Serie A: két magyar az olasz élvonal legjobb edzői között

Vágólapra másolva!
2019.01.13. 11:35
Weisz Árpád és Sárosi György is dobogón az élvonal legjobb edzői között az évtizedek versenyében, az aktuálisan szárnyaló Massimiliano Allegri utolérhetetlen.

 

Két magyar edző is szerepel abban az összeállításban, amelyet az olasz Sport Week közölt a Serie A történetének legeredményesebb trénereiről. A La Gazzetta dello Sport hetilapja megnézte az olasz élvonalbeli bajnokság statisztikáit, és képzeletbeli versenyt rendezett az egyes évtizedekben dolgozó edzők között: aki az adott időszakban a legtöbb bajnoki pontot szerezte a Serie A-ban, elnyerte az évtized győztese címet, és a végeredmény közlésekor jutott figyelem a második és a harmadik helyezetteknek is. A mi szempontunkból a szokatlan versengés legérdekesebb hozadéka, hogy a harmincas évek nyertese és az ötvenes évek „bronzérmese” egyaránt magyar szakember.

Az egységes országos bajnokság 1929-es életre hívását követő első teljes évtizedben Weisz Árpád, az Ambrosianával (vagyis a mai Internazionaléval) egy, a Bolognával két bajnoki címet szerző edző végzett az élen 337 ponttal. Mint ismert, a Solton született zsidó származású tréner a második világháború idején feleségével és két gyermekével együtt az auschwitzi koncentrációs táborban odaveszett. Sokáig feledésben maradt emlékét már nemcsak Olaszországban, hazánkban is egyre elevenebben ápolják, miként a néhány hete bemutatott, „Weisz és a többiek – magyarok az olasz fociban, 1920–1960” című könyv megjelenése is bizonyítja Andreides Gábor és Dénes Tamás tollából. A kötetben szerepel a címadó edzőről egy 1931-es olaszországi sajtóvélemény, amelyet olvasva a mondandó mellett az értékelést közlő forrásra is érdemes odafigyelni. A történelem képtelen fordulata, hogy alábbi sorok a fasizmus majdani üldözöttjéről a Lo Sport Fascista című lapban jelentek meg: „Az igen jó tréner Weisznek volt tennivalója, ő azonban olyan ember, aki tökéletesen ismeri foglalkozását. Ennek a magyarnak leginkább az az érdeme, hogy elég jól megértette, milyen fából faragták az olaszokat.”

Megértette a harmincas évek ferencvárosi csatárklasszisa, Sárosi György is, aki edzőként 1948 után egész sor olasz klubnál – a Barinál, a Lucchesénél, a Juventusnál, a Genoánál, a Románál, a Bolognánál és a Bresciánál – vállalt szerepet. Legfényesebb idényében, a Juventus bajnoki győzelmével végződő 1951–1952-esben menet közben vette át a torinóiak vezetését.

„Doktor Gyurka a tizedik forduló után került a csapathoz – írja a már idézett könyv a Triesztben született magyar trénerről. – Eleinte nem tűnt sikeresnek a váltás. Az addig mindössze három pontot veszítő »zebrák« az egykori vb-ezüstérmes »Giorgióval« háromszor is döntetlenre játszottak. Azután »karácsonyi ajándékként« egymásra talált az edző és a csapat, és a Juve fölényesen, hétpontos különbséggel megnyerte a bajnokságot Czeizler Lajos Milanja előtt.”

A torinói menetelésnek és a következő években szerzett genovai, római, bolognai pontoknak köszönhetően Sárosi György az évtized harmadik leghatékonyabb Serie A-edzője lett Giuseppe Viani és Fulvio Bernardini mögött. A hatvanas éveket a Grande Intert sikerre vezető Helenio Herrera, a hetvenes éveket Nils Liedholm, a nyolcvanas éveket Giovanni Trapattoni „vitte” a Sport Week játékában, majd következett a kilencvenes évekbeli aranykor az olasz liga világuralmával és a kor kirakatedzőjével, Marcello Lippivel, majd az ezredforduló utáni első évtized a Milant csúcsra vezető Carlo Ancelottival.

Noha a számítás módszere nehezíti a különböző évtizedek eredményeinek összevetését, hiszen az 1993–1994-es idényig a győzelemért két pont járt a későbbi három helyett, így is világosan látszik, hogy az elmúlt majd' kilencven évet tekintve is kimagaslik a kétezertízes évek edzőkirálya, a már egy évvel a „zárás” előtt is 690 ponton álló Massimiliano Allegri hatékonysága. A Milan (2010–2014), majd a Juventus (2014–) vezetőedzője az évtizedversenyt simán nyeri, jelenleg körülbelül dupla pontszámmal vezet Stefano Pioli és Vincenzo Montella előtt. És ami talán a Sport Week statisztikai játékánál is fontosabb: az érintett időszakban a Milannal egyszer (2011), a Juventusszal négyszer (2015, 2016, 2017, 2018) megnyerte az olasz bajnokságot.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik