Storcz Botond megfogalmazta elvárását az érmek számáról

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.15. 11:11
null
A Szabó Gabriella (elöl), Kozák Danuta páros kiemelkedik a mezőnyből – ezt Rióban is szeretné bebizonyítani (Fotó: MTI)
Hétfőn kezdi meg szereplését a magyar kajak-kenu válogatott Rióban, amelytől öt érmet vár Storcz Botond  szövetségi kapitány. Az első napon három olimpiai bajnok, a K–1 200 méteren érdekelt Douchev-Janics Natasa és a K–2 500 méteren versenyző Szabó Gabriella, Kozák Danuta páros is bemutatkozik.



A riói versenyhelyszínek közül – magyar szempontból – augusztus 15-től a Rodrigo de Freitas Lagúna kerül az figyelem középpontjába: hétfőn kezdődnek és vasárnapig tartanak az olimpia kajak-kenu küzdelmei. A fokozott érdeklődés megalapozott, a sportág ötkarikás válogatottja a játékok végjátékában hosszú évtizedek óta fényes érmekkel erősíti Magyarország előkelő pozícióját az éremtáblán.

Az erőviszonyokat tekintve ezúttal sem lehet más kajak-kenusaink célja, mint hogy újabb dobogós helyekkel – köztük aranyérmekkel – toldják meg a magyar küldöttség eddigi eredményeit. A Magyar Kajak-kenu Szövetség vezetői is konkrétan megfogalmazott elvárásokkal indították útjára a riói csapatot.

„Valamennyi egységünktől azt várom, hogy kvalifikálja magát a döntőbe, emellett célunk, hogy legalább öt érmet szerezzen a csapat” – fogalmazta meg a célokat Storcz Botond szövetségi kapitány, aki emlékeztetett: a feladat már csak azért sem kivitelezhetetlen, mert négy évvel ezelőtt Londonban a magyar csapat úgy szerzett hat érmet, hogy kevesebb versenyzővel, kevesebb számban tudott rajthoz állni. Ezúttal tizenöt versenyző érdekelt a versenyeken, és valamennyi számban indul magyar sportoló.

Ami az esélyeket illeti, a legeredményesebb szereplésre egyértelműen a női kajak-szakág képviselőitől számíthatunk, emellett bevallottan az aranyéremért száll vízre a kenu kettesek ezer méteres távján a Vasbányai Henrik, Mike Róbert páros is.

A női kajakosok közül a hétfői nyitó napon, az elő- és középfutamokkal Douchev-Janics Natasa és a Szabó Gabriella, Kozák Danuta páros is bemutatkozik. Az ötödik olimpiáján szereplő Douchev Janics K–1 200 méteren próbálja meg gyarapítani érmei számát, igaz, ehhez – megítélése szerint – sok mindennek össze kell állnia, és tökéletes futam(ok)at kell teljesítenie.

„Mentem olyan időeredményeket az edzéseken, amelyekkel érmet lehet szerezni. Először legyen meg a döntőbe jutás, aztán ha az adott napon képes leszek úgy kajakozni, mint az edzéseken, meglehet a dobogó” – mondta Douchev-Janics Natasa nemrégiben a riói sikervárományosokat bemutató sorozatunkban. A háromszoros olimpiai bajnok klasszis elégedett a felkészülés utolsó szakaszában végzett munkájával, és úgy érzi, jó formában várja a rajtot.

Az idő ugyan nagyon gyorsan telt az utolsó hetekben, iparkodni kellett, de minden rendben, a tervek szerint ment. Úgy érzem, napról napra jobb leszek. Azt hiszem, jó formában vagyok” – mondta már Rióban Douchev-Janics. A 34 éves kajakozó Londonban bronzérmes volt K–1 200 méteren, amit akkor csalódásként élt meg, ezúttal – idén többször utalt rá –, aláírná a dobogós helyezést. Vagy mégsem…

„A kétszáz méter a fiatalok versenyszáma, én viszont már benne vagyok a korban. Igen, most aláírnám a bronzérmet, vagyis nem. Én szeretem átélni a versenyt, szeretek megküzdeni az eredményekért. Ha így lesz meg, örömmel elfogadom” – jegyezte meg Douchev-Janics.

A Szabó Gabriella, Kozák Danuta páros K–2 500 méteren a szám toronymagas favoritjaként áll rajthoz. Az egység, amióta tagjai tavaly nyáron több év kihagyás után újra összeültek, elképesztő fölénnyel nyert világbajnoki, majd Európa-bajnoki aranyérmet.

„Tavaly sem volt rossz a párosunk, de idén tavaszra lett az igazi. Szükség volt az eltelt időre ahhoz, hogy még jobban összecsiszolódjon, technikailag még inkább összeérjen – mondta az egységről Kozák Danuta, aki azonban mindenkit óva intett attól, hogy előre győztesnek könyvelje el a duót. – Jöhet egy hullám, belezavarhat a versenybe a szél vagy egy rajtbírói hiba… Sok minden befolyásolhatja a végső eredményt.”

A páros munkáját irányító Tóth László megjegyezte: a rutinos versenyzők az elmúlt egy évben mindent alárendeltek a nagy célnak, és véleménye szerint a két olimpiai bajnokot nem nyomja a tét, hogy párosban és négyesben is aranyérmet várnak tőlük.

„Az elvárást nem nyomásként élik meg a lányok, szeretnék megmutatni, mit tudnak. A legfontosabb, hogy a tőlük telhető legjobbat adják ki magukból – reméljük, ez a teljesítmény a legfényesebb érmet éri majd” – mondta Tóth László.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik