Serie A: vérvétel, izoláció – ilyen intézkedések mellett edzhetnek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.04.19. 22:27
null
Olaszországban május elején állhatnak leghamarabb edzésbe a csapatok (Fotó: AFP)
Több mint egy hónapja szünetel az olasz labdarúgó-bajnokság (Serie A), a csapatok várhatóan május elején kezdhetik meg az edzéseket, miután lejár az éppen hatályos kormányrendelet. Az olasz szövetség felkért egy sportorvosokból álló bizottságot, hogy dolgozza ki az edzések biztonságossá tételéhez szükséges intézkedéseket, a sportminisztérium várhatóan szerdán hozza meg a végleges döntését a kérdésben. A La Gazzetta dello Sport közzétette a dokumentumot, ebből szemlézett az olasz sajtó.

 

Az összeállított anyag először is figyelmeztet, hogy vakcina nélkül nem lehet teljesen kizárni a fertőzést, de legalább a kockázatát minimalizálni lehet.

A játékosokat és a szakmai stáb tagjait három-négy nappal az edzések megkezdése előtt tesztelni kell, mindezt csoportokra bontva. Az első héten minden nap vérvizsgálatot kell csinálni, hogy megtudják, melyik játékos esett már át a víruson, és rendelkezik immunitással.

A játékosokat ezután három csoportra osztják: akik pozitív tesztet produkáltak, és súlyos tüneteik voltak, akik pozitívak voltak, de enyhe tünetekkel megúszták, és akik még nem rendelkeznek antitestekkel.

Miután megindultak az edzések, a játékosokat elkülönítik egy szállodában vagy az edzőközpontban, hogy elkerüljék a lehetséges megfertőződést. A hőmérsékletüket szintén naponta ellenőrzik, de az első hét után a vérvizsgálatokat elég néhány hetente megismételni.

Akikről biztosan kiderül, hogy már átestek a víruson, alaposabb orvosi vizsgálatnak néznek elébe, hogy kiderítsék, nem maradtak-e utóhatásai a betegségnek. Ennek keretében a szívüket, a veséjüket és a tüdejüket is megvizsgálják. Erre azért is van szükség, mert egy kimutatás szerint a súlyosabb koronavírusos betegek 25 százaléka szívkárosodást is szenvedett.

Ha a csapat két hétig elkülönítve volt, és a fertőtlenítéseket rendszeresen elvégezték, nagyobb csoportokban is elkezdhetik az edzéseket. Az első két hét során azonban tartaniuk kell egymás között a kétméteres távolságot, és a zuhanyozást is inkább a szobájukban kell végezniük. A fizioterapeutáknak maszkot és kesztyűt kell viselniük, csakúgy mint a kezelést kapó játékosoknak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik