Női röpi El: győzött, de hiába reménykedett a négyes döntőben a magyar válogatott

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.06.15. 17:31
null
A magyar válogatott 3:1-re verte meg az osztrák csapatot (Fotó: Török Attila)
A magyar női röplabda-válogatott szombaton 3:1-re legyőzte az osztrák csapatot Budapesten, a Ludovika Arénában, az Európa-liga Arany-divíziójának hatodik, utolsó fordulójában, de nem lesz ott a sorozat horvátországi négyes döntőjében.

 

A tavaly ezüstérmes, az augusztusi, részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott bő keretéből ezúttal Bleicher Réka, Miklai Zsanett, Pallag Ágnes és Pintér Andrea maradt ki.

A magyarok az első fordulóban 3:1-re nyertek a franciák ellen Nyíregyházán, a második körben ugyanilyen különbséggel kikaptak a horvátok vendégeként Varasdon. Ezután egy újabb, franciák elleni 3:1-es diadal következett, majd a horvátoktól elszenvedett 3:2-es kaposvári vereség. Szerdán viszont 3:0-ra győztek a magyarok az osztrákok vendégeként.

Jan De Brandt tanítványai az első szettben – bár olykor bemutattak szép támadásokat is – sokszor voltak pontatlanok, így nem tudták leszakítani riválisukat, sőt, a hajrára az osztrákok négypontos előnyt építettek ki. Ezt az utolsó labdamenetekben még növelni is tudták a gyengén játszó magyarokkal szemben, így 25 perc után náluk volt az előny.

A második játszmában hasonló volt a játék képe, mindössze annyi változás történt, hogy már az osztrákok is valamivel többet rontottak, ezért szorosan alakult az állás. Amikor a magyar csapat nem hibázott olyan sokat, egyből három ponttal meglépett, majd a center Pekárik Eszter pontjaival tovább növelte előnyét. A hajrá kevés izgalmat tartogatott, az Európa-bajnokság után visszavonuló Sándor Renáta vezetésével a magyarok 22 perc alatt egyenlítettek.

A harmadik felvonásban ott folytatta a hazai együttes, ahol az előzőt abbahagyta: a remek nyitásokból és nyitásfogadásokból Tálas Zsuzsanna jól szervezte a támadójátékot, az ütők pedig hatékonyan fejezték be az akciókat. Ennek köszönhetően az egyre magabiztosabban röplabdázó magyar válogatott simán nyerte a szettet, és fordította meg ezzel a mérkőzés állását.

A negyedik játékrész elején beragadt a magyar csapat, az osztrákok jó nyitásaikkal könnyen zavarba hozták a hazai játékosokat. A magyarok 5:12 után Szakmáry Gréta irányításával elkezdték a felzárkózást, és egészen mínusz egyig sikerült is feljönnie a hazai együttesnek (18:19), amikor az osztrákok szövetségi kapitánya második időkérési lehetőségét is elhasználta. Ennek ellenére Sándor pontjával egyenlített, majd a vezetést is átvette a vendéglátó, és azt már nem engedte ki a kezéből, így 1 óra 45 perc alatt legyőzte az osztrákokat, és reménykedhetett a négyes döntőbe jutásban.

A magyar csapat ugyanis megelőzte a horvátokat, akik 19 órától fogadták a franciákat. Miután azonban a horvátok 3:0-ra győztek, a mieink a csoport második helyén zártak.

Az El-ben három csoportban zajlanak a küzdelmek, a kvartettek első helyezettjei csatlakoznak a házigazda horvát válogatotthoz a jövő pénteken és szombaton, Varasdon megrendezésre kerülő négyes döntőben. Így, hogy a B-csoportot a horvát együttes nyerte, a három csoport legjobb másodikja kerül még elődöntőbe. Mivel a C csoportban a spanyolok pontot szereztek a fehéroroszok elleni összecsapáson, az összevetésben a mieink előtt végeztek, és legjobb csoportmásodikként ők csatlakoznak a három csoportgyőztes, a házigazda horvát, a fehérorosz és a cseh válogatotthoz.

NŐI EURÓPA-LIGA, ARANY-DIVÍZIÓ
B-CSOPORT, 6. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–AUSZTRIA 3:1 (–18, 16, 18, 23)
Nemzeti Közszolgálati Egyetem, 850 néző. V: Gudmundsson (izlandi), Halász
MAGYARORSZÁG: Tálas 5, SÁNDOR 18, Nagy E. 8, Liliom 10, SZAKMÁRY 17, PEKÁRIK 8. Csere: Molcsányi (liberó), Cicic, Németh A., Dékány, Török. Szövetségi kapitány: Jan De Brandt
AUSZTRIA:
Schmit 3, Chrtianska 12, Oiwoh 3, MAROS 17, Holzer 11, Müller 9. Csere: HUBER (liberó), Wallner, Nesimovic 2, Katz 1. Szövetségi kapitány: Szvetlana Ilics
Az eredmény alakulása. 1. játszma: 3:0, 5:7, 12:11, 14:17, 17:24. 2. játszma: 3:1, 3:4, 8:8, 14:11, 19:13, 24:16. 3. játszma: 4:1, 8:3, 14:6, 17:11, 20:14, 22:18, 24:18. 4. játszma: 2:7, 5:12, 10:14, 11:17, 15:17, 20:19, 24:22
MESTERMÉRLEG
Jan De Brandt:
– Nagyon rosszul játszottunk az első szettben, a sok utazás, hotelváltás visszaütött kicsit. Tudtuk, hogy az osztrákok sokat kockáztatnak majd a nyitásokkal, szenvedtünk is, és nem szerváltunk jól. Ugyanakkor nyugodtak maradtunk, és a második felvonástól irányítottuk a meccset, örülök a győzelemnek.
Szvetlana Ilics:
– Az első játszmában nagyon jól röplabdáztunk, de aztán nem tudtuk ilyen színvonalon folytatni, pedig a rutinosabb magyarok legyőzéséhez erre lett volna szükség. A második szettről jobban megtalálták az összhangot a szerva és a nyitásfogadás között. Jó, hogy a negyedik szettben visszajöttünk a meccsbe, de a végén a tapasztalat döntött.

A csoport másik mérkőzésén:
Horvátország–Franciaország 3:0 (18, 17, 20)

A csoport végeredménye:
1. Horvátország 14 pont, 2. MAGYARORSZÁG 13, 3. Ausztria 6, 4. Franciaország 3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik