Paralimpia: megvan az első magyar aranyérem! Tóth Tamás megcsinálta!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.09.16. 22:50
null
Tóth Tamás óriásit hajrázott, aranyérem lett a jutalma (Fotók: MTI/Koszticsák Szilárd)
Tóth Tamás aranyérmet nyert a riói paralimpián a 100 méteres hátúszók versenyében. Az esti programban Vereczkei Zsolt az S5-ös sérültségi kategóriában bronzérmes lett 50 méter háton a riói paralimpián. A rutinos úszó hetedik olimpiáján vesz részt – ezúttal szabadkártyával indulhatott –, mindegyiken sikerült érmet szereznie, sor ezúttal sem szakadt meg.

 

Tóth 100 méter gyorson a harmadik helyen végzett, ezúttal nem feltétlenül vártunk tőle érmet. A fordulónál még a negyedik helyen volt, aztán óriási hajrát indított, s jobb benyúlással győzött.

„Egész első nap az volt a taktikám, hogy óvatosan kezdtem, de tartottam attól, hogy most a döntőben ennek rossz lesz a vége" – mondta Tóth Tamás az M5-nek.

„Ezért úgy készültem, hogy próbálok minél erősebben kezdeni. Már a döntő előtt, a last call roomban azonban újragondoltam az egészet, és a medencébe már úgy mentem be: lesz, ami lesz, én bizony nem kezdek gyorsan. Az edzőm felhívta a figyelmemet, hogy az első hosszon próbáljam meg elnyújtani a tempókat, és akkor marad erőm a hajrára. A döntőben szerettem volna megtartani a negyedik pozíciómat, fantasztikus, hogy végül sikerült győznöm.”

Az S9-es sérültségi kategóriában induló Tóth – aki négy éve Londonban két ezüstérmet szerzett – a délelőtti előfutamból a negyedik idővel kvalifikálta magát a fináléba, ahol szenzációs eredményt ért el.

Tóth Tamás első magyar paralimpikonként léphetett fel Rióban a dobogó legfelső fokára
Tóth Tamás első magyar paralimpikonként léphetett fel Rióban a dobogó legfelső fokára

Vereczkei Zsolt 1992-ben, 1996-ban és 2000-ben aranyérmes lett, azt követően három alkalommal – csakúgy, mint Rióban – harmadik helyen végzett.

„Nehéz megszólalni – mondta a döntő után az M5-nek nyilatkozó, a könnyeivel küzdő Vereczkei. – Sok nehézségen mentem keresztül az elmúlt pár hónapban. El sem hiszem, hogy sikerült érmet szereznem. Többször ránéztem, az eredményjelzőre, hogy jól látom-e, és a magyar szurkolókra, akik ünnepeltek. A célom az éremszerzés volt, de a délelőtt nem sikerült túl jól. Mégis erőre tudtam kapni, és negyven alá bejönni.”

A magyar paralimpiai csapat 17 riói éremnél tart: eddig egy arany-, hét ezüst- és kilenc bronzérmet szereztek honfitársaink.

PARALIMPIA 2016
ÚSZÁS
100 M FÉRFI HÁT
(S9)
1. Tóth Tamás (Magyarország) 1:04.30
2. Liu Hsziao-bing (Kína) 1:04.46
3. Brenden Hall (Nagy-Britannia) 1:04.67

50 M FÉRFI HÁT (S5)
1. Daniel Dias (Brazília) 35.40 mp
2. Andrew Mullen (Nagy-Britannia) 37.94
3. Vereczkei Zsolt (Magyarország) 38.92

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik