edzésen a tétnek megfelelő mentalitással készültek. Igaz, a kapitány a tréning nem minden részében látta viszont az elvárt pörgést, ezért néha felemelte a hangját. Összességében Salomoni azonban elégedett volt a csapattal, mint mondta, sokkal jobban gyakoroltak, mint az érkezés másnapján, azaz a játékosok kezdenek akklimatizálódni. Némi ijedtségre adott okot, hogy rossz lépés miatt Szakmáry Grétának megfájdult a térde, s Vígvári Benedek masszőr néhány percig kezelte, majd tape-elte is, ám az ütő később visszaállhatott.

Magyar idő szerint szombaton hajnal egykor mindenkire szükség lesz, hiszen 1986 után először lép pályára a magyar válogatott a nemzetközi szövetség, az FIVB által szervezett világversenyen (a World Grand Prix-et nyugodtan tekinthetjük annak).

MIBE IS CSÖPPENTÜNK?

A női World Grand Prix három év késéssel, 1993-ban követte a férfiaknak kiírt világligát, mindkét sorozatot amolyan csúcstermékként „dobta piacra" a Nemzetközi Röplabdaszövetséget (FIVB) és a sportágat nagy ívű pályára állító, 1984-ben elnöknek választott mexikói ügyvéd, Rubén Acosta (2008-ig állt a szövetség élén). A 25. alkalommal programon lévő WGP minden esztendőben olimpiai és világbajnoki nívót képvisel (ráadásul a zsebek sem maradnak üresen), és úgy terebélyesedik, mint a kis gömböc. Első alkalommal Brazília, Dél-Korea, az Egyesült Államok, Japán, Kína, Kuba, Németország, Oroszország alkotta a mezőnyt, és Kuba szerezte meg az elsőséget. A sorozatot 1993-ban és 1995–2002-ig 8, 1994-ben és 2003–2010-ig 12, 2011–2012-ben 16, 2013-ban 20, 2014–2016-ban 28 csapattal rendezték meg, az idei, jubileumi kiírásban pedig már 32 (!) válogatott szerepel. Az óriásmezőny a résztvevők játékereje szerint három osztályra oszlik, a Franciaországhoz, Kamerunhoz, Trinidad és Tobagóhoz, valamint Venezuelához hasonlóan a World Grand Prix-n most bemutatkozó Magyarország a harmadik csoport nyolcasában kapott helyet. A második vonal győztese az elitben, a harmadik osztály legjobbja a második csoportban folytathatja 2018-ban.

A WGP összdíjazása 1995-ben két-, 1996–1998-ig 1.5 millió dollár volt, amelyet 1999-től egymillióra csökkentettek. Némi ugrás 2004-ben (1.35 millió), majd 2009-ben (1.42 millió) volt tapasztalható, miután pedig 16 csapatosra duzzadt a mezőny, 1.74 millió dollárt fizetett ki az FIVB 2011-ben. A fokozatos növekedés nem állt meg, és az idén először (persze már 32 résztvevővel) hárommilliónál több, egészen pontosan 3.185 millió amerikai dollár vándorol a kasszákba. Ami hosszú évek óta állandó: csak a döntő torna megnyeréséért 200 ezer dollár jár. Ide kapcsolódik, hogy az eddigi 24 kiírás érmekről, helyezésekről határozó utolsó tornáit csak négyszer nem Ázsiában rendezték meg: 2003-ban, 2004-ben és 2006-ban Olaszország, 2015-ben az Egyesült Államok volt a házigazda.

A World Grand Prix nyertesei
11:
Brazília
6: Egyesült Államok
3: Oroszország
2: Kuba
1: Kína és Hollandia


A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Feladó:
Bleicher Réka, Tálas Zsuzsanna
Liberó: Kötél Dóra, Szpin Renáta
Center: Dobi Edina, Nagy Eszter, Pekárik Eszter
Ütő: Dékány Bernadett, Liliom Rita, Pallag Ágnes, Soós Nikolett, Szakmáry Gréta, Villám Lilla
Szövetségi kapitány: Alberto Salomoni

WORLD GRAND PRIX, 3. CSOPORT
A magyar válogatott programja
Aguascalientes, Mexikó

Július 8., 1.00: Magyarország–Trinidad és Tobago
Július 9., 1.00: Magyarország–Ausztrália
Július 10., 3.00: Mexikó–Magyarország
Caracas, Venezuela
Július 14., 22.00: Magyarország–Mexikó
Július 15., 22.00: Magyarország–Algéria
Július 17., 1.00: Venezuela–Magyarország

Négyes döntő, Canberra, Ausztrália
Július 22.
8.10: elődöntő
11.10: elődöntő
Július 23.
5.10: bronzmeccs
8.10: döntő

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik