Rio 2016: érmet kap a doppingoló súlyemelő, mert Londonban 9. lett

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.09.16. 16:38
null
Sokat kellett várni, de megvan a bronz (Fotó: AFP)
Tomasz Zielinski, lengyel súlyemelő hamarosan kap egy olimpiai bronzérmet, annak ellenére, hogy 2012-ben Londonban kilencedik lett, Rióban pedig el sem indulhatott doppingolás miatt – írja a BBC.

 

Zielinski a londoni olimpián nyújtott teljesítményért kaphat most, 2016-ban egy bronzérmet. Mindez úgy történhetett meg, hogy a szigetországi játékok óta a 94 kilogrammosok mezőnyéből a Zielinski előtt végzettek közül hat súlyemelőt is kizártak tiltott szerek használata miatt. Tehát majdnem mindenkit.

A mintákat időről időre újratesztelik, ez történt most a 2012-es olimpián begyűjtöttekkel, új vizsgálati módszereket alkalmazva. Jó sokan meg is buktak, így történhet évekkel később változás a hivatalos végeredményben.

Többek között az eredeti arany-, az ezüst- és a bronzérmest is kizárták, jelen állás szerint az ötödik helyet megszerző, iráni Szeid Mohhamadpur az új olimpiai bajnok. Az eredetileg nyolcadik helyezett Kim Min Dzse kapja meg az ezüstérmet, a kilencedik Zielinski a bronzot.

A történet igazán ironikus mozzanata, hogy Tomasz Zielinski jelenleg el van tiltva a versenyzéstől, mert júliusban pozitív doppingmintát adott és augusztusban hazaküldték a riói olimpiáról – akárcsak olimpiai bajnok testvérét is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik