OROSZORSZÁG
Szport-Ekszpressz:
„Az olimpiai láng reményt ad ahhoz, hogy ne csak a tüntetésekről és a botrányokról szóljon minden. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntése elleni fellebbezések ügyének nincs ideális megoldása. Ebben a veszélyes helyzetben szükség van egy konszenzusra, de nyilván ezzel nem lehet mindenki elégedett.”

Komszomolszkaja Pravda: „Ez ötletek nélküli ünnepség volt. A kusza produkcióval csak imitálták a karnevált. Talán még az is jobb lett volna, ha az erre szánt pénzt beteszik a fáklyába és úgy gyújtják meg.”

OLASZORSZÁG
La Gazzetta dello Sport:
„Szamba, felvonulás és érzelmek. Elkezdődött a riói olimpia, a megnyitó szép és szemet gyönyörködtető volt. Egy kis optimizmust adtak a városnak és az egész világnak.”

NÉMETORSZÁG
Bild:
„Négy óra szambával, tűzijátékkal és nagyszerű hangulattal kezdődött a riói olimpia.”

Süddeutsche Zeitung: „Meleg hangulatú és megható ünnepséggel indultak a játékok. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) német elnöke reálisan, de jóindulattal beszélt a brazil rendezésről.”

NORVÉGIA
VG:
„Minimalista és alacsony költségvetésű megnyitó.”

AUSZTRIA
Kurier:
„Színes, ám kritizálható megnyitóval indult a XXXI. nyári olimpia a Maracana Stadionban. Az ünnepség ugyanolyan ellentmondásos volt, mint maga Brazília.”

SVÁJC
Tagesanzeiger:
„Színes, élénk műsorral kezdődött a világ legnagyobb sporteseménye.”

DÁNIA
Ekstrabladet:
„A megnyitó az olimpia körüli számos negatívum ellentéte. Olyan simán ment minden, hogy minden problémát el lehetett felejteni. Felemelő volt, amikor az egész stadion üdvözölte az orosz csapatot.”

CSEHORSZÁG
Lidove Noviny:
„Rióban nem az az újdonság, hogy a déli féltekén rendezik, hiszen 1956-ban és 2000-ben is Ausztráliában volt az olimpia. A valódi premier az orosz csapat kizárása. Ez tisztán politikai döntés volt és szembement az olimpia szellemével. Nem szabad elfelejteni, hogy a sportszabályozás és a fair play összefügg. Az államilag irányított doppingolás aláássa a már kialakult rendszert.”