Rio 2016: lehetetlen küldetés? 21.30-tól az első női pólóérem a tét

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.17. 13:24
null
Bujka Barbara egyszer már megszenvedett az amerikaiak között Rióban (Fotó: Reuters)
Női vízilabda-válogatottunk a riói olimpia női vízilabdatornájának toronymagas esélyesével, az Egyesült Államokkal találkozik szerda este 21.30-kor az elődöntőben. Ha nyer, története során először biztosan érmes az olimpián. Borzasztóan nehéz lesz.

A női vízilabda 2000 óta szerepel az olimpia műsorán, Sydneybe nem jutott ki a magyar csapat, Athénban hatodik lett, Pekingben negyedik, Londonban ismét negyedik. Rióban az első érem megszerzése a cél, amit azzal tehet biztossá Bíró Attila csapata szerda este a magyar idő szerint 21.30-kor kezdődő olimpiai elődöntőben, ha legyőzi az Egyesült Államokat.

Az ellenfél a létező összes címet védi, a 2008-as olimpia fináléja óta nem veszített döntőt, ellenben megnyert tízet, szerzett még egy világligabronzot, és csak két vb-n betlizett s maradt le a dobogóról. Az idén tétmeccsen sem kapott ki még, ráadásul úgy uralja a világot, hogy a Londonban aranyérmes kerete kilenc helyen változott.

Az amerikai válogatott ellen a legutóbbi 12 hónapban egyszer sem sikerült diadalmaskodni. Íme, az eredménysor:

2015, vb, csoportmérkőzés, Kazany: 7–12

2016, felkészülési mérkőzés, Miami: 6–13

2016, felkészülési mérkőzés, Greenwich: 6–11

2016, felkészülési mérkőzés, New York: 7–10

2016, olimpia, csoportmérkőzés, Rio de Janeiro: 6–11

Átlagosan öt góllal kaptunk ki az amerikaiaktól, Antal Dóra mégis azt mondta az Ausztrália ellen ötméteresekkel megnyert negyeddöntő után, hogy ha valaki le tudja győzni a címvédőt, az Magyarország.

„Nagyon sokat készültünk vele, ellene. Nagyon jól tudjuk, mit fog csinálni, ha odafigyelünk arra, amiben jó, és ki tudjuk használni a gyengéit, nem lehet probléma ellene sem” – mondta Antal Dóra, aki jól ismeri a tengerentúli együttest. Az Egyesült Államokban tanul és vízilabdázik, tisztában van vele, a fizikailag felülmúlhatatlan társulat ellen a gyorsaságot, az ügyességet kell kihasználni. Meg kell próbálni minél többet mozgatni az amerikaiakat, sok úszásra kényszeríteni őket, ez lehet az esélyünk, ugyanakkor nem szabad belemenni a pozíciós játékba, amelyben érvényesülhet a fizikai fölényük.

„Mi vagyunk az egyik olyan csapat az olimpián szereplő kettő-három közül, amely képes megszorítani, esetleg megverni az amerikaiakat – mondta Bíró Attila szövetségi kapitány is. – A taktika már megvan a fejemben, amellyel remélhetőleg tényleg szoros meccset tudunk játszani. A lényeg, hogy felszabadult játékkal essünk nekik!”

RIO 2016
NŐI VÍZILABDA
A MAI PROGRAM

16.00: az 5–8. helyért, Ausztrália–Brazília
17.20: elődöntő, Oroszország–Olaszország
20.10: az 5–8. helyért, Spanyolország–Kína
21.30: elődöntő, MAGYARORSZÁG–Egyesült Államok (Tv: M4 Sport)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik