Szerbia nyerte az Eb-t (Fotó: AFP)

A 2015 után második fináléját játszó szlovén csapat – amely a negyeddöntőben a címvédő oroszokat, az elődöntőben pedig a világbajnok lengyeleket győzte le – jól kezdte az aranycsatát, Klemen Cebulj és Mitja Gasparini ütéseire nem találta az ellenszert a szerb válogatott.

A második játszmában javult a szerbek támadójátéka, elsősorban a feladóátló poszton szereplő Alekszandar Atanaszijevics volt elemében, vezérletével simán egyenlített csapata.

A harmadik játszmára sem változott a játék képe, Atanaszijevics mellett már Uros Kovacsevics is termelte a pontokat, így a szerbek 84 perc után már előnyben voltak.

A negyedik felvonás is hasonló forgatókönyv szerint alakult, a szlovénok csak az elején tudták tartani a lépést riválisukkal, ám a szerbek egyre felszabadultabban játszottak, a szlovénok pedig érezhetően elfáradtak, így Szerbia a női Eb után a férfiaknál is diadalmaskodott.

A találkozó legeredményesebb játékosa a 22 pontos Atanaszijevics volt, Kovacsevics 20-ig jutott.

A két éve bronzérmes szerb csapat története során másodszor lett Európa-bajnok, ezt megelőzően 2011-ben ünnepelhetett aranyérmet.

FÉRFI RÖPLABDA EB
DÖNTŐ
Szerbia–Szlovénia 3:1
(–19, 16, 18, 19)

SZOMBATON JÁTSZOTTÁK
A 3. HELYÉRT

Lengyelország–Franciaország 3:0 (24, 22, 21)