Totti elnapolta az Inter bajnokká avatását

Vágólapra másolva!
2010.05.09. 17:12
null
Totti volt a hős Rómában, elnapolta az Inter bajnoki ünnepét (Fotó: Reuters)
Továbbra is nyílt az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban az aranyéremért folytatott csata, miután hazai pályán győzött (háromgólos előnyt elkönnyelműsködve) az Internazionale és (0–1-ről az utolsó tíz percben fordítva) az AS Roma is. Koman Vladimir kezdő volt, és gólt lőtt a Bariban, hazai pályán kapott ki a Juventus, Genovában vérzett el a Milan. Nápolyi veresége után búcsúzott az első osztálytól az Atalanta.

HARC AZ ARANYÉRT

Elméletileg sima meccs előtt állt a bajnoki címért versengő Inter és az AS Roma, ehhez képest az első félidő felénél egyik bajnokesélyes sem állt győzelemre. A rómaiak (elsősorban a kapufát is eltaláló Totti révén) sok helyzetet hagytak ki a Cagliari ellen, míg az Inter hátrányban is volt a Chievóval szemben. A veronaiak a 12. percben szereztek vezetést Milánóban, pedig az Inter veszélyeztetett a meccs elején (Sztankovics kapufát is lőtt): Marcolini jobb oldali szabadrúgását Thiago Motta továbbította védhetetlenül saját kapujába.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a Serie A 2009-2010-es idényét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Egy perccel és egy öngóllal később ismét egálra állt a két csapat: Samuel Eto'o egy kis emelgetés után középre lőtte a labdát, amelybe Mantovani szerencsétlenül ért bele – Sorrentinónak ugyanúgy sansza sem volt, mint kollégájának, Júlio Césarnak a Chievo góljánál.

A San Siróban többnyire egyirányú forgalom zajlott, Sorrentinónak a legnagyobbat Dejan Sztankovics brutális erejű lövésénél kellett védenie. Az Olimpicóban továbbra is meggyűlt a baja a szárdoknak Totti őrzésével, az eredményt viszont jól őrizték...

Nem úgy a Chievo: a 35. percben Esteban Cambiasso került helyzetbe egy jobb oldali beadás után, szép mozdulattal, kapásból célba vette a hosszút, és el is találta azt – ebben a pillanatban virtuális bajnok volt az Inter.

A 38. FORDULÓBAN  
AS Roma Chievo (i)
Internazionale Siena (i)

Mourinho együttese a szünet előtt Diego Milito látványos emelésével magabiztossá tette vezetését, a „farkasok" viszont semmivel nem jutottak közelebb a Cagliari-védelem jelentette feladvány megoldásához, bár Motta is eltalálta a kapufát – egyre közelebb került az Internazionale scudettója (Inter–Chievo 3–1, Roma–Cagliari 0–0 a szünetben).

AMI DÖNT AZONOS PONTSZÁM ESETÉN
Egymás elleni eredmény
Gólkülönbség
Több lőtt gól

Az Inter ott folytatta a szünet után, ahol az első félidő végén abbahagyta: az 51. percben a Maicon szenzációs indításával meglépő Balotelli mattolta Sorrentinót (4–1). Rómában támadott és támadott a fővárosi együttes, de eredménytelenül – 60 perc után maradt az iksz, és egyre nőtt a nyomás, míg az Inter–Chievón Granoche talált be egy megpattanó lövéssel (4–2).

A 73. percben őrjöngeni kezdett a Meazza népe – ez azt jelentette, hogy a Cagliari Lazzari megszerezte a vezetést az Olimpicóban. A szárdok tízese egy legurított szabadrúgás után remek lövéssel találta el a bal alsót – a játék képe nem ezt az eredményt sugallta (0–1).

Hogy az Inter-drukkerek öröme ne legyen felhőtlen, egy óriási védelmi kihagyás után Pellissier megszerezte a Chievo harmadik gólját – 4–3 Milánóban, 0–1 Rómában.

Az Internazionale rákapcsolt, és gyorsan kihagyott néhány helyzetet, míg a Roma végre-valahára érvényesítette hatalmas fölényét, és Totti találatával egalizált a 80. percben.

Pandev kapufával jelentkezett az Inter-támadások közepette, a Roma pedig büntetőhöz jutott – jogosan, egy kezezésért. Totti állt a labda mögé, és rendkívül pontosan a bal alsóba helyezett – 2–1, fordítottak a „farkasok"! Már egyik pályán sem változott az eredmény, az Inter 4–3-ra, a Roma 2–1-re nyert, az utolsó fordulóban dől el a bajnokság. Mourinho csapata Sienába megy, a Roma a Chievóhoz.

A TÖBBI PÁLYÁN

Kezdjük Udinével, ahol a Bari Koman Vladimirral a kezdőben állt fel (Gosztonyi András nem került be a keretbe). Az első félidő kiváló helyzetkihasználást és négy gólt hozott: az Udinese három, a Bari két kaput eltalált lövést mutatott fel, az állás pedig 2–2 volt. Barreto korai góljára gyorsan kettővel válaszolt a 100. Serie A-gólját szerző Di Natale és Pepe révén az Udinese, az első félidőben viszont Komané volt az utolsó szó: a magyar utánpótlás-válogatott középpályás Donati passzával lépett ki, és magabiztosan késztette megadásra Handanovicot. Komant a 63. percben váltotta fel Almirón, ekkor már az Udinese vezetett, miután Di Natale újabb góllal jelezte Marcello Lippinek: jó a formája a vb előtt. A 93. percben a Koman helyére bejött Almirón végül pontot mentett a Barinak (3–3). Di Natale 28 góllal vezeti a Serie A góllövőlistáját, biztosra veheti gólkirályi címét - ennyiszer korábban Udinese-játékos még nem talált be az élvonalban.

Torinóban a Juve-drukkerek előbb ünnepelhették kedvencüket, Alessandro Del Pierót okos gólja után, de hogy ne legyen sokáig jó a hangulatuk, arról a kétszer is betaláló Lanzafame tehetett – a Parma 45 perc után vezetett egy szerencsés és egy végletekig kijátszott góllal. Végül nyert is, „megkoronázva" a Juventus-szurkolók szezonját – Biabiany lőtte a harmadikat, Iaquinta szépített, a zebrák pedig újabb kínos kudarc után jöhettek le lehajtott fejjel a pályáról.

A Genoa hazai pályán Sculli szöglet után szerzett fejesgóljával győzött a Milan ellen – a piros-feketék védői borzalmasan helyezkedtek a kornernél, a genovaiak csatára teljesen egyedül érkezett, és bólintott Dida hálójába.

Quagliarella két góllal „süllyesztette el" a Serie A-tól nápolyi vereségével elbúcsúzott Atalantát, a Lazio livornói sikerével „kényelembe helyezte magát". Megosztozott a pontokon a Palermo és a Sampdoria, a toszkán derbin ikszelt a Fiorentina és a már kiesett Siena. Szintén nem bírt egymással a Bologna és a Catania. Palermóban Miccoli és Pazzini is értékesített egy-egy tizenegyest, a Samp ponttal távozott.

SERIE A
37. FORDULÓ
Internazionale–Chievo 4–3 (Mantovani – öngól 14., Cambiasso 34., D. Milito 39., Balotelli 52., ill. Thiago Motta – öngól 13., Granoche 60., Pellissier 74.)
AS Roma–Cagliari 2–1 (Totti 79., 83. – a másodikat 11-esből, ill. Lazzari 73.)
Bologna–Catania 1–1 (Di Vaio 15., ill. M. López 52.)
Fiorentina–Siena 1–1 (Marchionni 15., ill. Vergassola 3.)
Genoa–AC Milan 1–0 (Sculli 57.)
Juventus–Parma 2–3 (Del Piero 16., Iaquinta 90., ill. Lanzafame 20., 35., Biabiany 85.)
Livorno–Lazio 1–2 (C. Lucarelli 33., ill. Rocchi 13., Brocchi 44.)
Napoli–Atalanta 2–0 (Quagliarella 43., 83.)
Palermo–Sampdoria 1–1 (Miccoli 68. – 11-esből, ill. Pazzini 9. – 11-esből)
Udinese–Bari 3–3 (Di Natale 21., 63., Pepe 26., ill. Barreto 18., Koman 39., Almirón 93.)
AZ ÁLLÁS
xml_url=http://tudositas.nso.hu/tablebox.php?t=lab,sa,2009/37,,f&xml|
nso_dms_cikkbe
nso_dms_cikkbe Ez a blokk a cikkszerkesztőben nem tud megjelenni, de a front-enden látszani fog ebben a pozícióban
mceBlockPasteEnd
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik