Női röpi: a szív diadala a franciák ellen, jöhet a döntő!

Vágólapra másolva!
2017.07.22. 10:46
null
Drámai meccset nyertek meg a magyar lányok (Fotók: FIVB)
Óriási győzelmet aratott és döntőbe jutott a magyar női röplabda-válogatott a World Grand Prix harmadik vonalának canberrai elődöntőjében: kétszer is szetthátrányból egyenlített, az utolsó felvonásban pedig esélyt sem hagyott az ellenfélnek. Az ausztrálok elleni finálét vasárnap magyar idő szerint 8.10-től rendezik meg.

 

Ahogyan az sejthető volt – és a játékosok el is mondták – a World Grand Prix harmadik vonalának legnehezebb mérkőzése várt a magyar női röplabda-válogatottra Canberrában, a négyes finálé elődöntőjében: a két alapszakasztornát a magyarokhoz hasonlóan hat győzelemmel tudta le az ellenfél Franciaország. A magyarok a két csapat legutóbbi négy, egymás elleni felkészülési mérkőzését ugyan elveszítették, de ezen alkalmakkor tartalékosan szerepeltek, másrészt a fontosabb világbajnoki, illetve egy Európa-bajnoki selejtezőn győztek.

Nem sok jót ígért, hogy a magyar csapat legmagasabbja, Dobi Edina megbetegedett, nem is lehetett annyit játszatni, mint általában. Félix Andre francia kapitány jól felkészített együttese pedig nagy lendülettel kezdte a mérkőzést, 5:1-re is vezetett, ám Szakmáry Grétáéknak sikerült fordítaniuk, s szinte a szett utolsó harmadáig a piros mezesek vezettek. Már 18:15-ös magyar fölényt is mutatott az eredményjelző, ám ekkor a franciák jobban koncentráltak: hiába volt 24:23-nál játszmalabdája a magyaroknak, 26:24-gyel a riválisé lett a szett.

Érezhető volt, nem szabad megengedni az ellenfélnek, hogy még nagyobb előnybe kerüljön, ennek megfelelő koncentráltsággal kezdett Alberto Salomoni szövetségi kapitány válogatottja. Szakmáry továbbra is ellenállhatatlan volt, Dékány Bernadett ütései is ültek, Szpin Renáta óriásiakat mentett liberóként, így aztán lényegében magabiztosan, 25:18-ra a magyarok nyerték a második felvonást.


A harmadik azonban megint döcögősen indult, Salomoni mester 4:1-es hátrányban időt is kért. Valamelyest volt hatása, igaz, a játszma java részében a magyarok futottak az eredmény után, még úgy is, hogy Villám Lilla remek cserének bizonyult. Bár 16:15-re is vezetett a válogatott, a hajrában domináltak a franciák, s hat szettlabdához jutottak. Óriási szívvel ugyan hármat hárított a csapat, a játszmákat nézve ismét 2:1-es hátrányba (21:25) került.

Megint egyenlíteni kellett. S a magyarok megint hihetetlenül összeszedték magukat. Sokat segített, hogy a csapatkapitány és remekül szerváló Tálas Zsuzsanna nyitásai révén 2:4-ről 6:4 lett az állás, aztán az első technikai szünet is 8:5-ös magyar vezetéskor érkezett. Szpin a reklámtáblát feldöntve próbált elérni egy labdát, s bár nem sikerült neki, a megmozdulása jól mutatta a mentalitást. Jött a beteg Dobi is, nem volt hova tartogatni, s pontokkal mutatta meg, miért van rá szükség. Tálas ismét remekül szervált, 20:11-es vezetésre tettek szert a magyarok. Bár négy pontot szereztek a franciák, nem volt nekik visszaút, jöhetett a mindent eldöntő szett.

Hogy a válogatott játékosai szeretik-e a drámai, kiélezett mérkőzéseket, azt nem tudjuk, ellenben, hogy jól mennek nekik az ilyen találkozók, az biztos (emlékeznek még a románok elleni érdi, aranyszettes sikerre, amely Eb-részvételt ért?). Mindenesetre hihetetlenül összeállt a csapat, s 10:6-ra is vezetett. A francia kapitány tehetetlenségében időt kért, de eredménytelenül. Ugyan 14:7 után három meccslabdát is hatástalanítottak a franciák, majd Salomoni időkérése után még egyet, 15:11-gyel behúzták a szettet és a meccset a magyarok.

Bronzmérkőzés nem lesz, Venezuela ugyanis vízumproblémák miatt végül nem érkezett meg a tornára, így Ausztrália vidáman végignézte az óriási küzdelmet, majd készül a fináléra... Annyi baj legyen, a mexikói tornán 3:1-re megverte az ausztrálokat a magyar válogatott, hasonló eredmény vasárnap a World Grand Prix második vonalába jutást érné.


WORLD GRAND PRIX, NŐK, 3. CSOPORT, 2. KÖR, ELŐDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–FRANCIAORSZÁG 3:2 (-24, 18, -21, 15, 11)
Canberra, 900 néző.V:
Gradinski (szerb), Lai Chun Cheng (tajvani).
Magyarország:
Tálas 5, Szakmáry 29, Nagy E. 12, Soós 7, Dékány 24, Dobi 9. Csere: Szpin (liberó), Pallag, Villám 1, Bleicher, Pekárik.Szövetségi kapitány:Alberto Salomoni.
Franciaország:
Garreau Dje 7, Gicquel 9, Ndoye 12, Amalric 4, Fidon 28, A. Dascalu 12. Csere: Rochelle (liberó), Pezelj, Stojilkovic, Zongo 5.Szövetségi kapitány:Félix Andre.
Az eredmény alakulása. I. játszma:
1:5, 8:7, 20:19, 24:23.II. játszma:8:6, 16:12, 21:17.III. játszma:9:9, 16:15, 18:22.IV. játszma:8:5, 16:11, 20:15.V. játszma:1:3, 4:3, 8:6, 10:6, 14:8, 14:11.
MESTERMÉRLEG
Alberto Salomoni:
– Az első játszmát kis különbséggel elveszítettek, ez egy kicsit megfogta a csapatot. A franciák védekezése, mezőnymunkája nagyon jó volt, támadásban is keveset hibáztak. A negyedik játszmában sorcserét hajtottunk végre, kvázi elforgattuk a csapatot, amelynek köszönhetően blokkban és védekezésben is feljavultunk, emellett külön kiemelném Tálas Zsuzsanna játékát is. Összességében úgy érzem megérdemelt a döntőbe jutásunk, ugyanakkor hozzáteszem, hogy az igazi döntő ez a mai volt, a franciák ellen...

További program (magyar idő szerint)
Vasárnap
8.10: Döntő: Magyarország–Ausztrália

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik