Tiki-taka; újító edző, akit Maradona lenézett – eljött a Napoli ideje?

ILKU MIKLÓSILKU MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2017.11.13. 13:15
null
Ez lehet a Napoli szezonja? (Fotó: AFP)
Az elmúlt években az olasz futball a Juventusról szólt, a kétszer is Bajnokok Ligája-döntőig jutó torinóiak sorozatban hat bajnoki címet ünnepelhettek, a riválisok többször megközelíteni sem tudták őket. A jelenlegi szezonban viszont úgy fest, többen is bele tudnak szólni a Scudettóért folytatott harcba: az Inter, a Lazio és a Roma is biztatóan kezdett, de a Napoli még náluk is jobban. Korai lenne kijelenteni, hogy ez a nápolyiak idénye lesz, de repülőrajtot vettek, sorra döntik a klubcsúcsokat, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül.

 

TUDATOS ÁTIGAZOLÁSOK: NEM KELL MESSZIRE MENNI JÓ FUTBALLISTÁKÉRT

Hihetetlen tempót diktál a Napoli eddig a Serie A-ban: először klubrekodot döntött azzal, hogy első nyolc bajnokiját megnyerte, majd az azóta eltelt négy fordulóban sem talált legyőzőre, így 12 mérkőzés után tíz győzelemmel és két döntetlennel vezeti a tabellát a címvédő Juventus előtt. Ráadásul két döntetlenjét (0–0 a Chievo és az Inter ellen) és a Roma elleni idegenbeli 1–0-s sikert leszámítva mindegyik bajnokiján legalább három gólt szerzett.

A BAJNOKOK LIGÁJÁBAN NEM MEGY
A nemzetközi porondon egyelőre küszködik a Napoli, a Bajnokok Ligájában a sikeres csoportkörbe jutást (a francia Nice-t verte meg oda-vissza a selejtezőben) követően kijózanító pofont kapott a Sahtar Donecktől. A Feyenoordot ugyan legyőzte a Sarri-csapat, de a Manchester Citytől odahaza és idegenben is kikapott, így négy forduló után három ponttal szerénykedik. A továbbjutást érő második helyen álló ukrán együttes hat pontra van tőle. A képlet egyszerű: a nápolyiaknak legalább két góllal kell megverniük otthon a Sahtart, majd hozniuk kell a Feyenoord elleni meccset, és bízniuk abban, hogy az ukránok nem szereznek pontot a City ellen.

Persze az elmúlt években már többször tapasztalhattuk, hogy a Napoli jól kezdett egy-egy szezont, de a végén mindig alulmaradt a bajnoki címért folyó ütközetben. A fogadóirodáknál ugyan most is a Juventus az esélyesebb, de ez a Napoli mégis másnak tűnik, mint az elmúlt években látott gárda. De mi hozta meg az áttörést?

Először is: a klub változtatott a játékospolitikáján. A 2014–2015-ös szezonnak úgy vágott neki a csapat, hogy kilenc dél-amerikai légiósa (három brazil, két argentin, két uruguayi és két kolumbiai) volt, ehhez képest a jelenlegi keretben mindössze három van, de rendszeres játéklehetőséghez csak a brazil középpályás, Allan jut. Az érkezők között túlnyomó részt európai játékosokat találunk, és azt is érdemes kiemelni, hogy közép-európaiakért fizették a legtöbbet: a lengyel Arkadiusz Milikért 35 millió eurót, honfitársáért, Piotr Zielinskiért 16 millió eurót, a horvát Marko Rogért 16 milliót a Dinamo Zagrebnek, a szerb Nikola Makszimovicsért pedig 20 milliót.

NAPOLI – NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2017
Érkezett: Nikola Makszimovics (FC Torino, 20 000 000, kölcsön után végleg), Marko Rog (Dinamo Zagreb, 13 000 000, kölcsön után végleg), Adam Unasz (Girondins Bordeaux, 10 000 000), Roberto Inglese (Chievo Verona, 10 000 000)
Kölcsönbe: Mário Rui (AS Roma, 3 750 000)
Kölcsönből vissza: Camilo Zúniga (Watford)
Távozott: Jonathan de Guzmán (Eintracht Frankfurt, i., előtte kölcsönben Chievo Verona), Raffaele Maiello (Frosinone, 1 200 000, kölcsön után végleg), Eddy Gnahoré (Palermo, 1 500 000), Nicolao Dumitru (Alcorcón, előtte kölcsönben Nottingham Forest), Ivan Strinic (Sampdoria, 2 000 000)
Kölcsönbe: Igor Lasicki (Wisla Plock), Roberto Insigne (Parma, előtte kölcsönben Latina), Jacopo Dezi (Parma, előtte kölcsönben Perugia), Alberto Grassi (Parma, előtte kölcsönben Atalanta), Sebastiano Luperto (Empoli, előtte kölcsönben Pro Vercelli), Alfredo Bifulco (Pro Vercelli), Leonardo Pavoletti (Cagliari), Roberto Inglese (Chievo Verona), Duván Zapata (Sampdoria, 3 000 000, előtte kölcsönben Udinese), Antonio Negro (Paganese)

HELYI KÖTŐDÉSŰ SZAKEMBER, AKI A LEGAPRÓBB RÉSZLETEKRE IS FIGYEL

A második, és egyben legfontosabb tényező a vezetőedző, Maurizio Sarri, akit 2015 nyarán neveztek ki a klub élére. Az 58 éves nápolyi születésű tréner játékosként amatőr szinten futballozott, bankárként dolgozott, de mellette 1990 óta edzősködött is – délelőtt a bankban, délután a futballpályán. Kilenc év után döntött úgy, hogy csak az egyikre szeretne koncentrálni, és a labdarúgást választotta – milyen jól tette… Nápolyi kinevezése előtti 25 évében jóformán csak alacsonyabb osztályú együtteseket irányított, igaz, többel feljutást harcolt ki. Az élvonalban csupán egy szezont húzott le az Empoli kispadján, mielőtt megkapta a Napoliét.

A bankárból lett edzői lángelme, Maurizio Sarri (Fotó: AFP)
A bankárból lett edzői lángelme, Maurizio Sarri (Fotó: AFP)

Nem csoda, hogy többen kétkedve fogadták a kinevezését. Diego Maradona, a klub legendás játékosa, akivel a klub történetének mindkét bajnoki címét nyerte a Napoli, élesen kritizálta Sarrit.

„Vele semmit sem fogunk nyerni. Én megtartottam volna Rafa Benítezt. Sarri jó ember, de nem megfelelő a Napoli kispadjára” – így Maradona 2015 nyarán. Kemény szavak…

A SZÁMOK NEM HAZUDNAK
A sportstatisztikákkal foglalkozó Opta adatai is alátámasztják, hogy jól működik a Napoli taktikája. Messze a legtöbbet lőnek kapura (19.3/meccs, ebből 8 kaput eltaláló kísérlet) a Serie A-ban (a második a Milan 16.7-tel), labdabirtoklásban (61.8 százalék átlagosan meccsenként) és a pontos passzok arányában (89.5 százalék) is kiemelkednek Sarri fiai. Meccsenként 759-et passzolnak átlagban, ezekből 647.2 rövid, pontos átadás (a Juventus a második 590.6-tal és 478.1-gyel). Kulcspasszt 14-et osztanak ki egy-egy találkozón, a második Inter 13-at. Talán a legnyomasztóbb adat: a bajnokikon átlagosan 83 százalékban tartják a labdát a középső (50) és a támadó harmadban (33).

A bérleteladások is drasztikusan csökkentek, a szurkolók nem értették, hogyan kerülhetett szeretett klubjuk élére egy láncdohányos munkamániás, aki bankárból avanzsált edzővé. Sarri viszont az elmúlt kicsivel több mint két évben csattanós választ adott a kétkedőknek. Az 58 éves tréner nem keveset várt első „nagy feladatára”, előtte azonban alacsonyabb osztályú csapatainál is aprólékossággal dolgozott, amivel komplex szakemberré tudott válni – és ezt bizonyítja is Nápolyban.

A hatodosztályú Sansovinónál – melynél 2000 és 2003 között dolgozott – például 33 (!) különböző pontrúgási variációt gyakoroltatott játékosaival, amivel kiérdemelte a „Mister 33” becenevet. Az Empolit második teljes szezonjában feljuttatta a Serie A-ba (második helyen végeztek a Serie B-ben a Palermo mögött), majd csodával határos módon bent is tartotta a következő évadban. A siker kulcsa ismét Sarri remek húzása volt: vett egy drónt, amellyel felvette az edzéseket, és rengeteget javított csapata védekezésén. Minden klubjánál sok időt fordított arra, hogy a fiatal, feltörekvő játékosokat tanítsa, bátorítsa, amolyan második apaként tekintettek rá.

Aztán 2015 nyarán megkapta élete legnagyobb feladatát, a Napoli kispadját. Hozzáállását azzal a nyilatkozatával lehet a legjobban bemutatni, amikor arról faggatták kinevezése után, dühös-e, hogy a Serie A legalacsonyabban fizetett vezetőedzője (persze azóta új szerződést írt alá, amelyben jelentős béremelést kapott).

„Hogy mérges vagyok-e? Ne vicceljünk. Azért fizetnek, amit ingyen is megcsinálnék munka után. Szerencsés vagyok.”

„VERTIKÁLIS TIKI-TAKA”, SOK PASSZ, SOK GÓL

A rengeteg tapasztalattal felvértezett Sarri nem esett kétségbe, sőt! A Benítez megkezdte úton indult tovább a 4–2–3–1-es hadrendet mindhalálig gyakoroltatva, ezt azonban sutba kellett dobnia első szezonja végén Gonzalo Higuaín távozása után. A taktikai géniusz a kerethez alakította ki az új felállást a legutóbbi szezonban, áttértek a 4–3–3-ra, ami a lehető legjobb választás volt. Az új taktikát „Sarri-ballnak” nevezte el a nemzetközi média, a francia L'Équipe napilap „vertikális tiki-takaként” emlegeti. Nézzük meg közelebbről, milyen futballt játszik Európa egyik legeredményesebb csapata.

 

Sarri taktikája a labdatartáson alapul, sok rövid és gyors passzal operálnak, meghatározóak a felpassz-visszapassz kombinációk. A játékosok gyakran keresik a háromszögelés lehetőségét is, a labda után kajtató ellenfelek pedig rendesen bele tudnak fáradni ebbe. Az egész a labdabiztos védőktől, Kalidou Koulibalytól és a Real Madridot is megjárt Raúl Albioltól indul, de hozzá kell tennünk: szinte az egész csapat magabiztosan passzol jobbal és ballal is, ez az alapja a gyors labdajáratásnak. A védőnégyes önálló zászlóaljt alkotva tolódik együtt, a védekező harmadban történő labdajáratás pedig igen tudatos: területet nyitnak a középső és támadó harmadban is. Valahogy így…



„Sarri mániákus. Rengeteget fejlődtem, amióta ő az edzőnk, köszönhetően a módszereinek és a védelem aprólékos felkészítésének” – mondta Koulibaly.

