Az orosz R-Szport hírügynökség csütörtökön jelentette Krajtor jogi képviselőjére, Jurij Zajcevre hivatkozva, hogy a versenyző a legerősebb számában, 200 méteren rajthoz állhat.

A Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) a múlt héten nem adott indulási engedélyt Krajtornak és négy társának, mert az úgynevezett McLaren-jelentés alapján mindegyikük doppingmintáját manipulálták.

Július 18-án hozták nyilvánosságra Richard McLarennek, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fővizsgálójának jelentését, amelyből kiderült, egyértelműen bizonyítottnak találták azokat a vádakat, hogy a 2014-es szocsi téli olimpia kapcsán központilag irányított doppingolás folyt Oroszországban.

A jelentés nyomán a WADA azt javasolta a NOB-nak, hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról. A szervezet végrehajtó bizottsága azonban úgy döntött, hogy nem így jár el, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre van szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől.

Alekszandr Zsukov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke azzal számol, hogy a játékokon részvételi engedélyt kapó orosz sportolók száma 272 és 280 között lesz. A végső szót az érintettek olimpiai indulásáról egy háromfős NOB-bizottság mondja ki péntekig. A grémiumot a sportolói bizottságot vezető német Claudia Bokel, az orvosi bizottságot irányító török Ugur Erdener és a spanyol ifj. Juan Antonio Samaranch alkotja.

z oroszok eredetileg 387 kvótát szereztek a riói játékokra.