AKIK REPÍTIK A CSAPATOT
Természetesen a jó edző mellett remek játékosok is kellenek a sikerhez. A másodvirágzását élő Raúl Albiol és Kalidou Koulibaly tökéletes belső védőpárost alkot: a spanyol taktikailag érettebb, a szenegáli atletikusabb. A szélső védők közül Fauzi Ghulam rendkívül labdabiztos, a túloldalon Elseid Hysaj játszik, az albán bekket még empolis korszakából ismerte meg Sarri és hozta magával. Hamsík Európa egyik legalulértékeltebb középpályásaként szabja meg a játék ritmusát, a szélvészgyors José Callejón és Lorenzo Insigne pedig sok fejtörést okoz a védőknek, mindketten magukra találtak Sarri irányítása alatt. A legnagyobb fegyver Dries Mertens: a belga válogatott játékos még szabadabb szerepben futballozik, mint eddig, Sarri lövésekre biztatja, ő pedig bátran vállalkozik – a Lazio elleni csodagólja után a nápolyi klubikonhoz, Diego Maradonához kezdték hasonlítani…

A védelem és a támadósor között az összekötő kapocs Marek Hamsík, akia középső harmadban karmesterként irányít, a legtöbb támadás tőle indul. A szlovák válogatott középpályás legtöbbször a bal szárny megjátszását preferálja, ahol Lorenzo Insigne és a balhátvéd, Fauzi Gulam várja a labdát. Mindkét technikás játékos szívesen tör a kapu felé, de ha nem látják a lehetőséget, visszakerül a labda Hamsíkhoz. Az ellenfelek néha már tudatosan készülnek és zárják a bal oldalt, de a másik szélen is kiváló csapattársakat talál a szlovák légiós.

A villámléptű José Callejón és a melós középpályás, Allan is megjátszható, a jobbhátvéd, Elseid Hysaj is rendre fellép a támadásokhoz. Ugyanúgy a felpassz-visszapassz kombinációk jönnek itt is, a labda gyakran van Callejónnál. Dries Mertens, aki Higuaín távozása óta a Napoli „halálos fegyvere” lett, bejátssza a pálya (pontosabban a támadó harmad) közepét, közelről és távolról is pazarul lő kapura.

Védekezésnél a négy védő vonalban, előttük a három középpályás hasonlóan tolódik. Ha az egyik középpályás kilép a labdát birtokló ellenfélre, a támadók zárnak vissza a helyére, így kompakttá téve a csapatot. Védekezésnél fontosak az átlós mozgások, gyakran alakítanak ki háromszögeket ilyenkor is, amivel rendkívül megnehezítik a védővonal átjátszását. Labdaszerzés után villámgyors, rövid passzokkal haladnak előre, a szélső támadók pedig az ellenfél védői közé húzódnak be második centernek, így alakul ki a számos felpassz-visszapassz kombináció. Ezzel elérik azt, hogy az ellenfél védelme inkább középre tömörüljön, a felzárkózó szélső védők előtt megnyílik a terület az oldalvonal mellett.

ILYEN EGYSZERŰ JÁTÉK A FUTBALL



Két év alatt remekül felépítette tehát a Napolit Maurizio Sarri, akitől Maradona utólag elnézést kért a fent említett szavakért. Aurelio De Laurentiis klubelnök nemrégiben a La Gazzetta dello Sportnak adott interjújában maradéktalan elégedettségének adott hangot.

„Megteremtettük neki a megfelelő körülményeket, miért kellene távoznia? Kedvelem őt a melegítőivel együtt. Nagyszerű csapatot faragott a Napoliból, az emberek függőként nézik a meccseinket a televízióban, mint a sorozatokat. Nem cserélném le még Pep Guardiolára sem.”

A nápolyi klubelnök nem cserélné le Sarrit Pep Guardiolára (Fotó: AFP)
A nápolyi klubelnök nem cserélné le Sarrit Pep Guardiolára (Fotó: AFP)

A Napoli a jelek szerint az elmúlt évek, évtizedek legjobb játékát produkálja, Maurizio Sarri lángelméje és a rendelkezésére álló remek futballisták pedig az olasz sajtó szerint a Juventus egyeduralmának megtörésére hivatottak. A legfontosabb kérdés (ezúttal is) az lesz, hogy képesek lesznek-e folyamatosan ilyen teljesítményt nyújtani, azaz a teljes szezonban magas szinten futballozni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik